In situatia in care proprietarul aaprtamentului de la ultimul etaj este de acord se poate monta o instalatie solara de incazit apa pe acoperis? ( bineinteles in zona in care acoperisul se afla deasupra apartamentului celui care isi da acordul)
Va adresati conducerii asociatiei conform prev. L 196/2018;
Art. 38. - (1) Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, în condiţiile
acordului de asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi părţile
comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia clădirii.
(2) Părţile comune pot fi utilizate de către terţi, persoane fizice sau juridice de
drept public şi/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a
asociaţiei de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al
proprietarilor din condominiu şi cu acordul tuturor proprietarilor direct afectaţi de
vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune,
semnat de preşedinte în numele asociaţiei şi avizat de cenzor/comisia de cenzori.
În opinia mea ne situăm cumva între prevederile art. 38 și cele ale . 43 din legea 196/2018:
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.
Atribuirea în folosință exclusivă va rezolva și problema eventualelor cheltuieli de reparații ale terasei prin faptul că folosința exclusivă nu este „de facto” ci „de iure”, folosința eclusivă „ de iure ” fiind singura situație în care pot deveni aplicabile dispozițiile art. 654 alin. 2 Cod civil în materia asociațiilor de proprietari.
Corect ! Nu stim nici daca el este proprietarul de la ultimul etaj si a pus intrebarea asa pe ocolite sau cine este .
Raspunsul logic ar fi nu.
Ca instalatia de panouri termice presupune si niste tevi care ar fi duse de la panouri pana la apartamentul unde se doreste (ori de apa ori de glicol dupa tipul panourilor cu sau fara boiler sus ) si ar fi ca naiba si ar leja drepturile tuturor .
Pe langa asta cand montajul ar presupune realizarea unei stucturi care ar trebui sa fie bine stabilizate prin greutati ca nu se poate ancora in planseu. Si ar trebui urcate dale de beton pentru ancorare impotriva vantului.
Prin urmare raspunsul este NU.
Domnul Robert acum ca PRESEDINTE ar trebui sa vedeti si partea tehnica nu doar partea legala pe care sa o interpretati dumneavoastra EXCESIV.
Nu a intrebat daca poate face plaja imbracata cu pantofi cu toc daca proprietarul de la ultimul etaj e de acord.
Vrea ditamai instalatia pe care o ia vantul si mai trebuie sa traga si tevi de la instalatie in casa la baie sau bucatarie.