Chiar daca exista foarte multe substante sintetice, cu calitati extraordinare, industria cosmetica moderna creeaza, in scopul alungarii imbatranirii, tot mai frecvent preparate bazate pe elemente naturale.
Strugurii
Sunt fructe cu valoare si savoare incontestabila. Cunoscatorii sustin ca o cura de aproximativ doua saptamani cu cate un pahar cu must de trei ori pe zi face mai mult pentru intinerire decat cele mai scumpe creme si terapii. Secretul acestui succes este datorat efectului antioxidant si detoxifiant al acestor fructe.
Din cauza radicalilor liberi, activitatea celulara sufera o incetinire si o imbatranire precoce. Aici intervin cu efect favorabil antioxidantii naturali, bogat reprezentati in struguri. Antioxidantii neutralizeaza activitatea radicalilor liberi si ajuta la detoxifierea acestora. Unii din cei mai cunoscuti antioxidanti naturali sunt vitaminele C, E si coenzima Q10.
Contin si vitamine din grupul B, B1 si B2, aminoacizi importanti si acizi organici ce le confera gustul si mirosul, acizii tartric si malic - minerale, mai ales potasiu, calciu, magneziu. De asemenea, strugurii sunt saraci in sodiu, de aceea sunt recomandati bolnavilor de inima, celor care sufera de hipertensiune si de boli de rinichi.
Dar strugurii fac parte din categoria fructelor baca, adica au samburi. Desigur un lucru cunoscut. Ceea ce este uimitor e faptul ca in semintele acestor fructe se acumuleaza extraordinar de multe elixiruri naturale. De exemplu concentratul de samburi are actiune echivalenta cu 400 mg vitamina C. Din samburii de struguri se obtine, prin presare la rece, un ulei care se foloseste in dieta, dar si in cosmetica.
Uleiul de struguri
Pentru hidratarea si revigorarea tenului obosit, se recomanda masca din boabe zdrobite de struguri, aplicata 20 de minute pe fata si pe gat. Si masca din drojdie, ulei de sambure de struguri, miere, ingrosata cu argila cosmetica, reda prospetimea tenului obosit. Nu este greu de inteles de ce marile firme producatoare de produse cosmetice prezinta game intregi de preparate bazate pe concentrate de struguri.
Ginsengul
Este folosit in alimentatie si terapie de mai bine de 5000 de ani, fiind o planta originara din Asia de Rasarit, Siberia si America de Nord. Pentru multiplele proprietati terapeutice, chinezii o considera o planta-minune. Astazi, in aproape toata lumea, se foloseste extractul de ginseng ca supliment alimentar, tonifiant si ca intaritor in cazul terapiei oboselii cronice. Faptul ca sporeste forta fizica si spirituala constituie un lucru dovedit. Nu intamplator, aceasta planta mai este cunoscuta si sub numele de „radacina vietii”.
Ginsegoide
Efectele ginsengului se datoreaza continutului crescut de 12-13 elemente active, denumite generic „ginsengoide”, a caror actiune este intensa si extrem de benefica la nivel celular general. In cosmetologie, ginsengul se foloseste in scopul activarii functiilor celulelor obosite si imbatranite, in cremele pentru tenuri uscate si mixte. Efectele de tonifiere nu intarzie sa apara la o utilizare constanta, conferind tenului elasticitate si tinerete. Este demn de semnalat efectul de eliminare a semnelor de oboseala, ce dau pielii un aspect proaspat si stralucitor, radiind de sanatate.
Laptisorul de matca
Sau Royal Jelly, cum este cunoscut in tarile de limba engleza, este o substanta produsa de glandele salivare ale albinelor si este destinata hranirii reginei acestor insecte atat de harnice. Continutul bogat in vitaminele complexului B, in special vitamina B6 si acidul pantotenic, confera laptisorului de matca proprietatile lui revigorante si tonifiante.
