Stațiuni pentru familii cu copii în România nu găsești chiar la orice pas. Înainte să îți planifici următoarea vacanță, n-ar strica să citești întreg și ghidul nostru de recomandări. Unele sunt deschise pe tot parcursul anului, altele doar în anotimpurile calde. Ai de unde alege! Am încercat să adunăm aici opțiuni la îndemâna oricuri, din punct de vedere financiar, și cât mai multe activități de făcut în zona indicată.
O vacanță cu copiii trebuie planificată atent. Chair dacă noi, părinții ne-am dori câteva zile de liniște și relaxare, cei mici au nevoie de activități variate, locuri multe de explorat, cursuri și activități. Sunt multe locuri în țara noastră unde toate aceste dorințe ale celor mici pot deveni realitate. Am selectat șapte dintre ele, dar, așteptăm și sugestiile tale din alte zone ale țării!
Ghidul este organizat în ordine alfabetică, pentru a fi mai ușor de parcurs.
Arsenal Park Orăștie
Stațiunea se întinde pe 88 de hectare și 12 kilometri de alei! Complexul are 230 de locuri de cazare, iar dacă vrei să te simți ca-n Top Gun, poți alege să dormi în paturi amplasate pe afet, în TAB sau în apartamente Colonel, ori vila General (atenție, prețurile cresc exponențial cu „gradele” camerei alese). Neapărat, să duci copiii la o masă copioasă la restaurantul Popotă, atât pentru decorul inedit, cât și pentru mâncarea gustoasă mai ceva ca la mama acasă.
În altă seară să încerci și micul Sat Dacic, numai bun pentru petreceri tradiționale cu toată gașca de prieteni.
Ai auzit măcat odată despre acel loc, dar, crede-mă că, atunci când îl vei descoperi cu ochii tăi, cu familia ta, așteptările îți vor fi cu mult întrecute! Pe vremea comuniștilor aici era cel mai bine păzit loc din România, pentru că se produceau echipamente militare. Acum, este cel mai mare muzeu cu tematică militară din țară, cel mai mare parc tematic de la noi, un amestec de inedit, distracție, adrenalină și relaxare și poate fi vizitat în orice anotimp.
Ce poți face aici împreună cu copiii:
- parc acvatic (doar vara);
- tiroliană;
- trasee montane;
- escaladă;
- tras cu arcul;
- vânătoare de comori;
- tir;
- plimbări cu bicileta sau scooter;
- instrucție militară;
- foc de tabără;
- petreceri tematice;
- paintball și multe altele.
Băile Felix
Este o stațiune de mare interes atât pentru români, cât și pentru turiștii din afara țării. Face parte din comuna Sînmartin, din județul Bihor, la doar șase km de Oradea, unul dintre cele mai frumoase orașe din vestul României.
Nu, nu doar cei care fac tratamente balneare vin aici! În ultimii ani, tot mai mulți părinți cu copii își fac rezervări din timp să prindă un loc la hotelurile și pensiunile din zonă. Stațiunea este ideală pentru familii cu copii, deoarece este deschisă tot timpul anului, datorită climatului continental moderat de șeș, cu ierni blânde și veri domoale, fără zile caniculare, și are multe puncte de atracție pentru cei mici. Aici se împletesc perfect relaxarea, cu odihna, distracția și recuperarea.
Ce poți face aici împreună cu copii:
- drumeții în natură;
- tratament la băi termale;
- distracție la ștranduri deschise tot timpul anului.
- este cel mai modern complex acvatic termal din vestul țării deschis toată durata anului;
- este complet renovat și are 10 bazine dintre care un bazin de 1000 mp de apă termală cu instalaţii acvatice de hidromasaj, paturi de masaj subacval, jocuri şi căderi de apă;
- are încă două bazine de relaxare cu o suprafaţă totală de 1.700 mp pentru adulţi; un bazin pentru înot de 330 mp dotat cu instalaţie de produs valuri;
- două bazine speciale pentru copii ,,Baby” şi ,,Junior”, cu o suprafaţă de 500 mp dotate cu jocuri acvatice;
- complexul dispune de unităţi de alimentaţie publică, autoservire, bar, cofetărie, patiserie, magazine, teren de sport, masaj, pedichiură, loc de joacă pentru copii, asistenţă medicală, program de animaţie pentru adulţi şi copii, jocuri de divertisment: Aquagym, Aquazumba, Nordic Walking, Jocurile vacanței, activități copii;
- funcţionează tot timpul anului. Program: Luni 8.00-19.00, Marți-Vineri 8.00-20.00 şi Sâmbătă 7.00-20.00.
