Scrisoarea lui Phyllis
Biserica Riverside
19 ianuarie 1936Dragă Dr. Einstein,
În clasă, la orele de duminică, am adus în discuție întrebarea: Oamenii de știință se roagă? Am fost întrebați dacă am putea crede în știință și în religie în același timp. Acum trimitem scrisori oamenilor de știință și altor persoane importante, pentru a afla răspunsul la întrebarea noastră.
Ne vom simți foarte onorați dacă ne veți răspunde la întrebarea: Oamenii de știință se roagă? Și dacă da, pentru ce se roagă?
Noi suntem în clasa a șasea, clasa doamnei Ellis.
Cu respect,
Phillys
Răspunsul lui Albert Einstein a venit după numai cinci zile.
24 ianuarie 1936
Dragă Phyllis,
Voi încerca să răspund la întrebarea ta cât de simplu pot. Iată răspunsul meu:
Oamenii de știință cred că orice fenomen, chiar și cele care țin de oameni, se întâmplă datorită legilor naturii. Așadar, un om de știință nu poate fi înclinat să creadă că acest curs al evenimentelor poate fi influențat de rugăciuni, adică de o dorință manifestată la un nivel supranatural.
Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem cunoștințele noastre despre aceste forțe ca fiind limitate, astfel încât convingerea în existența unui spirit atotputernic și etern stă într-un fel de credință. Asemenea credința rămâne foarte populară și întinsă, chiar și cu toate realizările în știința de până acum.
Dar, de asemenea, oricine este serios implicat în demersurile științei, devine convins că un fel de spirit se manifestă în legile universului, unul care este vast superior spiritului omului. În acest fel, urmarea căilor științifice duce spre un sentiment religios special, care este cu siguranță foarte diferit de religiozitatea cuiva mai naiv.
Cu salutări cordiale,
A. Einstein
Sursa traducerii: Raftul cu idei
Comentarii articol (44)