Dupa douazeci si ceva de ani de la acest episod, ma uit la ghiozdanele copiilor mei, care, in afara de faptul ca sunt mult mai frumoase decat toate ghiozdanele din copilaria mea (nu si decat cel portocaliu, insa, va spun!), nu sunt nici mai usoare, nici mai mici. Pe langa manuale, in ghiozdanul de zi cu zi intra caietele pentru fiecare materie in parte, culegeri, un penar doldora cu nenumarate produse din raftul de papetarie din magazin si portofoliul copilului redat de fisele de la multiple materii, pe care trebuie sa le faca suplimentar fata de temele de pe caiete. Nu mai pun la socoteala echipamentul pentru ora de sport, cutia in care se afla gustarea de dimineata, sticluta de apa si cartea de povesti preferata, de care nu ne putem lipsi, deocamdata, pentru ca nu stii niciodata cand iti trebuie si in ce pauza, nu?
Ghiozdanul nu trebuie sa aiba mai mult de 10% din greutatea copilului
Multi copii merg dimineata, spre orele de curs, impreuna cu parintii lor, fie cu masina familiei, fie cu transportul in comun sau chiar pe jos, iar ghiozdanul cel greu este preluat de parinte. Alti copii, insa, ajung la scoala singuri, parcurgand pe jos o distanta mai mica sau mai mare, si pot simti ca geanta de scoala este o adevarata povara. Trebuie sa luam in calcul faptul ca, potrivit medicilor, greutatea unui ghiozdan pe care il foloseste un copil aflat in primii ani de scoala nu trebuie sa fie mai mare de 2-3 kg, adica nu mai mult de 10% din greutatea sa corporala. De curiozitate, puteti cantari si voi acasa ghiozdanul si copilul sa vedeti daca se respecta aceasta recomandare. Pentru acesti copii o solutie ar fi ghiozdanul tip troler, asemanator cu gentile de voiaj, care prezinta avantajul manerului extensibil si al rotilor, ce fac mult mai usoara transportarea sa.
Iata cateva aspecte de care ar trebui sa tineti cont atunci cand cumparati un ghiozdan:
1. Ghiozdanul trebuie sa fie ergonomic pentru a pastra curbura fiziologica a coloanei vertebrale si pentru a dispune greutatea simetric.
2. Baretele ghiozdanului ar trebui sa aiba minim 5 cm si sa fie prevazute cu bureti care sa nu preseze umerii copilului si sa-i lase urme.
3. Ghiozdanul trebuie sa aiba, pe langa spatiul principal din interior, cateva compartimente mai mici in care se pot pune lucrurile marunte.
4. Materialul sau ar fi de preferat sa fie impermeabil, ca sa nu ajunga ploaia sau zapada in interior.
5. Materialul ghiozdanului sa permita spalarea la masina, pentru o curatare uniforma si pentru eliminarea celor mai dificile pete.
Scolioza sau cifoza pot aparea si in urma purtarii unui ghiozdan greu
In afara de faptul ca un ghiozdan prea greu incomodeaza si devine dificil de carat, scolioza si cifoza, doua afectiuni ale coloanei vertebrale care pot aparea din cauza ghiozdanelor prea grele, ne pot motiva sa avem mai multa grija de spatele copiilor nostri. Imi amintesc ca la orele de dirigentie din generatia mea se aducea frecvent in discutie problema ghiozdanului extrem de greu si cea a posturii pe care trebuie s-o avem cu totii atunci cand stam in banca.
Principala temere care statea la baza acestor discutii era grija de a nu face scolioza, care apare ca o curbura a coloanei vertebrale, in mod special in regiunea lombara, in plan frontal, coloana luand forma literei “C”, sau cifoza, o deviatie a coloanei vertebrale in planul vertical, care provoaca cocoasa.
Nu este de glumit cu niciuna dintre aceste doua afectiuni, la care se poate adauga si cifoscolioza, o deviatie dubla a coloanei vertebrale.
De asemenea, nu-ti lasa copilul sa poarte ghiozdanul nonsalant pe un umar, pentru ca acest obicei contribuie la deformarea colanei vertebrale. Totodata, chiar daca va fi greu, invata-l pe cel mic sa isi ia la el doar strictul necesar, nu si jumatate din raftul cu carti, toate jucariile preferate si cat mai multe haine de schimb.
Manualele digitale, o solutie?
Cu aproximativ o luna inainte de inceperea anului scolar 2013-2014, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca nu se va abate de la reforma manualelor, in care introducerea manualelor digitale ocupa un loc important. Ministrul preconizeaza ca primii beneficiari ai acestui concept modern, introdus de ani buni in Occident, vor fi elevii claselor intai si a doua din anul scolar urmator, care vor avea la dispozitie un videoproiector, un calculator sau un laptop si un ecran.
Totodata, potrivit aceluiasi ministru, toti copiii din primele doua clase ale ciclului primar din anul 2014-2015 vor avea in clasa, pe banca, tablete care vor fi conectate la calculatorul profesorului. Cu ajutorul acestora, scolarii vor avea acces la exercitii interactive, jocuri, animatii, filme si simulari, care vor aduce un plus de profit cognitiv, potrivit ministrului. Varianta electronica nu se va reduce doar la rolul de manual propriu-zis, ci va fi, in stransa legatura cu platforma on-line care o va gazdui, si caiet de notite, dar si portofoliu de lucrari personale.
Desi aceasta mult-dezbatuta introducere a manualelor digitale in scoli presupune o investitie semnificativa, care nu se stie, inca, daca va fi suportata integral sau partial de Ministerul Educatiei, vestea buna este ca ghiozdanele copiilor nostri se vor usura considerabil. Aproape toate manualele, caietele de lucru si portofoliile lor vor intra magic in dispozitivul digital, care va deveni un fel de corn al abundentei scolare, plin de roade din care poti extrage, cu un simplu click, tot ce ai nevoie pentru o anumita materie. Un alt avantaj major va fi acela ca cei mici nu vor mai avea stresul ca si-au uitat acasa tema sau vreun manual anume, pentru ca totul se va afla la pastrare, in tableta.
Cu toate astea, nu va temeti: cartile frumos ilustrate, caietele cu foi veline si zecile de instrumente de scris si de desenat nu vor disparea niciodata, spre bucuria copiilor, dar si a noastra.
Comentarii articol (0)