Reglementarile privind achizitionarea masinilor electrice noi sunt cuprinse de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, act normativ ce stabileste ca, in vederea stimularii vehiculelor noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, unele categorii de persoane care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet pentru fiecare autovehicul nou achizitionat.
Ecotichetul are o valoarea nominala de 12.000 lei si se suporta din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu.
Recent, in aplicarea dispozitiilor OUG nr. 9/2013, a fost publicat si Ghidul de finantare a Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul Ministerul Mediului nr. 2366/2013 din 10 octombrie 2013, ce contine conditiile de acordare a ecotichetului si modalitatea de utilizare, precum si categoriile de persoane eligibile si criteriile de eligibilitate.
Potrivit informatiilor publicate astazi de AFM, inscrierile in cadrul programului vor avea loc in perioada 14 - 25 octombrie 2013, suma alocata acestei sesiuni fiind 1.200.000 lei.
Conditii de acordare a ecotichetului
Potrivit noilor dispozitii, de finantare nerambursabila din Fondul pentru mediu, acordata sub forma ecotichetului, pot beneficia cei care achitioneaza un autovehicul electric nou (autoturism, autoutilitara usoara, autospeciala/autospecializata usoara).
De asemenea, solicitantul poate achizitiona mai multe autovehicule electrice noi, beneficiind astfel, in mod corespunzator, de mai multe ecotichete.
Mai mult, in Ghid se precizeaza ca, in cazul in care solicitantul este acceptat in Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national si doreste sa achizitioneze un autovehicul electric nou, prin Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare.
Acest lucru inseamna ca si beneficiarii Programului Rabla pot aplica pentru un ecotichet, context in care la prima de casare in valoare de 6.500 lei se vor adauga si cei 12.000 lei aferenti masinii electrice.
Prima de casare se poate obtine in conditiile prevazute de Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, despre care puteti citi AICI mai mult.
Acordarea ecotichetului solicitantului persoana juridica de drept public sau de drept privat care desfasoara activitati economice se face in baza schemei intitulate "Ajutor de minimis pentru Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic", aceasta urmand a fi aprobata ulterior de AFM.
Cine poate beneficia de ecotichet?
Categoria de beneficiari a fost completata in aceasta vara, prin OG nr. 16/2013, ce a intrat in vigoare in luna august. Concret, actul normativ stabileste ca si persoanele juridice vor primi tichet cu valoare nominala pentru fiecare autovehicul electric achizitionat, prevederea fiind cuprinsa si in Ghidul de finantare publicat recent.
"In vederea stimularii vehiculelor noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat, denumit in continuare ecotichet", dupa cum se precizeaza in OG nr. 16/2013.
Modificarea a venit in contextul in care, pana in luna august, doar persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice primeau un ecotichet pentru masinile electrice cumparate. Initiatorii precizau, la acea data, ca masura a fost luata pentru a incuraja achizitia de astfel de masini nepoluante, iar persoanele juridice "manifesta interes si au putere de cumparare a autovehiculelor electrice".
Ce conditii trebuie indeplinite?
Potrivit Ghidului publicat joi, solicitantul (persoana fizica, persoana juridica, unitatea administrativ-teritoriala sau institutia publica) poate beneficia de ecotichet doar daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- a obtinut, din partea AFM, aprobarea dosarului de acceptare;
- s-a inscris la un producator validat in termenul acordat de la publicarea pe pagina de internet a Autoritatii si a completat o cerere de alocare ecotichet;
- a achizitionat autovehiculul electric nou in urma confirmarii de alocare a ecotichetului, emisa de AFM
Persoana fizica - Criterii de eligibilitate
- are domiciliul sau resedinta in Romania;
- are indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor si contributiilor catre bugetul local, conform prevederilor legale in vigoare;
- intentioneaza sa dobandeasca de la un producator validat unul sau mai multe autovehicule electrice.
Persoana juridica de drept public sau de drept privat - Criterii de eligibilitate
- actioneaza in nume propriu;
- are indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor si contributiilor catre bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale in vigoare;
- nu este inregistrata cu fapte sanctionate de legislatia financiara, vamala si nici cu fapte care privesc disciplina financiara;
- nu se afla in stare de insolventa sau faliment, nu se afla in procedura de executare silita, nu se afla intr-o alta situatie similara legal reglementata;
- nu face obiectul unei proceduri legale in justitie pentru situatiile prevazute la lit. d) si nici pentru orice alta situatie similara;
- nu sponsorizeaza activitati cu efect negativ asupra mediului;
- in cazul solicitantului care desfasoara activitati economice, acesta nu se incadreaza in situatiile prevazute in cuprinsul cap. 2 sectiunea 2.1 din Comunicarea Comisiei - Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate;
- in cazul solicitantului care desfasoara activitati economice, ajutorul de minimis solicitat sub forma ecotichetului nu urmeaza a fi folosit pentru desfasurarea de activitati in unul dintre sectoarele prevazute in cuprinsul art. 1 din Regulamentul (CE) nr. 1.998/2006;
- potrivit declaratiei din Cererea de finantare, nu a fost si nu este subiectul unei proceduri de recuperare a unui ajutor de stat declarat ca fiind ilegal si incompatibil cu piata comuna, ca urmare a unei decizii a Consiliului Concurentei sau a Comisiei Europene, ori, in cazul in care a facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executata si creanta a fost recuperata integral;
- in cazul solicitantului care desfasoara activitati economice, valoarea totala a ajutoarelor de minimis de care a beneficiat pe o perioada de 3 ani consecutivi (2 ani fiscali precedenti si anul fiscal in cursul caruia depune dosar de acceptare in program), cumulata cu valoarea alocarii financiare acordate in baza schemei de minimis aferente Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic si Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national (pentru cazul in care solicitantul a obtinut sau a intreprins demersurile obtinerii primei de casare), nu depaseste echivalentul in lei, la data depunerii dosarului de acceptare, a 200.000 euro (sau 100.000 euro, daca activeaza in sectorul transporturilor rutiere).
Inscrierea in program
Potrivit Ghidului, inscrierea solicitantului la producatorul validat se va face in limita numarului de ecotichete alocate programului si in termen de 20 de zile (in cazul persoanelor fizice) si de 45 de zile (in cazul persoanelor juridice), termene calculate de la publicarea listei cu solicitantii acceptati pe pagina de internet a AFM.
Astfel, potrivit institutiei, in perioada 14 - 18 octombrie va avea loc sesiunea de inscriere in vederea validarii solicitantilor producatori, iar sesiunea de acceptare a solicitantilor se va derula intre 14 si 25 octombrie.
Inscrierea consta in completarea cererii de alocare ecotichet si inregistrarea ei la producatorul validat. Ulterior, producatorul va transmite cererea catre AFM, care va transmite inapot confirmarea alocarii ecotichetului.
Important! Producatorul validat NU va demara procedura de achizitionare a autovehiculului electric nou inainte de primirea confirmarii de alocare a ecotichetului, emisa AFM.
Dupa primirea confirmarii de alocare a ecotichetului, producatorul validat are obligatia sa demareze si sa finalizeze procedura de achizitionare a autovehiculului nou.
Termenul de valabilitate a ecotichetului, calculat de la data emiterii confirmarii de AFM, este de maximum 30 de zile, fara a se depasi data de 15 decembrie inclusiv a anului de desfasurare a programului.
Atentie! Cei care nu utilizeaza ecotichetul in acest termen pierd dreptul de a-l mai folosi ulterior.
---
Ghidul de finantare a Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic va fi disponibil in perioada urmatoare in sectiunea noastra de Legislatie.
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (1)