Cu siguranta, social media ofera numeroase avantaje: pe Facebook putem tine legatura cu prietenii, pe Twitter putem vedea cele mai recente vesti despre persoanele cunoscute. Cu toate acestea, accesul la media digitale poate fi, de asemenea, o imensa sursa de stres. Dintre oamenii de circa 20 si ceva de ani, aceia care isi folosesc telefoanele si computerele intens este mult mai probabil sa se lupte cu depresia si sa aiba probleme cu somnul, in special pentru cei care vad aceasta tehnologie ca stresanta de la inceput. Sau din contra. Uneori, ne poate deveni atat de comod sa trecem si sa atingem ecranul telefonului, incat a nu avea acces la tehnologia digitala poate fi o cu totul alta sursa de anxietate. De altfel, dependenta de tehnologie este o problema in crestere, iar unii oamenii au ajuns sa aiba nevoie de terapie adecvata. Cititi mai departe cum puteti reduce factorii de stres asociati cu tehnologia moderna.
Tehnologia nu ne face automat mai stresati, este vorba doar despre cum ne raportam la ea. Email-ul, scrisul la calculator n-ar trebui sa ne streseze, ci ar trebui sa fie instrumente care sa ne ajute sa ne conectam cu oamenii cand si cum vrem.
Conform psihologului Dr. Michael Mantell, simptomele dependentei de tehnologie includ pierderea notiunii timpului sau enervarea daca timpul tau alocat online-ului este intrerupt de activitati din viata reala, intoarcerea la activitatile online pentru a face fata lipsei de afectiune sau daca prietenii iti spun ca te vad mai mult virtual decat in viata reala.
Cei care se suspecteaza ca ar putea suferi de o astfel de problema ar trebui apeleze la diverse terapii specializate.
Exista si exemple la polul opus. Intr-un studiu facut pe britanici, aproape jumatate dintre respondenti au spus ca ar fi mai stresati, daca nu ar putea naviga pe internet decat daca le-ar fi intrerupte televiziunea sau utilitatile de baza.
Partea cea mai rea este aceea ca stresul nu dispare obligatoriu in minutul in care ne punem inapoi in buzunar iPhone-ul. Oamenii care se simt coplesiti de tehnologie tind sa fie mai nemultumiti cu vietile lor, in general.
Contra acestor factori de stres, sotii Chip Wilson si Shannon Wilson, fondatorii retailer-ului de haine sport lululemon athletica, propun 24 de solutii, dintre care niciuna dintre ele n-are legatura cu afacerea lor.
Urmeaza cele 24 de solutii care pot face parte din planul de reducere a tehnologiei digitale din viata ta.
1. Dormiti sanatos. Opriti utilizarea telefonului si a computer-ului cu cateva ore inainte de culcare - lumina de la dispozitivele digitale poate interfera cu capacitatea noastra de a adormi si de a ramane adormiti. Cand, in sfarsit vine timpul sa adormiti, tineti aceste gadget-uri undeva unde sa nu va fie la indemana. Pentru a va relaxa, mai bine alegeti o carte sau o revista pe hartie.
2. Anuntati planul de reduce folosirea tehnologiei. Odata ce ati decis niste reguli privind verificarea email-ului si a telefonului pentru a va mentine sanatos, faceti-le cunoscute si altora. De exemplu, spuneti-le colegilor, prietenilor si familiei ca nu va veti verifica email-ul sau ca nu veti reveni la apelurile telefonice nepreluate dupa ora 20, asa incat nimeni sa nu intre in panica, gandindu-se ca ati disparut in misiune.
3. Usor. Suntem tentati sa-ti recomandam sa lasati telefonul acasa toata ziua, dar nu incercam sa va inducem atacuri de panica. Cel mai bine este sa renuntati treptat la tehnologie. Mai intai va puteti lasa telefonul in alta camera cateva ore si apoi sa pleacati in oras fara el.
4. Ambaleaza-l. "Fantoma vibratiilor" sau sentimentul ca telefonul vibreaza cand de fapt nu o face este un fenomen relativ nou. Putem merge pe jos, cand o briza usoara sa ne izbeasca in fata, si dintr-odata sa fim convinsi ca telefonul ne sare din buzunar. Mai degraba, tineti-va telefonul in rucsac unde virbatiile nu pot fi auzite sau simtite.
5. Inchideti-l. Odata ce v-ati proiectat acele perioade de timp fara gadget-uri, puteti fi mai indrazneti de-atat - opriti telefonul complet. Daca nu asteptati un telefon sau un email important, probabil ca doar irositi bateria tinandu-l pornit tot timpul.
6. Trece de filtre. Pentru a reduce timpul alocat email-ului, aplicati filtrele pe baza adresei sau dupa subiect. Puteti filtra tot cu exceptia mesajelor relativ urgente, de exemplu, email-ul de la sef sau sa va faceti conturi separate pentru munca si pentru prieteni si familie.