- acces la aqua-parcuri;
- vizitarea orașului Oradea;
- kinetoterapie;
- băi calde cu ape minerale;
- electroterapie;
- hidroterapie;
- aerosoli;
- gimnastică medicală;
- saună (doar adulții);
- băi de lumină;
- admirarea florei și faunei din zonă;
- wellness and spa;
- terapii post-Covid;
- vizită la „Lacul cu nuferi”- Aici, într-un microclimat unic în Europa datorită izvoarelor termale, cresc specii rare precum nufărul alb, lotusul sacru, nufărul termal și chiparosul de baltă;
- vizitarea bisericii ortodoxe din lemn- construită în anul 1785 din lemn de gorun tăiat din pădurea imperială.
- cu mașina personală;
- cu trenul, apoi cu: maxi-taxi, tramvai sau taxi;
- cu avionul până la aeroportul din Oradea.
Călimănești-Căciulata
Călimănești este un oras situat pe malul drept al Oltului, în Depresiunea subcarpatică Jiblea Călimănești, la 18 km distanță de Râmnicu Vâlcea. Împreună cu Căciulata, acesta alcătuiește stațiunea Călimănești- Căciulata, stațiune deschisă pe tot parcursul anului. Stațiunea are o climă specifică depresiunilor subcarpatice adăpostite, fără variații mari de temperatură, cu veri răcoroase (în jur de 20°C în luna iulie) și cu ierni relativ blânde (între -1° și -5°C în luna ianuarie).
Relaxarea și distracția merg mână în mână pentru întreaga familie în acest loc! Vechiul și noul fac casă bună aici și fiecare zi petrecută alături de cei mici va fi o încântare.
Ce poți face aici împreună cu copii:
- o plimbare pe „Aleea de Cură”. Traseul de cură balneară unește Călimănești de Căciulata, printr-o alee pietonală de 2,3 km, amenajată prin pădure, care poate fi parcursă în aproximativ 40 de minute. Aleea porneste din Călimănești, din spatele izvorului 7 și se termină în spatele Hotelului Traian din Căciulata. Mari și mici veți fi mult mai sănătoși și bine-dispuși după o plimbare pe aleea care și-a câștigat numele în timp;
- o zi (sau chiar mai multe) de distracție în Aqua Park Cozia. Parcul acvatic este deschis tot timpul anului, iar copilul tău va fi încântat atât de bazinele de înot, cât și de toboganele în care distracția nu se termină decât la ora de închidere! Prețurile sunt destul de accesibile, așa că vacanța în această stațiune va fi o reușită garantată! Parcul acvatic deține:
- 10 bazine cu apă termală (la interior și exterior);
- 4 tobogane exterioare și 2 interioare;
- incinta este încălzită în timpul iernii;
- 900 de șezlonguri;
- restaurant cu autoservire;
- o vizită la Mănăstirea Cozia, situată în Căciulata, pe malul drept al Oltului, la un kilometru și jumătate de debarcaderul din Parcul Central Căciulata. Este un important obiectiv de artă religioasă, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Bătrân. Picturile a fost renovate în 1517, în vremea lui Neagoe Basarab, și în același an s-a construit și fântâna care îi poartă numele;
- o plimbare cu vaporașul pe Olt, al cărui debarcader se află chiar în parcul central;
- câteva ore de relaxare în Parcul Central Căciulata vor umple și părinții și copii de muuultă energie, deci neapărat să ajungeți acolo! Aflat în imediata apropiere a Râului Olt, parcul îți dezvăluie peisajul din împrejurimi, de o frumușețe greu de descris în cuvinte, iar, mai apoi poți continua plimbarea pe „Promenada Oltului”, faleza care leagă parcul de complexele balneare;
- majoritatea hotelurilor și pensiunilor din această stațiune au piscină proprie, așa că, atunci când ești în pană de idei, pur și simplu, vă ocupați șezlonguri și vă bucurați de o bălăceală pe cinste;
- în centrul stațiunii se află restaurante cu muzică live, dar și un mini-bazar cu produse naturale ale producătorilor locali și căsuțe care comercializează jocuri, jucării și suveniruri.
Mamaia
Mamaia, considerată perla litoralului românesc, nu este doar atracția celor cu buget peste medie, ci și a familiilor cu copii, datorită numeroaselor atracții și facilități pe care le oferă această stațiune pentru cei mici. Nu-ți vom spune unde să te cazezi, pentru că te vei orienta în funcție de bugetul pe care-l ai pentru o vacanță pe litoratul românesc.
