Conform OUG nr. 88/2013, aprobata recent de Guvern, persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, adica din chirii, vor plati contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS), incepand din 1 ianuarie 2014.
Categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor cuprinde trei tipuri de venituri:
- cele din arendarea bunurilor agricole,
- cele din inchirierea imobilelor
- cele din inchirierea in scop turistic a camerelor din locuintele proprietatea personala.
In functie de tipul de venit pe care il obtin din chirii, contribuabilii platesc in mod diferit contributia de asigurari la sistemul de sanatate.
CASS pentru veniturile din inchirierea imobilelor
Adrian Serban, supervising senior, Tax Advisory, Mazars, a explicat pentru AvocatNet.ro modul de impozitare a veniturilor din inchirierea imobilelor, precum si modul de plata a CASS pentru aceste venituri.
Potrivit reprezentantului Mazars, contribuabilii care obtin astfel de venituri vor realiza in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale.
Totusi, desi in decizia de impunere (n.r. - decizia de impunere emisa de ANAF) baza de calcul a CASS va fi evidentiata lunar, plata contributiei se va efectua de catre contribuabil trimestrial, pana pe data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, a adaugat acesta.
In continuare, Adrian Serban a specificat ca baza de calcul a contributiei pentru veniturile din chirii este determinata in functie de modalitatea de stabilire a impozitului pe venit, astfel:
- diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 25% (procent aplicat la venitul brut)
- diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii veniturilor, exclusiv contributiile sociale sau
- valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului.
Potrivit modificarilor recente ale Codului fiscal, baza lunara de calcul al CASS nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia si nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.
Cu alte cuvinte, baza de calcul al CASS nu va putea fi mai mica de 800 de lei (salariul minim brut in 2013) si nici mai mare de cinci salarii medii brute, adica 11.115 lei (n.r. - salariul mediu brut in 2013 - 2.223 lei).
Important! Va reamintim ca in 2013 contributia la sistemul de sanatate este de 5,5%.
Spre deosebire de cei care inchiriaza imobile, persoanele care inchiriaza camere in scop turistic au un alt regim de plata a CASS.
Mai exact, in cazul persoanelor care obtin venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor din locuintele proprietate personala stabilite prin norme de venit sau in sistem real, plata se face in doua rate egale pana la data de 25 iulie si 25 noiembrie, a detaliat Adrian Serban.
Cei care realizeaza venituri din chirii (atat din inchirierea imobilelor, cat si din inchirierea in scop turistic a camerelor) vor trebui sa parcurga o serie de pasi pentru achitarea CASS. Potrivit specialistului de la Mazars, contribuabilii vor trebui sa:
- depuna declaratia privind venitul realizat
- astepte decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate
- achite contributia conform datelor din decizia de impunere
Ce regim au persoanele care isi arendeaza bunurile agricole?
Pe langa plata CASS pentru veniturile din inchirierea imobilelor si a camerelor in scop turistic, noile dispozitii ale Codului Fiscal au introdus obligativitatea platii contributiei la sanatate si pentru veniturile obtinute din arendarea bunurilor.
In situatia contribuabililor care realizeaza astfel de venituri, obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate cade in sarcina platitorului venitului care va retine contributia la sursa, prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei de calcul determinata prin scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile de 25%, (procent aplicat la venitul brut), ne-a precizat Adrian Serban.
Baza lunara de calcul a CASS este aceeasi ca si pentru celelalte tipuri de venituri din chirii, respectiv nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, in conditiile in care veniturile din chirii reprezinta singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia si nu poate fi mai mare de cinci salarii medii brute.
Reprezentatul Mazars ne-a mai precizat ca in cazul veniturilor din arendarea bunurilor agricole, contribuabilul nu trebuie sa indeplineasca nici o formalitate, intrucat obligatia retinerii, declararii si platii cade in sarcina platitorului venitului.
Vor creste chiriile in 2014?
Ca orice marire de taxa, introducerea CASS pentru veniturile obtinute din chirii s-ar putea resimti in pretul platit de chiriasi pentru inchirierea unui apartament sau a unei garsoniere. Totusi, specialistii din domeniul imobiliar contactati de AvocatNet.ro nu sustin aceasta teorie.
Astfel, Daniel Crainic, marketing manager la Imobiliare.ro, ne-a declarat ca nu vor creste chiriile ca urmare a introducerii CASS pentru aceasta categorie de venituri.
“In ceea ce priveste evolutia chiriilor in 2014, exista un trend ascendent dat de raportul dintre cerere si oferta, cererea fiind destul de mare pe segmentul chiriilor, astfel incat, o scumpire probabila a chiriilor nu cred ca poate fi datorata noilor prevederi ale Codului Fiscal”, a specificat acesta.
Potrivit lui Daniel Crainic, majoritatea veniturilor obtinute in urma inchirierii proprietatilor rezidentiale nu sunt declarate in acest moment, prin urmare, prevederile Codului Fiscal nu se aplica decat in acele cazuri cand aceste venituri sunt declarate.
“Desigur ca acolo unde situatia o cere, aceste taxe se vor regasi in pretul final, dar in niciun caz aceasta masura nu are menirea de a incuraja declararea acestor venituri si prin urmare o crestere semnificativa a fondurilor la buget”, a mai spus sursa citata.
Comentarii articol (21)