Imi aduc aminte si acum de prima mea zi mea de gradinita si de pasii mamei, care se departa pe coridorul gri, lasandu-ma usor descumpanita de noua stare de fapt. Privirea blajina a educatoarei si prezenta fratelui meu in aceeasi gradinita m-au facut sa trec peste disconfortul de a nu mai fi cu mama, dar acomodarea cu o noua rutina, noi personaje si noi reguli a fost destul de dificila, per ansamblu.
Din fericire, astazi exista o serie de variante prin care putem atenua disconfortul pe care il simt bobocii nostri atunci cand raman la gradinita sau la scoala. Tot cu ajutorul lor ii putem face pe copii sa indrageasca aceasta noua si importanta etapa si sa se acomodeze mai rapid.
Pregatirea incepe din timp
Nici noi nu se simtim prea confortabil atunci cand incepem o noua faza a vietii noastre, alaturi de oameni si locuri noi, asa ca pentru un copil impactul noutatii poate sa fie chiar mai mare decat ne-am fi asteptat. O solutie pentru a-l familiariza pe copil cu ceea ce urmeaza este prezentarea gradinitei sau a scolii, descrierea ei si stabilirea unei eventuale intalniri cu educatoarea sau cu invatatoarea care ii va fi alaturi in urmatorea perioada.
Ar fi util ca, inainte de inceperea primului an scolar, sa treceti periodic, timp de cateva saptamani, pe langa zona in care se afla institutia de invatamant aleasa, spunandu-i celui mic ca acolo se afla locul in care se va juca, va invata si va lega noi prietenii. Urmatorul pas este efectuarea unei vizite propriu-zise la gradinita la care va merge copilul, astfel incat cel mic sa poata sa-si formeze o imagine concreta asupra acesteia si sa nu fie luat prin surprindere in prima zi de scoala. Este foarte posibil ca insusi copilasul sa iti spuna ca nu-i place un anumit lucru sau ca ceva ii creeaza un disconfort si sunt sanse sa poti remedia acest aspect pana sa inceapa scoala.
Formeaza o echipa cu personalul didactic
Suntem siguri ca ai ales scoala sau gradinita cu multa grija, dupa ce ai cernut cu atentie toate informatiile pe care le-ai putut gasi despre aceasta si despre echipa care se afla acolo. Este momentul sa ii cladesti si copilului tau acelasi capital de incredere pe care il ai fata de institutia aleasa. Descrie-i copilului corpul profesoral clar si amanuntit, ca sa nu fie luat prin surprindere, dar cu cuvinte pe care sa le poata intelege.
Daca primele zile sunt dificile, o varianta ideala ar fi ca atat parintele, cat si cadrul didactic sa aiba aceeasi abordare in gestionarea unui inceput anevoios al copilului in cadrul gradinitei sau al scolii. Nu este recomandat ca educatoarea sau invatatoarea sa ii spuna copilului ca e pe maini bune, iar de cealalta parte parintele sa ii induca temeri celui mic.
Nu prelungi despartirea
Stim ca este un moment cu adevarat delicat, dar nu incerca sa faci despartirea cat mai lunga, deoarece cu cat momentul separarii este mai lung, cu atat va dura mai mult pana cand cel mic se va obisnui cu noul program. Atat timp cat copilul priveste cu temere momentul in care parintele isi ia la revedere de la el, nu va putea sa se bucure de experienta scolii, a colegilor si a activitatilor de acolo.
Copiii sunt diferiti
Copiii sunt foarte diferiti, iar cel mai bun exemplu care imi vine in minte este cel al fetelor mele, care au avut o abordare complet diferita fata de primele zile la gradinita. Daca fata mai mica ma pupa rapid pe obraz, dupa care se arunca in bratele educatoarei si ale altor doamne din gradinita, sporovaind si razand cu gura pana la urechi, fata cea mare a avut o perioada de inceput mai dificila, presarata cu lacrimi si cu intrebarile constante Cand vii sa mai iei? si De ce nu stai si tu aici?.