Avantajele stațiunii Mamaia:
- toate hotelurile sunt aproape de plajă, nu trebuie să mergi prea mult cu nenumăratele bagaje pe care noi, părinții, le avem în dotare când suntem cu cei mici la mare!
- poți face rezervare din timp, pentru a beneficia de discount-uri reale la agenții de încredere și chiar poți plăti în rate până aproape de ziua cazării.
- este un stațiune child frendly, având foarte multe hoteluri dotate cu mini-parcuri acvatice, piscine ori spații de joacă dedicate celor mici, care sunt supravegheate de spersonal specializat!
- are prețuri pentru toate buzunarele, iar tu uită de prejudecata că Mamaia este doar „pentru cei cu bani”! Nu trebuie să cheltui o avere ca să te simți bine într-o stațiune de pe litoralul nostru.
- sunt foarte multe activități pe care le poți face cu cei mici, pe care le vom detalia imediat!
- plajă, la orele recomandate pentru vârsta copilului tău. Spre deosebire de celelalte stațiuni din Romnânia, plaja de la Mamaia este extrem de generoasă, cu șezlonguri suficiente, la o distanță civilizată unele de altele și la prețuri rezonabile. Evident că sunt și zone în care prețul de închiriere al unui șezlog îți dă impresia că îl cumperi de nou, dar, în majoritatea locațiilor va fi mai ieftin față de Costinești ori Eforie Nord.
- plimbare cu valorașul pe mare. Copiii sub 7 ani au reducere la prețul biletului, iar experiența de 15-20 de minute în larg va fi de neuitat pentru ei;
- puteți merge o zi în Aqua Magic Mamaia, locul unde distracția nu se termină până la apusul soarelui! Fii cu ochii pe copil tot timpul, căci zona este destul de extinsă, iar atracțiile numeroase. Respectă indicațiile personalului referitoare la vârsta și înălțimea pe care trebuie să le aibă copilul pentru a se putea da pe togobagene acvatice! Stai liniștită, sunt pentru toate caterogiile de vârstă! Aveți de unde alege! Dacă ajungi colo, să nu cumva să nu guști o înghețată fierbine;
- o plimbare cu Citytour Mamaia– un autobuz supraetajat, a cărui cursă durează cap-coadă 2 ore și jumătate. În stațiune sunt multe stații unde poți aștepta acest mijloc de transport. Prețul unui bilet este de 6 lei și are un traseu grozav! Pe lângă turul stațiunii Mamaia, te va plimba prin Constanța (gară-centru-port-Cazino-faleză). Autobuzul are wi-fi și o aplicație pe care o poți descărca gratuit ce-ți oferă ghid audio pe tot parcursul plimbării. Îți recomandăm să stai cu copiii la etaj, va fi o experiență minunată pentru ei;
- măcar o seară trebuie să ajungeți în Luna Park (sau cum îl știm cu toții- „Satul de vacanță”) Prețurile sunt accesibile, iar jocurile sunt diverse, ai de unde alege. Verifică de fiecare dată care este vârsta recomandată înainte de a-ți urca micuțul în el și, unde se poate, mergeți împreună, mai ales dacă se dă pentru prima dată;
- plimbați-vă seara pe ponton, pe malul mării ori pe faleză. După apusul soarelui marea are un farmec aparte, iar stațiunea, văzută de departe e uimitoare. Mișcare și relaxare în același timp, numai bună pentru întreaga familie;
- stațiunea este plină de tobogane gonflabile, jocuri, carturi, piste de biciclete și trotinete, așa că vei găsi mereu o soluție să alungi plictiseala celor mici;
- în zona lacului este amenajat un alt parc acvatic, pe cablu și cu trasee gonflabile, dar este recomandat copiilor ceva mai măricei și care știu să înoate foarte bine.
- poți ajunge în câteva minute la Delfinariul din Constanța! Dacă te temi că-ți poți pierde locul de parcare până la întoarcere, ai la dispoziție autobuzele 5-40 ori 100M sau chiar Citytour-ul de care îți spuneam mai devreme. Pe lângă spectacolul cu frumoșii delfini poți vizita rezervația naturală din curtea ansamblului sau poți asista la un spectacol uimitor la Planetariu;
- o plimbare cu telegondola din Mamaia va fi, garantat, pe gustul copiilor tăi! Sub 7 ani (și cei cu dizabilități) pot călători gratuit și vor putea vedea de la înălțime stațiunea în toată splendoarea ei. Prețul întreg este de 20 de lui dus.