Cercetarea in amanuntime a compozitiei lui a scos in evidenta un fapt uimitor: laptisorul de matca este singura sursa naturala de acetilcolina, un hormon si neurotransmitator al sistemului nervos si muscular.
Evaluarea continutului in substante naturale a mai constatat si prezenta din abundenta a vitaminelor A, C, D si E, precum si a mineralelor, enzimelor, a 18 tipuri de aminoacizi, dar si a diverselor bacterii si substante antivirale, al caror efect curativ este extrem de valoros in vindecarea astmului bronsic, bolilor hepatice, fracturilor si bolilor dermatologice.
Este incontestabil faptul ca laptisorul de matca creste vigoarea celulara, regenereaza organismul si mentine integritatea morfofunctionala a sistemului osteo-articular.
Restaurarea fermitatii
In terapiile cosmetice, laptisorul de matca este indicat pentru pielea care da semne de oboseala cauzate de stres, precum linii inchise la culoare, piele terna sau in cazul ridurilor permanente. Este recomandata folosirea efectelor lui primavara si in perioadele de stres intens, deoarece are rezultate de hranire si restaurare a fermitatii.
Exfoliante
Tratamentele de exfoliere cu plante isi bazeaza actiunea pe observarea efectelor acestora asupra pielii. In functie de beneficiile lor, cele mai folosite in industria cosmetica sunt plante precum: coada calului, galbenelele, aloe vera, algele marine, musetelul, trei frati patati, mierea ursului si patlagina.
Magia plantelor
Cercetarile moderne au dus la recunoasterea beneficiilor complete ale tratamentelor de peeling pe baza de plante. Acestea sunt metode dezvoltate medical pe baze biologice cu componente exclusiv din plante naturale.
Vindecatoare
Din gama mai larga a plantelor utile in cosmetica, se distinge tataneasa, care nu este eficienta numai in terapia unor boli cardiovasculare, ci si in vindecarea unor afectiuni ale pielii care tin de capitolul frumusete: taieturi, arsuri, plagi, dar si acnee, cuperoza si eruptii, iritatii.
Caviar
Delicatesa gastronomica
Caviarul si-a castigat recent o utilitate greu de contestat in cadrul terapiilor cosmetice. Produsele cosmetice respective contin extract de caviar regenerant si nutrient puternic, folosit in special in combinatie cu lipozomi de hidratare, care pastreaza apa in piele, extracte de alge marine cu rol echilibrant si extract de ginseng.
Utilizarea lor este indicata pentru orice tip de ten matur, cu nevoi de regenerare. Conceptia folosirii caviarului este noua, extractul fiind bogat in acizi nucleici, cu rol de regenerare si proprietati nutritive si restauratoare. El imbunatateste texura pielii, conferindu-i elasticitate, tonus si tinerete.
Ciocolata
Datorita continutului crescut de polifenoli si vitamina E, ciocolata este foarte apreciata in hidratarea, catifelarea si regenerarea tesuturilor epiteliale. In acelasi timp, se stimuleaza intens producerea de endorfine, hormoni responsabili de o stare de bine, relaxare, fiind unul din cei mai buni antidepresivi naturali.
Obromina
Substanta extrasa din semintele arborelui de cacao este obromina. In abordarea actuala a actului cosmetic, aceasta substanta reprezinta o componenta importanta a tratamentelor corporale impotriva celulitei deoarece stimuleaza in mod eficient dizolvarea depozitelor de grasime si este un bun vasodilatator.
Cofeina
Cofeina, o alta componenta, are actiune antiedematoasa, prin stimularea drenajului limfatic si eliminarea lichidelor cu tendinta de stagnare. De asemenea, ea mobilizeaza acizii grasi din tesutul adipos.
Tratament
Eficienta tratamentului cu ciocolata este sporita in conditiile respectarii unei frecvente de cel putin 3 sedinte pe saptamana sau daca se abordeaza cure de minimum 10 sedinte, desi absenta contraindicatiilor face sa nu existe un numar maxim de sedinte care pot fi efectuate.
Comentarii articol (1)