Acum n-ar mai vrea deloc vacanta sau weekend-uri si si-ar dori sa se mute la scoala, daca s-ar putea, dar inceputul a fost delicat si ne-a luat ceva timp amandurora pana sa reusim sa facem trecerea cat mai usoara.
6 sugestii pentru o acomodare de succes
1. Lasa-l pe cel mic sa ia primele decizii.
Tin minte perfect prima zi de clasa intai, cand mi-am pregatit ghiozdanul pe care il alesesm singura de la librarie, cand mi-am imbracat uniforma nou-nouta, cu guler apretat, si cand am cumparat de la florarie un buchet imens pentru doamna invatatoare. Mi se parea ca dintr-o data sunt mai mare si mai importanta, iar sentimentul acesta m-a ajutat sa depasesc cu bine tristetea provocata de absenta mamei.
De aceea, o alta idee utila pentru un inceput de bun augur este sa-l lasi pe cel mic sa-si faca singur ghiozdanul si sa aleaga chiar el hainele pe care vrea sa le imbrace in prima zi de gradinita sau de scoala, incercand sa dai un aer festiv acestei zile. Cumparati impreuna rechizite si tot ceea ce este necesar pentru noul an scolar, lasandu-l pe cel mic sa aleaga ce ii place. Incearca sa nu-l constrangi in a cumpara ceea ce va doriti voi, parintii, pentru a nu-i crea vreo neplacere care sa se reverse asupra gradinitei sau a scolii.
2. Lasa-l sa ia un obiect drag cu el. Daca obiectul este vreo jucarie sau vreo carte, iar regulile gradinitei nu permit acest lucru, poti sa ii dati un abtibild sau un biletel pe care sa notezi sau sa desenezi ceva, pe care sa il puna in buzunar sau in penar.
3. Explica, ajuta, asculta! Chiar daca timpul este o notiune destul de abstracta pentru copii, incearca sa-i explici celui mic la ce ora incepe scoala si la ce ora se termina, astfel incat sa isi poata contura o idee referitoare la programul pe care il va avea. Nu-i neglija sentimentele, intreaba-l constant despre ceea ce simte si spune-i ca nu este singurul copil care trece prin emotia inceputului. De asemenea, explica-i mereu ca orice problema va avea tu il vei ajuta sa o rezolve.
4. Arata-i copilului ca ai incredere in capacitatea sa de a se acomoda cu noua experienta, fa promisiuni de care te tii si nu-l dezamagi pe copil! Spre exemplu, daca ii spui ca vii sa il iei la pranz, vino! Nu-l minti doar pentru ca vrei sa faci despartirea mai usoara si vrei sa impiedici un episod de plans.
5. Testeaza cateva activitati extrascolare.
O alta varianta pentru un start pozitiv in lumea scolii ar fi sa afli despre programul de activitati de dupa scoala, poate il poti inscrie la ceva ce-i face placere si de care poate lega programul de studiu de dimineata. Ar fi nemaipomenit si daca ai putea sa-i faci cunostinta cu un coleg inainte de inceperea scolii, astfel incat sa aiba un prim prieten, alaturi de care acomodarea sa fie mult mai usoara. In cazul copiilor care merg la gradinita, incearca sa iti duci copilul la niste cursuri tematice de scurta durata, care sa aiba loc o data sau de doua ori pe saptamana, si care sa nu implice si prezenta parintilor. Astfel, copilul va avea ocazia sa se acomodeze cu doamna simpatica ce il va invata tot felul de ghidusii si nu va fi surprins de faptul ca isi va petrece timpul departe de mami si de tati.
6. Apeleaza la sfatul unui specialist. Un ghid foarte bun pentru a face ca tranzitia familie – mediu scolar sa fie cit mai usoara este Gradinita mea favorita, semnat de psihanalistul Speranta Farca, care ofera raspunsuri la intrebarile noastre cu privire la aceasta noua etapa din viata familiei.
Comentarii articol (0)