Pana pe data de 25 octombrie, contribuabilii sunt obligati sa depuna la ANAF 12 formulare fiscale si sa efectueze plati pentru cateva obligatii fiscale. Cei care nu isi transmit declaratiile fiscale la termenele impuse de legislatie risca amenzi de pana la 5000 de lei, iar daca nu isi achita la timp taxele catre stat, vor plati ulterior sume si mai mari, orice zi de intarziere aducand cu sine dobanzi si penalitati de intarziere.
Notificare privind incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, formularul 097. Acest formular se depune de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, a caror perioada fiscala este luna sau trimestrul si care au depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei in luna septembrie sau in trimestrul III 2013.
Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor, formularul 104. Declaratia se completeaza de catre persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere cu sau fara personalitate juridica si de catre persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica.
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, cu termen lunar/trimestrial, pentru obligatiile aferente lunii septembrie/trimestrul III 2013, formular 112.
Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania - pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii septembrie 2013, formularul 224.
Declaratia privind stabilirea impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil, formularul 225. Acesta se depune de catre contribuabilii care obtin venituri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.
Decontul de taxa pe valoarea adaugata, cu termen lunar/trimestrial pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii septembrie/trimestrul III 2013, formularul 300.
Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, formularul 301, se depune de catre contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal si care au efectuat: achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125 indice 1 alin. (3) pentru care se datoreaza TVA, contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, formularul 307. Acesta se depune de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu. Formularul 307 a fost modificat recent prin Ordinul ANAF nr. 2223/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 548 din 29 august.
Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, formularul 311. Acesta se depune pana la 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, pentru declararea si plata TVA aferenta: livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate si/sau achizitiilor de bunuri si/sau de servicii efectuate ulterior anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA. ANAF a modificat, recent, formularul 311, prin Ordinul nr. 2224/2013, publicat in Monitorul Oficial, nr. 549 din 29 august 2013.
Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna septembrie 2013, formularul 390 VIES.
Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, formularul 394, pentru declararea operatiunilor desfasurate in luna septembrie/trimestrul III 2013 de catre platitorii de TVA cu perioada fiscala lunara/trimestriala.
Atentie! Declaratia 394 nu se depune pe zero!
Pe langa declaratiile care trebuie depuse in luna octombrie, contribuabilii au si de efectuat plati pentru urmatoarele obligatii fiscale:
-
TVA
-
Impozite datorate bugetului de stat
-
impozit pe titeiul si gazele naturale din productia interna
-
impozit pe veniturile nerezidentilor
-
impozit pe profit aferent trimestrului III 2013 (sistem real sau plati anticipate)
-
impozit pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul III 2013
-
impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social si fiecare sediu secundar, daca este cazul)
-
impozit pe veniturile din activitati independente, cu regim de retinere la sursa
-
impozit pe veniturile din dividende platite in luna septembrie 2013
-
impozit pe veniturile din dobanzi
-
impozit pe alte venituri din investitii
-
impozit pe veniturile din pensii
-
impozit pe veniturile din premii si din jocuri de noroc
-
impozit pe veniturile din alte surse
-
varsamintelor de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate
-
Contributii datorate bugetului asigurarilor de stat si fondurilor speciale
-
contributia de asigurari sociale (pensie)
-
contributia la asigurarile sociale de sanatate
-
contributia la fondul pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
-
contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj
-
contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
-
Impozit pe venit si contributii sociale pentru veniturile agricole – prima transa de 50% din impozitul pe venit si CASS pentru veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
-
cultivarea produselor agricole vegetale;
-
exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
-
cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
-
Accize.
Important! Chiar daca nu este o obligatie fiscala, AvocatNet.ro iti reaminteste ca, pana pe 25 octombrie, trebuie depusa si Declaratia la fondul de mediu si trebuie achitata contributia de mediu aferenta.