Ocna Şugatag
Ocna Șugatag este o stațiune balneoclimaterică situată în inima Maramureșului. Localitatea cuprinde trei sate: Breb, Hoteni și Sat-Șugatag. Maramureșul este printre puținele zone din România în care s-au conservat obiceiurile, arhitectura, portul popular, dar mai ales ospitalitatea românească.
Ce poți face aici împreună cu copii:
- mergeți la băile și piscinele cu apă sărată aflate chiar în stațiune. Ocna Șugatag este renumită pentru apa sărată. Aceasta are cea mai mare concentrație de sare din România, așa că veți pluti pur și simplu, fără să fie nevoie de cursuri de înot. În Ocna Şugatag veți găsi trei locuri principale cu apă sărată: vechile băi baleneoclimaterice, Complexul Turistic Holiday și Complexul Turistic Lacul Sărat sau puteti vizita lacul Ioregy, care are o salinitate puțin mai redusă;
- vizitați Mănăstirea Bârsana (aflată la 8 km de stațiune), emblematică pentru artihectura acestui ținut. Maramureșul este numit și „țara lemnului”, iar Mănăstirea Bârsana este faimoasă prin arhitectura specifică secolului XVIII și picturile murale;
- iarna puteți merge la pârtiile de ski de la Cavnic (la 19 km de stațiune). Dacă micuții tăi nu știu încă să schieze, există instructori princepuți în zonă care-i vor ajuta să prindă repede tainele acestui îndrăgit sport de iarnă;
- dați o fugă până la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetul Marmației, aflat la doar 20 de kilometri de stațiune. Este cel mai bun loc pentru a înțelege Maramureșul istoric și cum era viața în trecut pe aceste plaiuri de vis. Muzeul te duce înapoi în timp, într-un sat maramureșean cu ulițe întortocheate și te ajută să înțelegi cât de frumoasă este viața simplă, în natură;
- nu ratați nici Cimitirul Vesel de la Săpânța! Toți turișii care ajung în zonă îi fac o vizită. Copiii tăi se vor amuza de textele fiecărei cruci și vor primi în cel mai simplu mod o lecție despre un subiect delicat: trecerea în neființă a persoanelor dragi;
- dacă tot sunteți într-o stațiune pentru familii cu copii, mergeți neapărat și la Lacul Albastru din Baia Sprie este un loc mai puțin cunoscut, dar de un farmec aparte. Lacul își schimbă culoarea în functie de vreme si de anotimp: sunt zile în care lacul este de un albastru verzui, ireal de frumos;
- oferă-le copiilor o lecție de istorie și una de cățărat în Turnul lui Ștefan din Baia Mare! Turnul a fost construit în secolul al XV-lea din piatră masivă pentru a marca victoria împotriva turcilor. Urcarea se face pe o scară în formă de spirală din piatră, ce continuă cu scări de lemn. După ce le-ați urcat pe toate, veți vedea orașul în toată splendoarea lui;
- dacă tot ați ajuns în Baia Mare, faceți o oprire și la muzeul de mineralogie! Este dispus pe 900 mp și găzduiește aproape 1000 de piese (roci și fosile), fiind cel mai mare muzeu regional din Europa;
- plimbați-vă cu mocănița de la Vișeu (Valea Vaserului). N-ai cum să ratezi o asemenea experiență dacă vii cu familia ta în inima Maramureșului. Traseul prin pădure este absolut senzațional, atmosfera din mocăniță este unică (fiind propulsată de un motor cu abur), iar relaxarea și starea de bine sunt garantate atât pentru părinți, cât și pentru copii;
- opriți-vă și la Cascada Cailor de la Borșa – cea mai înaltă cascadă din România! Este accesibilă atât la pas, dar și cu telescaunul! Apa adunată într-un circ glaciar se revarsă peste zona numită Podul Cailor, unde se spune ca un grup de cai a căzut în gol, din cauza ceții.
Porumbacu
În Munții Făgăraș, la poalele mărețului vârf Negoiu, se află un sat de poveste - Porumbacu de Sus. Imposbil să nu-ți poți face timp un week-end, să ajungi acolo măcar odată-n viață. Sunt atât de multe lucruri de făcut și de vizitat împreună cu copiii în zonă, încât ai nevoie de o vacanță și nu de un week-end ca să vă bucurați de toate!
