Cererea si declaratia pe propria raspundere pentru solicitarea ajutorului social vor fi modificate astfel incat, in baza aceluiasi formular, beneficiarii sa poata solicita atat venitul minim garantat, cat si alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei. Noul model a fost publicat vineri in Monitorul Oficial, fiind cel propus de Ministerul Muncii. Vezi in articol noul formular care a intrat in vigoare.
Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si
Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei au fost modificate, in aceasta vara, de
OUG nr. 42/2013, prin care nivelul venitului minim garantat, precum si cuantumul lunar al alocatiei pentru sustinerea familiei au fost majorate. Mai precis, nivelul venitului minim garantat a crescut la 1 iulie 2013, de la 0,25 ISR la 0,271 ISR. Avand in vedere ca valoarea ISR, indicatorul social de referinta, este de 500 lei, venitul a crescut de la 125 lei la 135,5 lei. Procentual vorbind, aceasta inseamna o crestere de 8,4%.
Vineri a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 631 Hotararea de Guvern nr. 778/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a celor doua legi. Astfel, aceste norme au intrat in vigoare si urmeaza sa fie folosite de autoritatile locale din acest an.
Recent, Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica proiectul de HG pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si a Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei si a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, document prin care legislatia in domeniu urma sa fie actualizata cu modificarile operate in iulie. Documentul a fost aprobat in sedinta Executivului de pe 9 octombrie, astfel ca, pentru a intra in vigoare, mai trebuia doar publicat in Monitorul Oficial.
Astfel, prin proiectul elaborat de minister si publicat in Monitorul Oficial sunt aprobate noile formulare de acordare a venitului minim garantat si a alocatiei pentru sustinerea familiei.
Mai precis, noul model de Cerere si declaratie pe propria raspundere cuprinde toate elementele necesare pentru solicitarea, in baza aceluiasi formular, atat a ajutorului social, cat si a alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului pentru incalzirea locuintei, indeplinindu-se astfel una dintre cerintele din cadrul proiectului derulat cu Banca Mondiala.
Noul model este disponibil in fisier atasat.
In plus, prin HG 778/2013 se reglementeaza, pentru beneficiarii de ajutor social, obligatia de prezentare a adeverintei eliberata de agentiile pentru ocuparea fortei de munca la o perioada de 3 luni, fata de obligatia anterioara de prezentare lunara.
De asemenea, in vederea urmaririi respectarii acestei obligatii, agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca si inspectoratele teritoriale de munca transmit primarilor si agentiilor pentru plati si inspectie sociala, lunar, tabele nominale cu persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social care s-au angajat sau care au refuzat un loc de munca ori cursuri de formare/calificare/recalificare, pentru a se verifica in timp real indeplinirea acestei conditii prevazuta de lege, potrivit actului adoptat.
Totodata, a fost modificata lista bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea ajutorului social, in sensul ca sunt eliminate categoriile de terenuri, animale si pasari si se introduce, in schimb, o valoare neta de productie in cazul suprafetelor de teren, animalelor si pasarilor pana la care se poate solicita ajutorul social.
"Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului social cuprinde cladiri si alte bunuri mobile cu potential de valorificare, respectiv aflate in stare de functionare, precum si suprafete de teren, animale si pasari a caror valoare neta de productie depaseste suma de 1.000 euro pentru persoana singura, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie", se mentioneaza in proiectul de HG aprobat de guvernanti.
Comentarii articol (2)