Sistemul taxei judiciare de timbru a fost modificat substantial prin OUG nr. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 29 iunie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii. Actul normativ schimba intregul sistem al taxei judiciare de timbru si prevede, printre altele, introducerea taxei judiciare de timbru pentru cereri pentru care pana acum nu s-a platit nimic.
Astfel, potrivit noilor reglementari, actiunile introduse la instantele judecatoresti privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice se vor taxa cu 100 lei.
De asemenea, plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si calea de atac impotriva hotararii pronuntate vor fi taxate cu 20 lei, desi pana acum acestea au fost scutite de la plata. AvocatNet.ro a scris AICI mai multe despre taxele judiciare de timbru pentru cererile referitoare pentru exercitarea apelului sau a recursului impotriva hotararilor judecatoresti.
Cat costa sa introduci o cerere la instantele judecatoresti
Potrivit actului normativ citat, mai multe actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti vor fi taxate cu 100 lei:
- cereri pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept nepatrimonial;
- cereri in anularea sau in constatarea nulitatii unui act juridic nepatrimonial;
- cereri care privesc dreptul de folosinta a bunului inchiriat sau arendat, daca acestea nu privesc si plata anumitor sume de bani;
- actiunile in granituire (in ipoteza in care prin aceeasi cerere se revendica si o portiune de teren, la taxa judiciara de timbru stabilita pentru actiunea in granituire se adauga si taxa corespunzatoare valorii suprafetei revendicate).
Totodata, cererea privind repunerea partilor in situatia anterioara, cand nu este accesorie actiunii in constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial se taxeaza cu 50 lei, daca valoarea cererii nu depaseste 5.000 lei, si cu 300 lei, pentru cererile a caror valoare depaseste 5.000 lei.
Acelasi document prevede ca actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se vor taxa astfel:
- pana la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai putin de 20 lei;
- intre 501 lei si 5.000 lei - 40 lei + 7 % pentru ce depaseste 500 lei;
- intre 5001 lei si 25.000 lei – 355 + 5% pentru ce depaseste 5000 lei
- intre 25.001 lei si 50.000 lei -1355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;
- intre 50.001 lei si 250.000 lei -2105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
- peste 250.000 lei - 6105 lei + 1% pentru ce depaseste 200.000 lei.
Cererile formulate in cursul procesului
OUG nr. 80/2013 prevede, totodata, si taxe mult mai mari pentru anumite actiuni sau cereri. Concret, in ceea ce priveste cererile formulate in cursul procesului sau in legatura cu un proces, acestea se vor taxa dupa cum urmeaza:
- cereri de recuzare in materie civila - pentru fiecare participant la proces pentru care se solicita recuzarea - 100 lei (pretul vechi era de 4 lei, n.red.)
- cereri de stramutare in materie civila - 100 lei (pretul vechi era de 4 lei, n.red.)
- cereri de repunere in termen - 20 lei (pretul vechi era de 4 lei, n.red.)
- cereri de perimare - 20 lei;
- cereri de reexaminare impotriva incheierii prin care au fost stabilite amenzile judiciare si despagubirile potrivit art. 190 din Codul de procedura civila - 20 lei;
- cereri de reexaminare impotriva incheierii de anulare a cererii de chemare in judecata, formulate potrivit art. 200 alin. (4) din Codul de procedura civila - 20 lei;
- cereri pentru repunerea pe rol, cand suspendarea judecarii se datoreaza partilor - 50% din taxa judiciara de timbru pentru cererea sau actiunea a carei judecare a fost suspendata (prevederea a ramas neschimbata, n.red.)
- cereri pentru refacerea inscrisurilor si a hotararilor disparute - 50 lei (pretul vechi era de 4 lei, n.red.)
- cereri pentru eliberarea de copii simple de pe inscrisurile aflate la dosar, atunci cand sunt efectuate de catre instanta - 0,20 lei/pagina;
- cereri pentru legalizarea de copii de pe inscrisurile aflate la dosar, pentru fiecare exemplar de copie -1 leu/pagina (prevederea a ramas neschimbata, n.red.)
- cereri pentru eliberarea oricaror alte certificate prin care se atesta fapte sau situatii rezultate din evidentele instantelor de judecata ori cu privire la dosarele aflate in arhiva acestora -1 leu/pagina (prevederea a ramas neschimbata, n.red.)
- cereri pentru eliberarea de catre instantele judecatoresti de copii de pe hotararile judecatoresti, cu mentiunea ca sunt definitive, se taxeaza cu 5 lei pentru fiecare exemplar de copie (pretul vechi era de 2 lei, n.red.)
Desi noile dispozitii introduc noi taxe judiciare de timbru si prevad tarife si de 10 ori mai mari decat cele vechi, se pastreaza, totusi, anumite prevederi referitoare la cererile si actiunile ce vor fi scutite de la plata taxei. Afla de AICI cum poti fi scutit de la plata taxei.
-
Textul OUG nr. 80/2013 este disponibil AICI.
Comentarii articol (3)