In lipsa experientei necesare pentru gasirea unui job, solutia nu este, in opinia noastra, “incremenirea in proiect”. Am mai vorbit, de altfel, despre metode de dezvoltare a abilitatilor, ideea de baza fiind aceea ca, in fata angajatorului, experienta practica va avea intotdeauna mai multa greutate decat un dosar de diplome (acestea, ramanand, in aceasta ecuatie, necesare dar nu suficiente).
Avand in vedere numarul tinerilor aflati in clipa de fata fara un loc de munca, ne-am gandit sa va recomandam un articol de pe Recruiter.com ce aduce in discutie utilitatea dezvoltarii anumitor competente/abilitati necesare pentru a avea succes in gasirea unui job.
Procesele de recrutare vor avea intotdeauna in vedere identificarea unor candidati cu un anumit set de abilitati si cu un profil de motivatie si valori care sa rezoneze cu cultura organizationala. In ceea ce priveste abilitatile, o modalitate simpla de dezvoltare a lor poate fi aceea de a dedica timp ca voluntar in organizatii si activitati ce implica activitati asemanatoare cu joburile la care un candidat isi doreste sa poata aplica. In esenta, experienta voluntariatului poate fi extrem de utila, deoarece te aduce mai aproape de intelegerea a ceea ce inseamna un job compatibil cu interesele proprii, dar mai ales te ajuta sa descoperi ce inseamna sa faci parte dintr-o echipa si sa lucrezi pentru un obiectiv comun.
In paralel, latura teoretica a jobului poate fi aprofundata prin dezvoltarea abilitatilor cu ajutorul cursurilor in sistem e-learning. O intelegere corecta si o utilizare eficienta a jargonului profesional poate constitui un avantaj in interviurile la care participa un absolvent, iar cursurile online care permit o gestionare individuala a procesului de invatare ofera o solutie eficienta in acest caz.
Pentru a descoperi mai multe informatii utile despre cat de important este sa-ti dezvolti anumite seturi de competente in absenta unei experiente profesionale concrete, va invitam sa cititi intreg articolul Developing Your Skills Without Work Experience.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (1)