Brazilia, datorita pozitionarii ei pe continentul sud american, si-a propus sa se axeze si sa isi dezvolte la maxim energia eoliana, fara insa a pierde din vedere si celelalte resurse energetice regenerabile. Brazilia isi propune ca pana in 2020 sa atinga 27 GW. Cum?, investind sume mari de bani in proiecte verzi, fara sa mai fie preocupata de proiectele bazate pe combustibili fosili.
Scotia cocheteaza cu investitii majore in energia marina, datorita apelor turbulente cu flux si reflux puternice, din nordul statului. Energia marina generata de acest parc energetic va avea un potential de 27 GW de electricitate pana in 2050, valorificandu-se la maxim energia provenita de la valuri, fluxuri sau refluxuri.
Spania troneaza, in momentul acesta, „piata” energiei solaro- termale cu un impresionant procent de 65%, devenind astfel depozitarul primar al acestei energii. Spania este urmarita indeaproape de catre SUA, cea din urma avand o capacitate de 33%, fiind totusi primul stat care a produs electricitate solaro-termala cu viabilitate economica (in anii `80).
In clasamentul statelor preocupate de energia regenerabila se afla si Romania, datorita potentialului surselor de energie eoliana, solara, geotermala si al biomasei. Mai ramane doar ca acest potential sa fie exploatat in favoarea Romaniei si nu in detrimentul ei, din cauza lipsei infrastructurii.
Se poate observa cu usurinta ca cel mai exploatata si cel mai des uzitata energie este energia solara. Intrebarea care se pune este cat de rentabila este aceasta energie solara si mai ales cat de rentabil este o astfel de investitie pe termen lung sau scurt. Specialistii in domeniu sustin ca de pe urma unei astfel de investitii, cei care o fac au doar de castigat si asta datorita numeroaselor forme de prezentare ale energiei solare pe piata: panouri fotovoltaice, panouri solare (pe acoperis, la nivelul solului, pe copertine) cu uzanta industriala si nu numai.
Avantajele unei astfel de investitii pot fi de ordin economic, de mediu, tehnologice si nu in ultimul rand, chiar si geopolitice.
Avantaje economice:
- Reducerea considerabila a facturii la electricitate
- Rentabilitate cu nivel scazut de risc
- Valorificarea spatiului folosit pentru instalare
- Avantaje de mediu:
- Utilizarea unei surse regenerabile, gratuita, inepuizabila ce conduce la un comportament ecologic
- Diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera si implicit a poluarii
Avantaje tehnologice:
- Intretinere redusa datorita inexistentei partilor mecanice in miscare
- Reduce risipa energiei electrice
- Produce o cantitate de energie mult mai mare decat cea necesara
Avantaje geopolitice:
- Reducerea emisiilor de CO2 din atmosfera ajuta orice stat sa evite sanctiunile prevazute la nivel mondial prin strategia globala de reducere a emsiilor gazelor cu efect de sera
- Eliminarea dependentei energetice a statelor, cum este si cazul Romaniei, conducand la cresterea sigurantei aprovizionarii
- Grad de utilizare ridicat, chiar si in zonele izolate sau in tarile in curs de dezvoltare, care nu dispun de o infrastructura bine pusa la punct sub aspectul distributiei.
Cititi si alte articole pe aceasta tema pe site-ul Carbon Solutions Global.
Toate articolele din rubrica Industria de carbon pot fi consultate accesand tag-ul industria de carbon.
Comentarii articol (2)