Buna ziua.O vecina doreste sa-si doteze apartamentul cu energie electrica produsa din surse regenerabile(panouri solare si o turbina eoliana) pe care intentioneaza sa le monteze pe acoperisul blocului.Doreste ca surplusul electric sa fie livrat in reteaua electrica nationala.Care sunt etapele din punct de vedere Legal,pentru a indeplini dorinta dansei de a deveni independenta din punct de vedere energetic?
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Acoperisul blocului face parte din partile comune. Trebuie sa obtina in primul rand acordul proprietarilor de la ultimul etaj si pe cel al asociatiei de proprietari.
Este greu de crezut ca il va obtine in conditiile in care turbina poate produce vibratii iar restul de echipamente trebuie fixate de acoperis, existand riscul deteriorarii izolatiei cu consecintele de rigoare.
Pentru a livra surplusul in REN trebuie sa obtina acordul autoritatilor, sa existe infrastructura, sa aiba autorizatie ANRE de producator, etc., etc.
Doamna, vecina dvs. trebuie sa se intereseze in alta parte pentru a putea livra energie electrica in sistemul national.
Daca pentru a monta niste panouri solare, nu ar fi probleme d.p.d.v. as. prop., pentru turbina, nu cred ca cineva i-ar da un asemenea acord.
Sa-si monteze panouri solare, sa obtina acordul vecinilor si a as. prop. si mai discutam. Pentru injectarea surplusului de energie el., conditiile impuse de autoritati sunt drastice si nu cred ca cineva ii va da acordul, dar omu' este dator sa se intereseze, dar in alta parte!
Succes!
Multumesc pentru raspunsuri.I-am spus si eu,sa primeasca intai acord de la asociatia de proprietari pentru ce vrea sa faca.Apoi asociatia de proprietari sa depuna un dosar de autorizare la Serviciul Urbanism din cadrul Primariei respective,iar mai apoi sa se adreseseze ANRE,DAR vecina vrea sa stie din start absolut toate demersurile pe care trebuie sa le intreprinda.