Nu stiu cum se face, dar vara se termina intotdeauna mult prea repede. O balaceala ici, o joaca desculti prin iarba colo si gata! A venit toamna si, odata cu ea, incepe si scoala. Oricum am da-o, oricat de dornici ar fi copiii sa isi revada colegii, oricat de mult ne-am dori noi, parintii, sa ii vedem cum cresc si cum invata lucruri noi, inceperea scolii vine cu temeri si, uneori, cu lacrimi sterse pe furis.
Cum putem gestiona teama copiilor legata de inceperea scolii asa incat sa avem un an scolar linistit si armonios?
Care sunt temerile copilului atunci cand se gandeste la inceperea scolii?
- Ca nu ii va placea de invatatoare sau ca nu va fi placut de catre aceasta;
- Ca „va fi greu”, ca nu va face fata lectiilor predate;
- Ca nu isi va face prieteni, ca se va simti singur;
- Ca va fi considerat „neinteresant”, uncool;
- Volumul mare de teme si testari;
- Relatia cu noii profesori de la clasa;
- Volumul mare de materie pe care trebuie sa il acopere in timpul anului scolar;
- Ca nu va mai avea timp si de alte lucruri in afara de scoala;
- Ca nu va avea performante scolare la fel de bune ca cele ale altor colegi.
Care sunt temerile parintilor atunci cand se gandesc la inceperea scolii?
- Ca invatatoarea (sau profesorul) copilului nu este suficient de rabdatoare sau bine pregatita profesional;
- Ca cel mic nu va face fata volumului de materie pe care o are de parcurs;
- Ca mediul scolar este prea strict sau prea invechit, ca nu se adapteaza nevoilor copiilor de astazi;
- Ca elevul va fi obligat sa invete lucruri inutile;
- Ca scoala „nu il pregateste pentru viata”;
- Ca cel mic nu isi va face prieteni;
Ce putem face, asadar, asa incat debutul anului scolar sa fie cat mai placut, cu dimineti linistite, fara frica si plansete in curtea scolii?
Parinti linistiti, copii echilibrati
Se intampla, de multe ori, sa inducem copiilor propriile temeri legate de scoala. Fie ca sunt frici venite din tot ceea ce vedem ca inseamna sistemul de invatamant actual, fie ca ne reamintim propriile momente neplacute de pe vremea in care noi insine eram elevi. Incercati pe cat posibil sa nu le exprimati de fata cu cel mic. Cu cat copilul isi vede parintele mai relaxat si linistit, cu atat temerile sale nu vor escalada. Nu ii povesti intamplari neplacute de pe vremea cand tu insuti erai scolar si nu ii pune in carca fricile tale. Povesteste-i mai degraba momentele frumoase si amuzante si pune accent pe prieteniile pe care ti le-ai facut cand erai in scoala.
Bucuria cumparaturilor pentru scoala
Alta solutie pentru a depasi anxietatile legate de inceperea noului an scolar este sa faceti cumparaturile necesare impreuna. Incarca-te insa cu multa rabdare si glume pastrate in buzunare, asa incat orele de cumparaturi sa fie o bucurie si nu o corvoada pentru tine sau copil. Alegeti impreuna penarul, ghiozdanul, hainutele de scoala, tinand cont de preferintele copilului. Nu ii impune gustul tau in alegeri, atata timp cat el este cel ce le va folosi. Il poti sfatui in schimb sa aleaga lucruri de calitate si conform unui buget pe care i-l comunici inca de acasa.
Imbratisari si alinturi de seara
Timpul linistit din fiecare seara, pe care il petreci cu cel mic, este un adevarat balsam pentru sufletelele anxioase. Povesti, alinturi, imbratisari – este nevoie de toate si este nevoie din plin, asa incat cel mic sa adoarma linistit si sa isi inceapa ziua cu rezervorul emotional plin de iubire. In acest fel va face fata mult mai bine provocarilor pe care orele de scoala i le va aduce.
Somn suficient si mese sanatoase
Stabileste foarte clar o rutina de somn pe care sa o respectati, asa incat micul elev sa beneficieze de suficiente ore de odihna. De asemenea, ai grija ca mesele sale sa contina alimentele bogate in vitamine si minerale, care il vor ajuta sa faca fata oboselii pe care schimbarea programului o aduce.
