Sa aflam impreuna cum si mai ales cand pot cei mici sa invete sa inoate, ca sa ne bucuram impreuna de distractia in apa!
Copiii inoata de la inceputul inceputului
Apa este elementul din care vin, asa ca nu e de mirare ca nou-nascutii iubesc apa. Daca ceva le este cu adevarat familiar pe lume, atunci aceasta este apa – mediul linistitor in care au trait si s-au dezvoltat timp de noua luni, mediul in care s-au simtit tot timpul la adapost, protejati si mangaiati. Intoarcerea in apa este pentru nou-nascuti un fel de intoarcere in paradisul pierdut. Cu fiecare baie ei se linistesc regasind starea de bine din uterul mamei.
Nu e deci de mirare ca nou-nascutii se simt ca pestele in apa. Atunci cand sunt scufundati in apa, se vor descurca admirabil – vor sti sa isi controleze respiratia si vor face instinctiv miscari de inot. Catre varsta de sase luni, insa, daca acest instinct nu este cultivat prin sesiuni regulate de inot, el dispare. De multe ori instinctul este inlocuit chiar de o frica si o aversiune a copilului mic fata de apa. Daca nu mai stie sa respire controlat si sa inoate, copilul se va speria de apa si chiar si spalatul pe cap va deveni o aventura!
Cand trebuie sa inceapa copiii lectiile de inot?
Lectiile de inot pot asadar sa inceapa devreme, pentru a folosi la maxim instinctul copilului de inotator. Daca ati ratat aceasta perioada, nu va ingrijorati. Teoretic, orice persoana are capacitatea de a invata sa inoate, la orice varsta. Cel mai mare dusman al nostru in calea succesului este frica de apa, dar copiii reusesc mult mai usor decat adultii sa se imprieteneasca cu apa. Daca nu au avut accidente cu apa si daca nu i-ati fortat niciodata sa intre in apa, veti fi chiar uimiti sa vedeti cat de repede (re)descopera placerea inotului.
Unde invata copiii sa inoate in siguranta?
Cel mai sigur este ca cei mici sa invete sa inoate in cadrul unor cursuri de inot, alaturi de instructori autorizati. Eu, una, am invatat sa inot la mare, in apa atat de mica incat ma simteam in siguranta. Dar atunci cand invata inotul de capul lor, ca mine, copiii nu ajung sa deprinda tehnicile cele mai sigure si mai usoare. Eu inot mult mai prost decat sotul meu, care a facut polo si a invatat sa inoate cu instructor, sau decat prietenul meu cel mai bun care a facut inot de performanta.
In concluzie, fie ca sunt foarte mici si au inca instinctul de a inota, fie ca sunt deja mari si trebuie sa invete inotul asa cum invata sa scrie sau sa citeasca, copiii au nevoie de indrumare si supraveghere. Instructorii autorizati cunosc cele mai bune metode si exercitii pentru a-i ajuta sa se familiarizeze cu apa si sa capete incredere in ei insisi.
Alegeti intotdeauna un instructor calm, bland, atent si abandonati pe loc orice curs in care vi se pare ca se pune prea multa presiune pe copil. Era in care copiii erau aruncati in apa fara ajutor si lasati sa se descurce a apus de mult!
Lectii de inot cu sau fara colaci, aripioare si bare de cauciuc?
Materialele ajutatoare (gonflabile si plutitoare) nu sunt chiar cea mai buna optiune atunci cand duceti copiii la cursuri de inot. Prezenta parintelui si a instructorului este esentiala si nu poate fi inlocuita de materiale ajutatoare. Nu va lasati pacaliti de impresia de absoluta siguranta pe care o pot lasa acestea: niciun colac nu poate fi la fel de vigilent ca voi.
In plus, aceste materiale ajutatoare prezinta riscuri din cauza substantelor chimice pe care le contin: ftalati si naftaline. Nu prea va place cum suna, asa-i? Pai, ganditi-va daca le vreti in contact direct cu pielea copiilor.