Sugestie de cazare: Porumbacu Tree House este un loc în care orice familie cu copii dornici de o experiență inedită se vor simți ca într-un basm. De ce? Pentru că-n jur nu-s mall-uri, ci copaci, că locația are o curte mare, plină de verdeață și fânețe care vă vor face să simțiți adevăratul miros al verdelui. Aici există trei posibilitați de cazare în funcție de cât de mare vă e familia, de buget și, mai ales cât de noroc aveți să prindeți o rezervare!
Casa de oaspeți – cuprinde la parter un living și o bucătărie artizanală, iar la etaj două dormitoare uriașe (unul cu 4 camere, celălalt cu 2), fiecare cu baie proprie, bucătărie, zonă de relaxare și o terasă pe care vei sta ore-n șir admirând măreția munților Făgăraș într-o liniște aproape dumnezeiască.
Căsuța din copac (Tree-house) este atracția principală a zonei, datorită amplasamentului inedit. E chiar în copac! Și poate găzdui 4 persoane, având un dormitor de 20 mp, o chicinetă cu tot ce-i trebuie și baie. Spune-mi! Cine nu visează să doarmă măcar o noapte într-un tree-house?
Ce poți face aici împreună cu copii:
- petrece o zi în „Povestea Calendarului”- un loc unic, din care vei pleca doar cu amintiri frumoase. Tematica parcului împreună cu folclorul românesc, tradițiile si elementele tematice ale lunilor, compun o lume de basm ce propun elemente familiare atât pentru copii, cât si pentru adulți, aceștia din urmă având ocazia să-și amintească de vremea copilăriei.
Povestea calendarului își așteaptă prietenii de toate vârstele. Au fost amenajate locuri de joacă pentru pitici, ateliere de creație în fiecare zi, zone foto pentru adolescenți și îndrăgostiți, zone de relaxare pentru părinți și bunici. Căsuța cu turtă dulce așteaptă nerăbdătoare, Ciuperca cu bunătați, Cireșarul cu suveniruri și restaurantul cu bucate tradiționale sunt dornici de oaspeți.
- vizitează „Castelul de Lut, Valea Zânelor” – Dacă nu l-ai mai văzut până acum, vei crede că te afli într-un castel de poveste cu adevărat. Copiii tăi vor fi cu adevărat încântați, dar și voi, adulții veți crede din nou în basmele copilăriei cât timp vă vei afla acolo.
Situat pe malul Râului Porumbacu, castelul de lut este construit doar din materiale naturale, piatră, beton, lemn, lut și var. Localizarea este unul din punctele cheie ale acestui obiectiv turistic, astfel satul, grădinile și mai ales peisajele pitorești crează un cadru rustic, desprins parcă din basmele românești de odinioară.
Castelul, grădina, râul sunt punctele principale pentru care toți vizitatorii aleg acest loc. Dar mai e ceva. Un strop de magie care înconjoară totul și nici nu știi cum trece timpul când ești aici. Castelul din Valea Zânelor este dispus pe două nivele, parter și mansardă, 10 camere, fiecare cu un design rustic, dar și un magazin cu suveniruri și dulciuri, lângă râu se află un restaurant cu preparate tradiționale care vor încânta simțurile întregii familii!
- mergi pe Transfăgărășan până la Bâlea Lac. Peisajele de vis, aerul curat, lacul Bâlea (aflat la o altitudine de 2034 metri), telecabina, suvenirurile de la casuțele artizanale vor crea celor mari și celor mici amintiri de neuitat.
- vizitează Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Aflată pe valea râului Sâmbăta, la poalele Munților Făgăraș, mănăstirea este renumită ca loc de reculegere, pentru toți vizitatorii care îi trec pragul și sunt destul de mulți indiferent de anotimp.
- petrece o zi în Parcul de Aventuri Drăguș! Parcul se află la 24 km de orașul Făgăraș și la doar un kilometru de Mănăstirea Sâmbăta de sus. Tiroliana, traseele suspendate, peisajul de vis și prețurile accesibile sunt ingredientele care vor face ziua de neuitat pentru copii, dar și pentru părinți. În plus, personalul organizează, la cerere, trasee montane accesibile, plimbări și drumeții, iar iarna cursuri de ski și snowboarding.
Vatra Dornei
Stațiunea Vatra Dornei, supranumită și „Perla Bucovinei”, este situată în Depresiunea Dornelor, la 112 km distanță de Suceava și 89 km de Bistrița Năsăud, la confluența Bistriței Aurii cu Dorna. Odată ajunsă aici poți spune că te afli într-un adevărat ținut al apelor minerale, exploatate și industrial la Poiana Negri, Sarul Dornei și Floreni.