7. Inchide din ferestrele calculatorului. Studiile au dovedit ca multitasking-ul dauneaza productivitatii, putand chiar sa declanseze eliberarea hormonilor de stres. Astfel, atunci cand se poate, stati calmi si concentrati - lucrati intr-o singura fereastra la un moment dat.
8. Nu pierdeti vremea. Un inbox debordant nu este locul unde sa va petreceti vremea. Cand intra un email, decideti in trei secunde ce sa faceti cu el: sa raspundeti, sa-l stergeti, sa-l arhivati sau treceti-l pe o lista de sarcini.
9. Scoteti-l. Studiile au sugerat ca sa-ti iei o vacanta de email sau sa stai cateva zile fara sa te uiti la inbox, poate, de fapt, sa-ti reduca stres-ul si sa-ti creasca productivitatea. Poti face acest lucru intr-un weekend prelungit si asigura-te ca le spui celor din jur acest lucru.
10. Apasati pe pauza. Daca in momentul culminant al unui film sunteti tentati sa va verificati telefonul, acea pauza lunga de cinci secunde este o mare oportunitate de a realiza ca verificand-va inbox-ul din nou, probabil, nu veti face o mare diferenta.
11. Sa fiti prezenti. Daca atunci cand faceti un lucru, ii dai atentiei doar acelui lucru, va asigurati ca obtineti cu adevarat ceva din fiecare interactiune.
12. Faceti-va propriul joc de confruntare. In timpul unei iesiri cu prietenii, puneti-va telefoanele in mijlocul mesei, unul peste altul, iar prima persoana care se intinde catre telefon trebuie sa plateasca intreaga nota.
13. Iesiti din inbox. Email-ul nu este locul potrivit pentru a va stabili lista de sarcini. In locul acestuia puteti apela la varianta clasica, hartia si creionul, sau la o aplicatie pe telefonul mobil.
14. Devino tech. Totusi, in ciuda multiplelor sfaturi de aici de a o ignora, tehnologia moderna poate fi un instrument important care sa ne ajute sa stam calmi si concentrati. De exemplu, exista multe aplicati de stres management care ne pot face relaxarea destul de simpla.
15. Schimbati ecranul. Studiile sugereaza ca suntem mai relaxati atunci cand ne uitam la natura printr-o fereastra decat atunci cand ne uitam la aceeasi scena de pe ecranul unui computer.
16. Aplica regula de 20. Pentru a preveni oboseala ochilor, la fiecare 20 de minute, mutati-va privirea de la computer pe un obiect care se afla la o departare de 20 de picioare (circa 610 centimetri) pentru aproximativ 20 de secunde.
17. Devino ergo. Pentru a preveni durerile de spate, problemele cu gatul si chiar sindromul de tunel carpian, proiecteazati-va o statie de munca ergonomica sau un spatiu de munca confortabil.
18. Sa va "ciupiti" canalul. Cei care simt ca obiceiul lor de a intra pe canalele de social media, de exemplu, Facebook, ii face neproductivi, probabil, se vor simti frustrati oricand si le verifica. Mai degraba, incearcati sa va ganditi la social media ca la o modalitate extraordinara de a va conecta cu oamenii. Psihologul Paul Zak a descoperit ca 15 minute de social networking poate creste nivelul de oxitocina, asa numitul hormon al iubirii.
19. Blocheaza-te pe tine insuti/insati. Cand va este aproape imposibil sa va abtineti sa va verificati canalele de social media precum Facebook, incearcati sa descarci un instrument de productivitate precum o aplicatie care blocheaza anumite site-uri in timpul lucrului.
20. Ascundeti-i pe hateri (persoanele stapanite de manie). Pe Facebook exista moduri in care se poate seta ale cui status-uri si postari doriti sa vedeti. Astfel, poti sa alegi sa nu mai vedeti toate cantecele Emo si modul in care se plang unii dintre prieteni pe Facebook, fara ca acestia sa stie ca ati bifat o asemenea optiune.
21. Planificati. Pentru a evita situatii precum verificarea email-ului la fiecare cinci secunde, sa treceti cu mana peste ecranul smartphone-ului pentru a vedea daca cineva v-a mai mai trimis un email in ultimul minut si jumatate, ati putea planifica sa o faceti in calup, la fiecare cateva ore.
22. Iesiti. In ultimii ani (n.red. - in strainatate, nu in Romania), au aparut taberele de detoxifiere digitala si tot felul de refugii din oras, locuri unde oamenii pot practica arta deconectarii de la tehnologie.
23. Dati-va o pauza. Pentru a ramane concentrati, folositi o aplicatie care, la intervale de timp prestabilite, scoate un sunet specific. Acest sunet va va ajuta sa va mentineti atentia la ceea ce lucrati in acel moment.
24. Pur si simplu spuneti "Nu". Eforturile de a ramane conectat mereu la stirile internationale prin social media si la programul familiei va poate innebuni. Incercati sa acceptati ca nu se poate sa urmariti absolut tot ceea ce se intampla in lume.
Comentarii articol (0)