Zilierul este persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Activitatea zilierului este reglementata de Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
Acest act normativ va fi modificat incepand cu 1 noiembrie 2013, dupa ce Legea nr. 277/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 661, din 29 octombrie 2013 si va intra vineri in vigoare.
Noile reglementari extind semnificatia termenului "beneficiar de lucrari" astfel incat forta de munca in regim ziler sa poata fi utilizata, pe langa persoanele juridice, si de persoana fizica autorizata, intreprinderea familiala si intreprinzatorul persoana fizica, titular al intreprinderii individuale:
"b) beneficiar de lucrari, denumit in continuare beneficiar - persoana fizica, persoana juridica, persoana fizica autorizata si intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale, intreprinderii familiale, pentru care zilierul executa activitaþi necalificate cu caracter ocazional" - se arata in legea publicata marti.
De asemenea, potrivit legii citate, si minorii de 15 ani vor putea fi zilieri. Aceasta in conditiile in care, in prezent, prevederile legale stabilesc ca nicio persoana nu poate fi angajata ca zilier daca nu a implinit varsta de 16 ani. Totusi, noile dispozitii stabilesc ca si minorii cu varsta intre 15 si 16 ani pot desfasura activitati ca zilieri, insa cu o conditie: sa aiba, in mod obligatoriu, acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
In plus, desi pana acum legea nu prevedea nimic in acest sens, reglementarile stabilesc ca lucratorii minori, cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, vor desfasura activitati "potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate dezvoltarea si sanatatea personala".
Atentie! Beneficiarul care foloseste, ca zilieri, minori in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani are obligatia de a respecta si dispozitiile Hotararii Guvernului nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca.
Normele de pana acum prevedeau ca beneficiarul trebuie sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita. Totusi, actul normativ ce intra vineri in vigoare da beneficiarului posibilitatea de a plati zilierului si la sfarsitul intregii perioade, cu o conditie: zilierul si angajatorul trebuie sa semneze un acord in acest sens. "Plata remuneratiei se poate realiza si la sfarsitul perioadei activitatii, numai cu acordul scris al partilor", se precizeaza in actul citat.
Modificarile la Legea zilierilor mai stabilesc ca activitatea desfasurata de zilier nu confera acestuia calitatea de asigurat in sistemele de asigurari publice. Astfel, pentru a fi asigurat, zilierul isi poate incheia, optional, asigurari la sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si la sistemul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.
In ceea ce priveste amenzile, legea aplicabila de astazi nu modifica substantial regulile. Astfel, potrivit documentului citat, beneficiarii care folosesc zilieri fara sa indeplineasca anumite obligatii impuse de legea in vigoare vor fi pedepsiti cu amenzi cuprinse intre 4.000 si 10.000 lei. Mai exact, este vorba, printre altele, despre urmatoarele obligatii:
- durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca.
- niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
- beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert.
In plus, actul normativ da posibilitatea achitarii pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii, facilitate care nu se aplica in prezent.
Legea nr. 277/2013 este disponibila in sectiunea noastra de Legislatie sau direct accesand acest link.
---
Proiectul publicat de minister a fost aprobat, in luna august, de Guvern, intr-o forma usor modificata. Desi guvernantii si-au dat acordul acum aproape 3 luni, documentul a fost publicat in Monitorul Oficial abia in 29 octombrie.