Dragi mamici de scolari aflati in primii ani de scoala, trebuie sa va marturisesc ca noi tot trecem printr-un proces de acomodare cu scoala de vreo doi ani, de cand copilul cel mare a intrat in clasa intai. Ne-am acomodat “major” de doua ori, la inceputul fiecarui nou an scolar, iar apoi ne tot reimprietenim cu scoala dupa fiecare vacanta, dupa fiecare weekend si uneori chiar si in diminetile de vineri, cand scoala devine un subiect tare enervant pentru un baietel somnoros.
Cum am ajuns sa dau sfaturi pentru parinti
Cred ca inceputul clasei intai si acomodarea cu scoala a fost in primul rand o provocare pentru noi, parintii. A trebuit, cu mari eforturi, ca sa fiu sincera, sa ne reacomodam noi insine cu scoala si cu amintirile personale din primii ani de scoala. Stiti si voi ce insemna ciclul primar (si nu numai) in perioada comunista: mainile la spate, liniste in clasa “sa nu se-auda musca”, caiete inrosite, tonul ridicat folosit ca metoda cea mai eficienta de educatie, uneori chiar si palmele, totul scaldat in supunerea oarba fata de “mama noastra de la scoala”, adica doamna invatatoare. Brrr!
La inceput am reusit sa ne imprietenim cu scoala si inca destul de bine. Copilul se simtea minunat, se distra, e drept ca se cam plictisea la ore, deh!, are mama baiat destept. Dupa care, doamna invatatoare a inceput sa uite de blandetea din prima saptamana de scoala, transformandu-se in cosmarul oricarui parinte. Asa incat, dupa doua transe de vizite la psiholog cu un copil care deja tremura si se albea la fata in timpul orelor, am obtinut transferul. Si am trecut iarasi printr-o acomodare cu scoala! Si unde mai pui ca de data aceasta era vorba de o scoala cu predare in limba germana…
Am devenit mai intelepti dupa aceste doua experiente si putem da sfaturi si altor parinti? Cu siguranta! Am dezvoltat metode agile de imprietenire a unui copil o data entuziast, apoi traumatizat, cu sistemul de invatamant (uneori barbar) din Romania? Fara doar si poate! Asadar:
9 sfaturi pentru parintii speriati de primii ani de scoala
1. Un parinte relaxat fata de ideea de scoala, program fix sau performante academice va avea un copil pe masura. Nu are rost sa proiectezi asupra copilului tau amintirile propriei perioade scolare. Daca ai ghinionul de a nimeri un invatator prost, vei cauta solutii atunci. Daca te stresezi inainte, viitorul scolar va porni in septembrie cu teama ca ceva nu va merge bine, ca nu va face performanta sau ca ii va fi foarte greu.
2. Nu pune presiune pe scolar in ceea ce priveste performantele sale (cel putin nu din ciclul primar). Copiii trebuie sa invete de placere, nu de teama sau in virtutea unei recompense promise. In primii ani de scoala cei mici trebuie sa descopere o motivatie interioara pentru invatatura.
3. Rechizitele frumoase sunt o buna metoda de imprietenire cu scoala, mai ales in primii ani. Este bine chiar sa mergeti impreuna la cumparaturi si sa il lasi pe cel mic sa isi aleaga creioane, coperti sau penarul cu personajele preferate.
4. Prietenii sunt probabil cel mai important factor in procesul de acomodare cu mediul scolar, indiferent de varsta copilului. Asigura-te ca isi face prieteni, lasa-l sa participe la zile de nastere, excursii scolare sau sa se joace putin in curtea scolii dupa terminarea orelor. Este absolut normal pentru scolarul mic sa iubeasca scoala pentru prietenii pe care ii intalneste zilnic si nu neaparat pentru lucrurile pe care le invata in timpul cursurilor. Mi-as fi dorit ca si parintii mei sa fi primit aceste sfaturi!
5. Ajuta-l la teme. Stiu, acesta este un subiect extrem de controversat. Parinti si invatatori deopotriva nu reusim sa avem puncte de vedere unitare: ba ca, daca il ajuti, copilul nu invata nimic; sau, daca nu il ajuti, scolarul nu va face progrese la invatatura, pentru ca si asa invatatorul nu se poate ocupa adecvat de elevi, din cauza numarului mare de copii din clasa. Din experienta mea de pana acum stiu sigur ca un copil care e constient ca iti poate cere ajutorul atunci cand nu intelege ceva sau cand nu ii iese o litera in mod corect este un copil linistit. Fii alaturi de el si explica-i pana il simti sigur pe el si pe ceea ce a invatat si exact in felul acesta se va simti si a doua zi la clasa. Va merge cu placere la scoala, fara teama unui calificativ prost.
6. Cursurile optionale sunt o buna metoda de a face scoala si mai atractiva in ochii copiilor. Atmosfera este in general mai relaxata, iar elevii au ocazia sa invete lucruri mai putin plictisitoare decat “banalele” litere si socoteli.
7. Rutina de seara este foarte importanta pentru ca asigura elevului un somn linistit si suficient de lung pentru a se odihni. Medicii recomanda aproximativ zece ore de somn pe noapte pentru scolarii mici. Insa fiecare copil are ritmul sau, la care trebuie sa fiti foarte atenti. Unui copil obosit nu ii va placea scoala!
8. Pregatiti impreuna hainutele, pachetelul cu mancare si cele necesare scolii inca de cu seara. Plecarile de dimineata trebuiesc asezonate cu pupici si imbratisari, nu cu cearta si tensiune cauzate de graba. Poate vi se pare un sfat banal, dar va spun din proprie experienta ca este unul dintre cele mai utile, dar si greu de urmat sfaturi pentru parinti!
9 .Nu in ultimul rand, este extrem de important sa mentii o relatie apropiata cu invatatoarea copilului tau. Parintii si profesorii trebuie sa formeze o echipa care sa lucreze la buna integrare a copilului in comunitatea scolara. Informeaza invatatoarea in legatura cu orice particularitati, puncte tari, puncte slabe ale copilului, schimbari survenite in familie sau orice altceva crezi ca ii este de folos pentru a-l cunoaste mai bine pe cel mic.
Comentarii articol (0)