Perfect de acord. Schimbarea negativa este sesizata nu doar la manageri, ci la majoritatea celor care sunt promovati, atat in cadrul companiilor, dar si in viata, atunci cand dintr-o data incep sa aiba mai multi bani, o alta pozitie sociala, un alt statut, alte responsabilitati, alte cerinte si standarde. Cum se se schimba, practic, lucrurile?
Nu mai vedem lumea cu aceiasi ochi. Posibil. Dar nu plauzibil. Pana la urma, calitatea umana nu se reflecta in bunurile pe care le dobandim sau in suma pe care o avem in cont. Mi-e greu sa cred ca nu ne mai plac aceleasi lucruri sau ca ne vom desparti de oameni buni pentru ca nu mai corespund standardelor noastre prea ridicate. Da, ne luam o masina mai buna, o casa mai mare, haine de o alta calitate, plecam in vacante exotice. Poate.
Sau poate nu. Nu sunt reguli general valabile, pentru ca nu toti gandim la fel. Evident, toti oamenii spera si isi doresc un trai mai bun. Cati dintre acestia ajung sa-l aiba? Cati dintre acestia fac ceva concret pentru a-l avea? Foarte putini. De ce procentajul este atat de mic?
Am ajuns sa cred, cu adevarat, ca puterea trebuie sa ajunga la cei care stiu sa o gestioneze. La fel si banii. Cand ajungi sa cresti ierarhic se presupune ca le primesti pe amandoua la pachet. Si daca-ti lipsesc abilitatile de a le gestiona corespunzator, atunci e clar ca lucrurile pot degenera.
De aici si dorinta mea de a aduce, pe cat posibil, picioarele mai pe pamant. Ideal ar fi, ca atunci cand ajungi, sa spunem, manager, sa eviti sa faci anumite lucruri. Atat pentru tine, ca om, ca imagine personala, cat si pentru ceilalti.
Sa nu uiti niciodata de unde ai plecat. Ca ai plecat de la Dalga, de la tara, ca ai avut posibilitatea sa studiezi in alta tara, ca ai inceput, ca majoritatea dintre noi, de la un job mic, lingand hartii.
Sa nu-ti uiti originile, valorile, cei sapte ani de acasa, motivatia interna, educatia primita de la parinti, bunici, societate.
Sa nu eziti in a cere lamuriri suplimentare referitor la ce ai de facut. De cele mai multe ori, presupunerile conduc la prejudicii serioase, iar un business nu se conduce pe baza acestora, si nici instinctual.
Sa nu-ti pierzi bunul simt (asta daca l-ai avut). Este esential in dezvoltarea imaginii de viitor.
Sa nu uiti sa fii integru, cinstit, corect, sa nu minti. Opusele iti pot aduce castiguri pe termen scurt, in detrimentul viitorului. Minciuna are picioare foarte scurte, se va afla, cu siguranta, la un moment dat.
Sa nu cumva sa omiti sa-ti cunosti atat prietenii, cat si adversarii. Ai de invatat de la ambele tabere si e bine sa fii precaut. Nu toata lumea te iubeste, rolul tau nu este acesta, dar nici nu te uraste toata lumea. Unii te vor admira pentru pasul facut, altii te vor invidia, altii vor ramane indiferenti.
Sa nu uiti ca si peretii au ochi si urechi. Cel putin la inceput atentia va fi asupra ta. Ai mare grija sa ai o atitudine coerenta, ireprosabila, ai grija ce spui si cum te porti. Asta daca te intereseaza o cariera in compania respectiva si dezvoltarea unui brand personal.
Sa nu te opresti din a invata. Daca ai ajuns acolo inseamna ca ai meritat (nu discutam exceptiile aici). Si daca vrei sa continui pe o panta ascendenta, atunci invatarea face parte din proces. Si e o dovada de responsabilitate, deschidere si inteligenta.
Sa nu te gandesti doar la tine. Chiar daca nu ai o echipa in subordine, dar daca ai, cu atat mai mult, nu e indicat sa-ti pui interesele personale inaintea celor de business. Da, sunt importante, e necesar sa le urmaresti, dar in pozitia in care esti nu sunt ele pe primul loc.
Sa nu devii arogant, nesuferit, ingamfat. Daca esti un om cu coloana vertebrala, pragmatic, deschis, cu siguranta nu te vei transforma intr-un manager urat de toata lumea.
Sa nu faci discriminari. Un manager care face ceea ce spune, care trateaza corect oamenii, este un manager respectat si de incredere. Fiecare dintre noi avem persoane care ne plac mai mult. E firesc, suntem oameni. Asta nu presupune ca acelora sa le acordam mai multe sanse in detrimentul celor care, poate, merita mai mult.
Sa nu incetezi a fi un exemplu pozitiv pentru ceilalti, din toate punctele de vedere. E foarte simplu sa nu mai acest obiectiv pe lista de prioritati, dar este vital pentru tine, ca om, si pentru ceilalti, care poate te cunosc de dinainte si sesizeaza orice schimbare.
Sa nu-ti uiti optimismul, zambetul, cuvintele frumoase acasa. O persoana mereu pozitiva va fi intotdeauna mult mai rapid asimilata si apreciata, ca sa nu mai vorbim ca va influenta si atmosfera de lucru intr-un mod placut.
Sa nu crezi ca din esecuri nu se invata. Si inca cum.... Un feedback negativ, o licitatie nereusita, un contract neincheiat, un om concediat... toate pot fi percepute la esecuri. Ele sunt experiente de viata prin care e necesar sa trecem cu capul sus, cu curaj, cu tarie de caracter si cu dorinta de a face lucrurile mai bine data viitoare.
Sa nu incepi sa abuzezi de pozitia pe care o ai pentru a cere favoruri sau pentru a-ti exploata oamenii cu care lucrezi. Poate-ti va merge o perioada pana cand cineva curajos va pune punctul pe „i” si ori se va duce la superiorul tau direct, ori la CEO, ori chiar la compania mama, daca nu e o companie romaneasca. Sau chiar la autoritati sau avocat, daca lucrurile nu se rezolva altfel. Si uite asa imaginea ta in piata va avea mult de suferit. E un risc pe care chiar nu merita sa ti-l asumi....
Sa nu dai vina pe altii pentru greselile tale. Esti un om responsabil, atunci recunoaste cand ai gresit. Mai mult, cere-ti scuze si incearca sa repari, daca se mai poate.
Sa nu intarzii la intalniri, sa nu-ti uiti prietenii vechi – sa iesi cu ei de cate ori poti, sa nu refuzi invitatii la evenimente ca participant sau ca speaker....
Sa nu-ti faci de ras angajatii in intalniri, sa nu te contrazici atunci cand stii ca nu ai dreptate, sa nu uiti ca orice usa inchisa poate fi o fereastra deschisa.....
Sa nu lenevesti, sa nu te faci de ras, sa nu te imbeti la petreceri cu colegii, sa nu scuipi, sa nu injuri, sa ai grija la tinuta – sa fie mereu impecabila, ciorapii sa nu fie rupti, machiajul sa fie natural si discret, parfumul la fel, sa nu tipi, sa nu reactionezi la nervi....
Da, acum ai o pozitie, prin tot ce faci si tot ce spui e necesar sa arati ca ai meritat sa ajungi acolo, dar, si mai mult, ca meriti sa ramai acolo sau sa cresti mai departe. Responsabilitati mari, obiective pe masura.
Esti sau nu capabil sa le tii pe umerii tai? Raspunsul este doar la tine.
Comentarii articol (4)