ACCES GRATUIT
Actele normative privind despagubirea detinutilor politic sunt neconstitutionale
Actele normative privind despagubirea detinutilor politic sunt neconstitutionale, Curtea Constitutionala admitand, joi, sesizarea Avocatului Poporului privind unele prevederi din OUG 62/2010, precum si cele 189 de sesizari privind neconstitutionalitatea articolului 5 din Legea 221/2009, conform Mediafax.
Articolul continuă mai jos
Curtea Constitutionala a luat in discutie, joi, 189 de sesizari privind neconstitutionalitatea unor prevederi din Legea 221/2009 referitoare la condamnarile cu caracter politic si masurile administrative, dupa ce zeci de persoane au cerut despagubiri in instante, unde au fost reclamate nelegalitati.
Astfel, Curtea Constitutionala a fost sesizata de instantele judecatoresti cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 5, alineatul (1), litera a, din Legea 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
Potrivit articolului 5, (1) orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instantei de judecata, in termen de trei ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la: a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza, in temeiul Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Tot joi, Curtea Constitutionala s-a pronuntat si asupra sesizarii Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea OUG 62/2010, care limiteaza cuantumul despagubirilor acordate in instante fostilor detinuti politici din perioada regimului comunist.
Decizia Curtii Constitutionale este asteptata de catre instantele judecatoresti, intrucat pe rolul lor sunt inregistrate solicitari de despagubiri din partea fostilor detinuti sau a rudelor acestora.
In luna iulie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu cateva "norme contrare unor prevederi din Constitutie" din Ordonanta de Urgenta 62 din 2010 care limiteaza cuantumul despagubirilor acordate fostilor detinuti politici din perioada regimului comunist.
Sursa: Mediafax
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)