Guvernul a aprobat in sedinta de marti, 13 mai, proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de baza si minimal, si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 - 2015.
De altfel, la sfarsitul lunii aprilie, Ministerul Sanatatii a prelungit si perioada de aplicare a "Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013 – 2014" pana la 31 mai 2014, conform Ordinului comun al MS si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) nr 470/262/2014. Contractul-cadru aprobat anul trecut a fost valabil pana la 31 martie, dar a fost prelungit de doua ori: o data pana la 30 aprilie, iar a doua oara pana la 31 mai.
Adultii de peste 40 de ani vor beneficia de mai multe servicii gratuite
Conform unui comunicat de presa publicat ieri de MS, prin noul pachet de servicii medicale, adultii de peste 40 de ani vor beneficia de mai multe consultatii si servicii medicale decat pacientii sub aceasta varsta. Totusi, tuturor grupelor de pacienti li se vor face consultatii preventive de evaluare a riscului.
Astfel, adultii de pana la 40 de ani vor beneficia, o data la trei ani, de un set de investigatii iar persoanele asimptomatice cu varsta de peste 40 de ani vor beneficia de aceste investigatii, anual, se mai scrie in comunicatul de presa al MS.
Cu toate acestea, pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 de ani care au fost depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare se vor acorda anual, se mentioneaza in comunicatul de presa la MS.
"In ceea ce priveste asistenta medicala primara, atat in pachetul minimal, cat si in pachetul de baza, in cazul supravegherii gravidei s-a introdus si testarea pentru hepatita de etiologie virala cu virus B si C, in plus fata de testarea HIV. De asemenea, in pachetul de baza au fost introduse consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor privind: riscul cardiovascular inalt - HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2; astm bronsic; boala cronica respiratorie obstructiva; boala cronica de rinichi", se precizeaza in comunicatul de presa al MS.
Potrivit documentului citat, prin noul pachet de servicii medicale de baza, se va reduce birocratia prin introducerea reglementarilor privind utilizarea biletelor de trimitere in format electronic, de la data implementarii acestora, introducerea facturii electronice si utilizarea dosarului electronic de sanatate al pacientului, de la data implementarii acestuia.
"De asemenea, contractul introduce obligatia, la nivelul furnizorilor - de a nu incasa sume de la pacienti pentru serviciile medicale prevazute in pachetele de servicii. Pentru cresterea accesului asiguratilor internati la medicamente si cresterea eficientei in utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurari de sanatate, a fost creata posibilitatea ca medicii de familie si medicii specialisti din specialitatile clinice sa poata elibera pentru pacientii internati cu boala cronica confirmata, prescriptie medicala pentru medicamentele si materialele sanitare", se precizeaza in comunicatul de presa al MS.
Contractul prevede sanctionarea producatorilor de medicamente care nu asigura prezenta medicamentelor pe piata conform prevederilor legale, se mentioneaza in documnetul citat.
"Pentru asigurarea accesului asiguratilor la medicamente, a fost introdusa prescriptia fractionata, atat pentru numarul de medicamente cat si pentru cantitatile din fiecare medicament", se subliniaza in comunicatul de presa al MS.
Ministerul doreste sa limiteze numarul de internari
In ceea ce priveste asistenta medicala ambulatorie de specialitate, a fost revizuita lista procedurilor diagnostice si terapeutice, astfel incat pacientul sa beneficieze de o serie de investigatii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea in spital, se arata in comunicatul MS.
"Nu se mai regasesc in pachetul de baza serviciile de homeopatie si fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurarilor private). Pentru protectia si asigurarea accesului la servicii medicale in ambulatoriu pentru asigurati, a fost revizuita lista investigatiilor medicale paraclinice din pachetul de baza (au fost introduse o serie de investigatii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferina, angiografie RMN/segment, testosteron etc)", se mentioneaza in acelasi document.
Conform comunicatului de presa al Ministerului, noul contract-cadru prevede si noi masuri la asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicina dentara, fiind redefinite atat pachetul minimal, cat si pachetul de baza de servicii de medicina dentara
"In pachetul de servicii de baza se regasesc consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si ortodontice precum si alte tratamente, inclusiv serviciile de medicina dentara de urgenta. In pachetul minimal se regasesc serviciile de medicina dentara de urgenta", se mai scrie in documentul remis de Minister.
