Oricat de tentant ar fi sa iti redactezi CV-ul folosind optiunea "Save as" si pornind de la un format predefinit sau (si mai rau) de la CV-ul unei persoane cunoscute care ti se pare ca "arata foarte bine", ar fi mai bine, totusi, sa nu recurgi la astfel de strategii.
Azi iti propunem o modalitate mai putin obisnuita de a iesi in evidenta: un CV curatat de locuri comune si expresii care nu isi au rostul. Rezultatul ar trebui sa aiba sanse mai mari sa te ajute sa faci o impresie buna in fata unui recrutor care "citeste" in fiecare zi zeci de CV-uri facute dupa acelasi calapod.
Ideea ne-a venit citind un articol de pe Recruiter.com despre expresiile de umplutura la care, in opinia lor, trebuie sa renunti.
Despre ce este vorba? Despre formulari/expresii de genul:
1. Recomandarile/referintele sunt disponibile la cerere
In economia unui proces de recrutare, referintele despre candidati se iau de obicei catre final si doar pentru cei aflati pe lista scurta. Este de la sine inteles ca, daca vei ajunge pe lista scurta si ti se va cere permisiunea de a lua referinte despre activitatea ta, vei oferi recrutorului datele de contact ale persoanelor pe care esti de acord sa le contacteze. Astfel, fraza de mai sus, inclusa adesea in CV, este complet inutila.
2. Obiectivul de cariera (exprimat in fraze plicticoase si redundante)
Avand in vedere ca, in general, recrutorul citeste cu mai multa atentie paragrafele de inceput ale CV-ului, multi experti recomanda redactarea unui obiectiv profesional de impact imediat sub nume sau datele de contact. El isi poate dovedi utilitatea doar in masura in care nu este plin de fraze/expresii comune de genul: "cariera de succes in…", "evolutie profesionala in…" etc. Daca nu ai nicio idee despre cum l-ai putea face mai atractiv/relevant, poti sa il excluzi in totalitate din CV.
3. Descrieri banale/comune/uzate
Adica lucruri de genul: “spirit de echipa”, “dinamism”, “orientare catre detaliu”. Din pacate, toate aceste descrieri si-au pierdut valoarea si utilitatea prin folosire exagerata si repetata. Cel mai bine este sa renunti la ele si sa incerci sa faci dovada acestor abilitati incluzand detalii despre proiectele la care ai participat, numarul membrilor din echipa, responsabilitatile pe care ti le-ai asumat etc.
4. Expresii la moda
E la moda sa fii lider, nu manager, sa ai o abordare holistica si o viziune strategica etc. De fapt, toate aceste expresii nu fac decat sa redea o realitate mult mai simpla: ca iti faci treaba bine. Renunta, deci, la ele. Nu ai nimic de pierdut.
Aici se opresc sugestiile din articol, dar noi ne-am mai gandit la cateva:
5. Detaliile inutile
Ne referim aici la adrese de mail pe care le incluzi in CV, dar pe care nu le verifici niciodata sau, si mai rau, adrese de mail de la serviciu care isi pierd utilitatea daca parasesti respectivul loc de munca. De asemenea, nu are rost sa incluzi in CV 2 sau 3 numere de mobil daca nu folosesti decat unul dintre ele.
6. Lista exhaustiva a tuturor responsabilitatilor de la toate locurile de munca
Trece-le in CV doar pe cele mai importante si nu mai mult de 3-4 pentru fiecare loc de munca. In felul acesta, iti va fi mult mai usor sa controlezi lungimea CV-ului.
7. Lista (lunga) a hobby-urilor tale
Probabil ca ai citit pe undeva ca, daca incluzi hobby-urile in CV, recrutorul va putea sa traga anumite concluzii despre deschiderea ta catre munca in echipa, socializare etc. Hobby-urile sunt utile, dar nu esentiale. Daca un recrutor considera ca poate sa inteleaga ceva despre tine din acest aspect, iti va cere aceasta informatie in cadrul unui interviu. In faza de preselectie este putin probabil ca ele sa aiba o greutate semnificativa in decizia de a te invita (sau nu) la un interviu.
Afla mai multe despre expresiile/informatiile la care poti renunta atunci cand iti redactezi CV-ul, citind intreg articolul Cut these Filler Phrases from your Resume.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (0)