Persoanele persecutate din motive politice in perioada regimului comunist ar putea fi despagubite de fostii tortionari, o propunere legislativa care prevede acest lucru fiind lansata in dezbatere publica de Ministerul Justitiei si aprobata miercuri de Executiv. Este vorba despre proiectul de lege privind stabilirea platii unor despagubiri in sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru savarsirea unor fapte impotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata la data de 6 martie 1945 ce poate fi consultat AICI. Odata aprobat de guvernanti, documentul va fi transmis mai departe Parlamentului, pentru a-si urma traseul legislativ si pentru a fi supus votului celor doua camere.
Concret, prin proiectul de act normativ se propune instituirea unei sanctiuni materiale, cu titlu de despagubire, care sa fie platita lunar de persoanele condamnate definitiv pentru savarsirea unor fapte in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, indiferent de forma de participatie penala, care au avut ca urmare moartea, vatamarea corporala sau producerea unei dureri ori suferinte puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate de regimul totalitar comunist.
"Persoanele condamnate definitiv pentru savarsirea, in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vatamarea corporala, producerea unei dureri ori suferinte puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata la data de 6 martie 1945, sunt obligate la plata unor prestatii banesti lunare, cu titlu de despagubire", se precizeaza in propunerea legislativa.
In acest sens, dupa cum informeaza Ministerul Justitiei, a fost prevazuta constituirea unui fond destinat platii drepturilor cuvenite, potrivit legii, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata la data de 6 martie 1945. Acest fond va fi alimentat din sumele platite cu titlu de despagubire de catre fostii tortionari, condamnati definitiv, si va fi utilizat pentru completarea sumelor platite de la bugetul de stat.
Fondul va fi gestionat de Ministerul Muncii, Familiei Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, iar hotararile definitive de condamnare ale fostilor tortionari se vor comunica Ministerului de catre instanta de executare.
Proiectul prevede, de asemenea, ca despagubirea se stabileste de catre instanta de judecata, prin hotararea de condamnare a persoanei vinovate. Mai precis, instanta de judecata, prin hotararea de condamnare, stabileste durata pentru care se dispune plata despagubirii, precum si cuantumul lunar al despagubirii.
Conform reglementarilor propuse, durata pentru care se dispune plata despagubirii nu poate fi mai mica de 2 ani, iar cuantumul lunar nu poate fi mai mic de 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate si nici mai mare de 50% din acest venit. Prin venit lunar net se intelege venitul net provenit din pensii, salarii, chirii, drepturi de autor si alte venituri lunare periodice, dupa cum se precizeaza in proiect.
Referitor la acest aspect, Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a declarat la sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri ca, in urma consultarii publice, in textul proiectului vor fi incluse noi mentiuni. Mai exact, limita de acordare a despagubirii ar putea fi de la 2 la 5 ani, iar cuantumul despãgubirii va fi marit de la 50% 70% din venit.
"Ratiunea instituirii unor limite (minima si maxima) este justificata pe de o parte de eliminarea posibilitatii stabilirii unor despagubiri simbolice si, pe de alta parte, de necesitatea asigurarii unui minim de venituri pentru persoana condamnata", motiveaza Ministerul Justitiei limitele prevazute in proiect.
Documentul citat prevede, totodata, ca la stabilirea cuantumului lunar al despagubirii si a duratei, instanta va avea in vedere criterii precum:
- fapta savarsita
- pozitia detinuta de persoana condamnata in aparatul de represiune al regimului totalitar comunist
- amploarea activitatii acesteia
- masura in care prin activitatea desfasurata de aceasta au fost lezate drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor.
Mai mult, in vederea garantarii executarii obligatiei de plata a despagubirilor, procurorul sau instanta de judecata poate dispune poprirea asupra veniturilor lunare ale persoanei condamnate, in conditiile Codului de procedura penala.
Puteti consulta AICI proiectul de lege in varianta lansata in dezbatere publica. Guvernul nu a dat inca publicitatii forma aprobata miercuri.
Comentarii articol (3)