Cum apar, de fapt, cicatricile?
Dupa ce fibrele de colagen din structura pielii au fost sectionate fie de un traumatism, fie de bisturiul chirurgului, ele intra aproape instantaneu intr-un proces de regenerare, prin care incearca sa se repare si sa reconstituie integritatea pielii. In primele sase luni, cicatricea este in mod normal rosie, semn al acestui proces de regenerare. In momentul cand cele doua parti ale taieturii s-au unit din nou prin fibrile proaspete si s-a consolidat „lipitura”, procesul de productie al fibrelor noi se opreste. Cicatricea se albeste in timp, devine mai supla si, imbatranind, se topeste in piele, devenind din ce in ce mai putin vizibila. Acesta este normalul.
Sunt insa si exceptii, uneori impredictibile. Ele se numesc keloide. Sunt cicatrici in care productia de fibrile reparatorii continua la nesfarsit, cicatricea devine rosie, dura, proeminenta, chiar dureroasa.
Nu se stie ce genereaza aceasta predispozitie. Uneori, persoane la care s-a cicatrizat perfect normal pe unele zone se trezesc cu keloide pe alte zone. Cel mai frecvent, acestea apar pe lobul urechii sau pe torace si aproape niciodata pe fata ? din fericire. Uneori, si cicatricea de cezariana poate avea un aspect infiltrat, ingrosat, chiar daca nu este propriu-zis keloidiana. Traumatismele prin zdrobire ?i arsurile se vindeca, de asemenea, defectuos.
Ce se poate face?
In cicatricile keloidiene sau hipertrofice, in primul rand, se incearca oprirea cresterii cicatricii si asuplizarea acesteia, fie prin injectarea unor substante, fie prin folosirea laserelor vasculare. Unele creme pe baza de silicon sau pe baza de extracte naturale pot, de asemenea, incetini procesul daca sunt aplicate in primele faze ale vindecarii. Laserul cu lumina pulsata PDL Perfecta are programe speciale pentru remodelarea atat a cicatricilor recente, cat si a celor mai vechi, dar inca rosii. Sunt necesare mai multe sedinte, la un interval de 3-6 saptamani, pe parcursul carora cicatricea se albeste si se aplatizeaza treptat.
Cicatricile mari, retractile, beneficiaza de tratamente cu microdoze de toxina botulinica, pentru a se relaxa si a intra in repaus proliferativ.
Cicatricile albe, atrofice, deprimate, adancite, beneficiaza de tratamente cu tehnologii fractionate, care produc microcoloane de arsura in tesutul contorsionat si afectat si dau sansa la regenerare prin fibrile noi sanatoase. Tehnologia de radiofrecventa fractionata de pe combina Emax este aprobata pentru astfel de tratamente, dovedindu-si eficienta prin multiple studii clinice.
Uneori nu este alta solutie pentru indepartarea unei cicatrici decat interventia chirurgicala.
La cicatricile mici de acnee sau varicela practicam echizia punch, cu un mic instrument circular care scoate exact cicatricea. Marginile sunt apoi suturate cu fir foarte subtire si in sapte zile problema s-a rezolvat!
Pentru cicatricile mai mari se poate practica excizia in totalitate si tratarea noii cicatrici de la inceput cu metode care sa previna ingrosarea ei.
Dermo-abraziunea si crioterapia sunt metode mai putin folosite azi.
Cicatricile adancite se pot umple cu aceleasi substate care sunt folosite la umplerea ridurilor ? de regula, acid hialuronic, care are foarte putine efecte adverse. Desi nu are efect permanent, efectul estetic este imediat, iar repetarea injectarii stabilizeaza zona, astfel incat cicatricea devine din ce in ce mai putin vizibila.
Prin urmare, desi sunt definite ca un mod de vindecare defectuos permanent, cicatricile inestetice pot fi ameliorate prin multiple manevre si tehnologii.
Comentarii articol (1)