Referitor la Asistenta medicala spitaliceasca au fost evidentiati factorii de care trebuie sa se tina cont cumulativ in luarea deciziei de internare in regim de spitalizare continua si au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi, potrivit MS.
"In vederea scaderii numarului de internari, au fost precizate afectiunile care pot fi diagnosticate si tratate in regim de spitalizare de zi: afectiunile care vor fi prevazute in norme, afectiuni pentru care se acorda servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, intrerupere de sarcina cu recomandare medicala, amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afectiuni care necesita administrare de medicamente pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesita monitorizarea bolnavilor", se explica in comunicatul Ministerului.
Pentru completarea finantarii spitalelor, acestea pot contracta servicii de ingrijiri la domiciliu/ingrijiri paliative la domiciliu, finantate din fondul alocat pentru servicii de ingrijiri la domiciliu/ingrijiri paliative la domiciliu, conform MS.
"Spitalele sunt obligate sa suporte pentru asiguratii internati in regim de spitalizare continua si in regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente", a anuntat Ministerul.
La capitolul dispozitive medicale a fost revizuita lista dispozitivelor medicale acordate in ambulatoriu, astfel: a fost introdus in lista dispozitivul necesar pentru copii pana la 18 ani cu mucoviscidoza (inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen), a fost introdus in lista dispozitivul pentru protezarea femeilor cu mastectomie totala, incepand cu anul 2015, potrivit documentului publicat de Minister.
"Contractul-cadru aduce si prevederi noi pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu. Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu si fara contributie personala pentru sublistele A si B - o prescriptie/mai multe prescriptii lunar, cu maximum 7 medicamente (in prezent o singura prescriptie). Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate si cu schema terapeutica stabila, medicii de specialitate din specialitatile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilita de comun acord de medicul prescriptor si asiguratul beneficiar al prescriptiei medicale", se mai scrie in comunicatul de presa al Ministerului.
Totodata, a fost majorata de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afectiunile acute, conform sursei citate.
Prima varianta a pachetului de servicii medicale de baza a aparut la inceputul lunii octombrie 2013
Ministerul Sanatatii a publicat, pe 1 octombrie 2013, proiectele de reforma in domeniul sanatatii, respectiv un pachet legislativ, care a cuprins modificarea si completarea Legii 95/2005 privind reforma in domeniul sanatatii, legea de crestere a veniturilor medicilor, statutul spitalelor si legea malpraxisului. Proiectul legislativ a fost publicat spre dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, la rubrica Legislatie/ Transparenta decizionala.
Acest pachet face parte din ultimul acord incheiat de Romania cu Fondul Monetar International, iar o prima forma a acestuia trebuia prezentata public, pana pe 30 septembrie 2013.
In momentul in care a fost lansat proiectul legislativ, Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii de atunci, a spus ca serviciile medicale se vor acorda prin pachetul de servicii medicale de baza, pachetul privind programele nationale de sanatate si pachetul din asigurari suplimentare private care se va finaliza pana la sfarsitul anului.
In plus, la mijlocul lunii octombrie 2013, Eugen Nicolaescu a declarat ca pachetul de baza gratuit in sanatate va cuprinde mai multe facilitati pentru cei asigurati decat pentru cei neasigurati, potrivit presei centrale.
MS a anuntat initial ca dezbaterea publica a proiectului legislativ privind sanatatea dureaza pana pe 10 octombrie, dar, dupa ce a introdus in pachetul legislativ propus legea malpraxisului, a prelungit-o pana pe 1 noiembrie 2013.
Mai mult, la mijlocul lunii octombrie 2013, ministrul sanatatii a subliniat ca noul pachet de baza in sanatate va fi gata pe 1 noiembrie 2013 si trebuie pus in aplicare de la 1 februarie 2014. In plus, ministerul a afisat un nou pachet legislativ pe 23 decembrie 2013.
Cu toate acestea, dezbaterea s-a prelungit, iar pe 31 ianuarie 2014 ministrul sanatatii a precizat ca pachetul de servicii medicale de baza va intra in vigoare la 1 aprilie 2014, programele nationale de sanatate la 1 august 2014, si pachetul minimal la 1 ianuarie 2015, conform agentiei de presa Mediafax.
Totusi, proiectul de act normativ privind pachetele de servicii medicale au fost aprobate de Guvern abia ieri.
Atentie! Pentru a putea fi aplicat noul pachet de baza in sanatate, HG aprobata de Guvern, pe 13 mai, trebuie publicata in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (30)