Da-i voie sa ia la scoala un obiect drag
Pentru bobocii clasei zero sau intai este de mare ajutor sa aiba la ei un obiect drag, familiar, care sa ii ajute sa isi regaseasca echilibrul emotional ori de cate ori au nevoie. O jucarie preferata strecurata in ghiozdan sau un biletel pe care ii desenezi o inimioara si pe care i-l poti pune in penar sau cutia pentru gustare il vor linisti in pauze, atunci cand se poate simti putin „pierdut” intre atatea fete noi. Daca este necesar, stai de vorba cu invatatoarea si explica-i ferm ca este decizia ta, spre binele copilului si nu accepti sa ii „sugereze” ca de acum este copil mare si nu are voie cu jucarii la scoala.
Ia-ti la revedere ferm, dar cu dragoste
Dupa ce formalitatile de deschidere a noului an scolar s-au incheiat si este timpul ca parintii sa iasa din clasa, nu te furisa afara! Ia-ti la revedere cu caldura, dar ferm si, pe cat posibil, fara a-i arata copilului cat esti de emotionata. Reasigura-l ca vei fi acolo cand orele se vor incheia si ai mare grija sa nu intarzii!
Sarbatoriti!
Pentru copii, inceperea scolii poate fi asemanata cu un nou loc de munca sau mutarea intr-un oras strain in cazul adultilor: un motiv de mare bucurie dar si de temeri, in acelasi timp. Concentrati-va pe partea pozitiva si sarbatoriti prima zi de scoala sau, de ce nu, prima saptamana cu o pizza, o inghetata sau o vizita la locul de joaca preferat.
Fara amenintari!
Parintii folosesc performanta scolara ca metoda de „mituire” a copilului: „daca iei numai FB, atunci iti cumpar un set nou de lego” sau „daca nu esti cuminte la scoala nu mai mergem la parcul de distractii!” Alfie Kohn, autorul cartii „Pedepsiti prin recompense” ( Editura Multimedia Est Publishing, 2014) vorbeste in repetate randuri despre nocivitatea acestui tip de reactie: „Ceea ce conteaza cu adevarat este daca si copiii se simt iubiti neconditionat. Adesea, raspunsul este nu, mai cu seama daca ii pedepsim daca sunt “rai” (…) La fel se intampla si daca ii recompensam sau ii laudam, oferindu-le “un premiu” pentru ca ne fac pe plac. Nici amenintarile, nici mitele nu functioneaza prea bine, mai cu seama pe termen lung. In cel mai bun caz, obtinem o obedienta temporara, insa in acelasi timp, facem si mult rau: de exemplu, ii invatam pe copii ca iubirea noastra este o cursa cu obstacole. Unii copii dezvolta anxietate din cauza asta, altii ajung la depresie, altii devin peste masura de furiosi.”
Jocuri de rol
Momentele de joaca impreuna sunt cele mai bune pentru reconectare si pentru discutarea temerilor si gandurilor negre legate de o anumita situatie, intr-un cadru in care copilul se simte in siguranta. Parintii se pot folosi de astfel de mici joculete, introducand in scena invatatorul, colegii noi sau chiar colegul agresiv. Astfel, ii ofera copilului sansa de a-si exprima temerile, in timp ce parintele are ocazia de a le dezamorsa, ajutandu-l sa gaseasca solutii unor situatii firesti (precum ridicatul manutei sau nevoia de a merge la toaleta) sau unor posibile momente neplacute aparute la scoala.
Ofera-i ocazia de a povesti
Pe drumul spre casa ori seara, in jurul cinei, povestiti intamplari de peste zi, oferind copilului ocazia de a-si varsa sacul cu emotii. Evita intrebari precum „si, cum a fost la scoala?” daca nu vrei sa ti se raspunda cu „bine…” Asa cum am mai aratat, inlocuieste intrebarea “cum a fost azi?” cu una mult mai precisa. De pilda, “care a fost cel mai frumos moment al zilei de azi?” “Dar cel mai urat?”
Ajuta-l sa gaseasca solutii
Fii sincer, atunci cand treci printr-o situatie dificila, te ajuta in vreun fel incurajari de genul „nu ai de ce te teme” sau „va fi bine, o sa vezi”…? Nu prea.
Nici pe copii! Incearca, cu blandete, sa afli ce il sperie si ajuta-l sa gaseasca propriile solutii. Da-le ocazia sa isi verbalizeze chiar cele mai „absurde” temeri si sa vizualizeze cum ar putea reactiona in acea situatie de groaza (nu isi mai gaseste clasa, are nevoie la toaleta si a uitat servetelele acasa, a nimerit in clasa cu un vecin de care se teme etc).
Comentarii articol (0)