Guvernul a modificat saptamâna trecuta Codul Fiscal, astfel încât taxa pe viciu sa poata intra în actiune. Pentru simplificarea procedurilor, taxa pe viciu a fost introdusa în acciza, de unde se va vira direct în bugetul Ministerului Sanatatii. Astfel, se evita aplicarea accizei pe taxa pe viciu.
Daca în calendarul initial se prevedea ca acciza pe alcool sa se majoreze, pe 1 iulie, de la 465,35 euro/hl la 550 euro/hl, noile reglementari presupun o crestere în doua etape, de la intrarea în vigoare a legilor sanatatii la 665 euro/hl, iar la 1 iulie la 750 euro/hl, deci cu 200 de euro/hl mai mult. La tigari, nivelul accizei este acum de 9-10 euro/1.000 de tigarete, plus o acciza procentuala de 30% din pretul maxim de vânzare. Calendarul vechi prevedea o crestere, la 1 iulie, la 11,47 euro/1.000 tigarete, plus 29%. Mai nou, acciza creste în prima etapa la 15,53 euro plus 30%, iar la 1 iulie la 16,28 euro plus 29%. Pe lânga faptul ca penalizeaza viciul, suprataxarea acestor produse pune si o problema morala: la negocierea calendarului de crestere a accizelor România cerea o perioada de tranzitie motivând ca aceste produse nu suporta o accizare mai rapida, în schimb acum vine cu o suprataxare. Despre suprataxarea alcoolului si tutunului am stat de vorba cu Catalin Doica, secretar de stat în Ministerul Finantelor pe probleme de taxare:
- De ce România a cerut perioada de tranzitie pentru majorarea accizelor la tigari si alcool, argumentând ca aceste produse nu suporta aceasta scumpire, iar acum apare taxa pe viciu?
- Noi am negociat Capitolul impozitare în 2002. Atunci am cerut cresterea graduala a accizelor, acceptata în 2003, iar termenul-limita e prevazut pentru 2010, cu o crestere la 1 iulie a fiecarui an. Taxa pe viciu a fost instituita în acest an, scopul ei fiind finantarea investitiilor în sanatate, infrastructura în domeniu; în scop secundar e reducerea consumului de alcool si tutun, si, corelativ, a cheltuielilor de sanatate pentru tratarea bolilor generate de acestea. Introducerea taxei pe viciu nu a putut fi prognozata din 2002, în plus atunci aveam foarte mult de recuperat la acciza, acum mai avem numai patru pasi.
- Ce efecte va avea taxa pe viciu asupra bugetului?
- Calculele estimative arata ca taxa pe viciu ar putea aduce 2.000 de miliarde de lei vechi anual, incluzând si TVA, care nu va fi venit la Ministerul Sanatatii.
- Cât apreciati ca va fi scumpirea medie a tigarilor si alcoolului atunci când legile sanatatii vor intra în vigoare? Dar la 1 iulie?
- Din proiectele facute cu producatorii pe o bautura alcoolica de 40 grade în sticla de 1/2l, cresterea ar putea fi de 8,5% în prima etapa la introducerea taxei pe viciu-, si înca 3,8% de la 1 iulie. La tigari, cresterea e de 20% dupa aplicarea taxei pe viciu si de înca 2,3% de la 1 iulie. Taxele vor intra în vigoare saptamâna viitoare, odata cu intrarea în vigoare a legilor sanatatii.
- Apreciati o scadere a consumului sau nu? Dar a evaziunii?
- Nu stiu daca consumul va scadea. Din nefericire, e posibil sa nu scada consumul. Referitor le evaziune, e un semnal de atentionare care ne-a fost tras, iar Directia de control si Garda Financiara sunt pregatite sa actioneze.
- Vom vedea imediat aceasta crestere sau va exista o perioada de întârziere, dupa epuizarea stocurilor?
- Estimativ, e evident ca n-ar fi normal sa se reflecte imediat, ci numai dupa epuizarea stocurilor. Scumpirile ar trebui sa se reflecte dupa ce comerciantii se vor reaproviziona de la producatori si importatori.
Comentarii articol (0)