Exista si un alt motiv pentru care colacii gonflabili, aripioarele si alte materiale ajutatoare nu sunt recomandabile in cursul lectiilor de inot. Copiii trebuie sa poata simti si invata cum sa controleze ei insisi miscarile sub presiunea apei. Materialele ajutatoare sunt inselatoare: copiii isi predau instinctele in mana acestor ajutoare si nu mai simt apa asa cum ar trebui.
Copiii invata o alta lectie odata cu inotul: devin mai constienti de corpul lor si de puterile lor. Este important sa le dam aceasta posibilitate sa se autocunoasca si sa afle, de exemplu, cat rezista in ritm de inot. Vor invata singuri sa se apropie de marginea piscinei sau sa se retraga catre mal atunci cand simt ca obosesc, fara a se baza pe suportul unor materiale ajutatoare.
Cand putem lasa copiii nesupravegheati in apa?
E un drum lung pana acolo, dar este scopul final al aventurii noastre comune in apa. Este bine sa ne supraveghem copilul mult timp dupa ce acesta a invatat sa inoate. Chiar daca se descurca impecabil in apa, copiii reusesc doar in timp sa isi cunoasca forta si rezistenta in timpul inotului. Evident, nu trebuie sa cadem in nicio extrema. Ne putem supraveghea copiii cu calm, marind progresiv libertatea pe care le-o oferim in apa. ii putem incuraja explicandu-le regulile de siguranta pe care vrem sa le respecte, putem stabili impreuna limite clare.
Este important pentru copii sa respecte aceste reguli si limite, sa inteleaga riscurile pe care le implica incalcarea acestora. Si este important pentru parinti sa stie ca niciun copil mai mic de sapte ani nu poate fi lasat in apa fara supraveghere, oricat de bine ar sti sa inoate. Relatia sigura cu apa implica multe abilitati de anticipare, de dozare a efortului, de estimare corecta, pe care un copil prescolar le poate detine doar in mod exceptional.
Apa este un bun prieten al copiilor, iar rolul nostru este sa ne asiguram ca ramane asa.
Iata o lista cu centre acvatice unde copiii pot invata sa inoate:
Baby Spa: club destinat celor mici si parintilor lor, cu programe de inot destinate nou-nascutului, sugarului si copilului mic, precum si a cursurilor de initiere inot si a programelor de gimnastica acvatica prenatala.
Micii campioni: primul club de educatie acvatica din Romania, dedicat in exclusivitate nou-nascutilor si copiilor mici, in colaborare cu Federatia Franceza de Activitati Acvatice.
Junior Swim: cursuri de inot pentru copiii cu varsta intre 3 si 5 ani concepute de antrenori in colaborare cu psihologul echipei, cursuri speciale pentru copiii cu teama de apa, dar si programe de inot de performanta pentru copii cu varsta intre 5 si 12 ani.
Aqua Kids & Adults Swimming Club: clubul are trei locatii ideale pentru un curs de inot relaxant pentru copii incepand cu varsta de 2 ani: Piscina privata Basarabia, Piscina Eroilor si Piscina Club IDM.
La Berry Fitness se organizeaza atat cursuri de inot pentru copii, cat si cursuri pentru adulti care vor sa invete sa inoate sau care vor sa isi perfectioneze tehnica de inot.
Energy Club: propune celor mici un program bazat pe miscare, cunoastere, socializare si disciplina, contribuind, astfel, la dezvoltarea lor armonioasa si la o sanatate optima. Copiii pot veni la cursurile de inot daca au varsta cuprinsa intre 4 si 14 ani.
Complexul National “Lia Manoliu”: organizeaza trei grupe distincte, in functie de cunostintele de inot ale fiecarui copil: pinguin, calut de mare si rechin.
Comentarii articol (0)