Ce poți face aici împreună cu copii:
- drumeții și trasee montane accesibile și pentru cei mici, însoțiți de ghizi experimentați. Obiectivele cele mai accesibile sunt Dealul Negru, Muntele Bărnărelul, Runcul Mare și Vârful Oușorul. Pentru familii cu copii mai mari vă vor sta la dispoziție și alte numeroase trasee montane spre Masivul Călimani sau spre Suhard si Rodnei. Priveliștea este pur și simplu uimitoare, urcușul alternează cu drumul plat prin păduri și numeroase poine alpine.
- o plimbare de 3 kilometri cu telescaunul până în vârful Dealului Negru la o altitudine de 1.300 m.
- vă puteți plimba prin împrejurimi cu bicicletele. Dacă nu le-ați luat de acasă, puteți închiria din stațiune la prețuri destul de accesibile. Traseul este de o frumusețe rară, vei găsi numeroase locuri în care să faci poze „instagramabile”.
- dacă părinții au spirit de aventură, ei bine, în stațiunea Vatra Dornei pot face river-rafting sau se pot da cu parapanta! Stai liniștită, nu veți fi singuri! Există oameni experimentați care vă vor însoți în această impresionantă aventură, pentru a fi permanent în siguranță.
- te-ai gândit vreodată să faci un curs de pilot și nu ai avut șansa? Poți face în stațiunea pentru familii cu copii din Vatra Dornei unul intensiv de 7 zile.
- în apropierea telescaunului (la izvorul Bizom) puteți merge cu mic cu mare la o porție zdravănă de..paintball.
- tot în zona telescaunului din Vatra Dornei vă puteți distra alături de copii pe pârtia de tubing artificială deschisă pe tot parcursul anului! Prețul pentru o singură trecere pe partia de tubing este de numai 3 lei!
- vatra Dornei este în primul rând, orașul sporturilor albe. Pârtiile de schi și sanie, fac din această stațiune una dintre cele mai iubite pentru familiile cu copii din România, dar și din afara țării! Pârtiile de schi au toate instalații de transport pe cablu. În ultima vreme, o altă mare atracție a zonei a devenit snow-mobilul.
- ce zici de o plimbare în familie cu avionul desupra Bucovinei? Copiii vor fi mai mult decât încântați! La 12 km de Vatra Dornei se află Aerodromul Floreni de unde puteți închiria un avion pentru un zbor de 20 de minute deasupra Depresiunii Dornelor. Prețul este de 10 lei pe minut, deci, destul de accesibil.
- rezervă o zi pentru a vizita cele mai reprezentative mănăstiri din nordul țării: Voroneț, Humor, Moldovița, Sucevița și Putna. Acea zi va fi o veritabilă lecție de spiritualitate și de istorie pentru întreaga familie.
- puteți vizita Stâna turistică Măgura pentru a gusta din plin din bunătățurile specifice zonei! Vă puteți îndestula cu platoul ciobanului care cuprinde brânzeturi și mai multe feluri de pastrămuri făcute în casă, grătar, ceaun de mistreț, carne de vițel în jantuit, păstrăv cu mamăliguță, balmos, deserturi specifice zonei, prăjituri de casă și alte produse direct de la stână.
- dacă ai copiii ceva mai măricei puteți face împreună un traseu montan cu Offroad Vatra Dornei. Alege un traseu „soft” de 3-4 ore, cu opriri dese, ce parcurge un drum interesant, dar în condiții de siguranță. Prețul este de 100 de lei de persoană, iar excursia explorează masivele muntoase din împrejurimea stațiunii: Suhard, Giumalau, Călimani, Rarău etc.
- de pe Vatra-Dornei.info am aflat că în Țara Dornelor se mai păstrează nealterate tradițiile populare transmise din moși strămoși. La muzeul etnografic din stațiune sau direct în casele muzeu din Dorna Arini, Panaci, Dorna Cândrenilor sau Ciocănești, turistii pot afla frumusețea portului tradițional bucovinean, cântecele și dansurile localnicilor. Anual, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, la Vatra Dornei, dar și în localitățile din preajmă se organizează Festivaluri Folclorice, spectacole în aer liber care atrag mulți spectatori.
- dacă ajungi în stațiune în luna februarie, trebuie să mergi neapărat la „Serbările Zăpezii” un festival al bunei dispozitii, din care nu lipsește muzica, zăpada, sportul, dansul și concursurile.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)