Evaziunea fiscala are o dimensiune foarte ridicata in Romania, reprezentand 13,8% din PIB in anul 2012, se arata intr-un raport al Consiliului Fiscal, publicat recent pe site-ul autoritatii.
Aproximativ 60% din evaziunea fiscala este generata de TVA, in timp ce contributiile sociale produc circa 24% din evaziunea fiscala totala, in principal prin intermediul fenomenului de „munca la negru” (salariati in economia subterana).
Potrivit Consiliului Fiscal, cand a fost crescuta cota legala de TVA de la 19% la 24%, evaziunea la TVA a atins un maximum de 9,6% din PIB in 2010.
In ceea ce priveste evaziunea la accize si „taxa pe viciu" la alcool si tigari, conform estimarilor Consiliului fiscal, cea mai mare contributie la evaziune o au tigarile, comertul ilicit cu tigari situandu-se, in medie, la circa 20% din piata in perioada 2003-2012.
“Evaziunea la tigari a crescut in 2006 la peste 36% din piata pe fondul introducerii „taxei pe viciu" si cresterii accizelor (de la 16,5 euro/1000 tigarete in prima parte a anului 2005 la 24,5 euro/1000 tigarete in 2006), o noua inrautatire a comertului ilicit fiind in registrata in 2009-2010 pe fondul cresterii accizelor de la 31,5 euro/1000 tigarete in prima parte a anului 2008 la 64 euro/1000 tigarete in 2010”, se arata in raportul Consiliului Fiscal.
Avand in vedere cifrele mentionate anterior, Consiliul Fiscal este de parere ca o reforma profunda a administrarii taxelor si impozitelor in Romania tintita in directia cresterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesara.
In plus, daca Romania ar colecta impozitele si taxele pe care le are la maximum, atunci ar avea venituri bugetare ca procent din PIB peste media europeana.
In acelasi timp, Consiliul Fiscal mentioneaza ca Romania are una dintre cele mai mici ponderi in PIB a veniturilor bugetare (venituri fiscale si nefiscale), acestea reprezentand in 2012 doar 33,5% din PIB, mai mici decat media europeana.
De altfel, in Romania, ponderea veniturilor fiscale in PIB, a fost de 28,1% in anul 2012, fiind semnificativ mai mica decat in tari precum Ungaria (38,1%), Slovenia (37,8%), Republica Ceha (34,8%) si Polonia (32,4%), se mentioneaza in documentul citat.
Pe langa problemele din domeniul colectarii impozitelor si taxelor, Romania nu sta mai bine nici la capitolul pensii.
Potrivit sursei citate, cheltuielile bugetare cu pensiile sunt nesustenabile in raport cu contributiile incasate, chiar daca s-au luat unele masuri in vederea ameliorarii acestei deficiente pe termen mediu si lung prin noua lege a pensiilor.
In continuare exista riscuri importante cu privire la sustenabilitatea pe termen mediu a bugetelor de asigurari sociale, iar oportunitatea unor eventuale majorari de cheltuieli sau reduceri de contributii trebuie analizata numai in contextul identificarii unor solutii alternative de reducere a deficitului, in special prin largirea bazei de impozitare, a adaugat Consiliul Fiscal.
Raportul Consiliului Fiscal poate fi consultat in intregime in fisierul atasat.
Comentarii articol (3)