România este a doua tara din regiunea de sud-est a Europei, din punctul de vedere al investitiilor straine directe, cu 5 miliarde dolari atrasi în 2004, iar în 2005 cifra ar putea atinge circa sase-sapte miliarde dolari, a declarat pentru Rompres, reprezentanta centrului de informare ONU pentru România, Soknan Han Jung.
În România au fost facute numeroase reforme în ultima perioada, a fost revizuit regimului taxelor, iar acest lucru face din România una dintre cele mai atractive tari din sud-estul European?, considera Han Jung.
Potrivit Agentiei Române pentru Investitii Straine (ARIS), cresterea cu 116 la suta a investitiilor straine directe în 2004 fata de anul precedent, a fost impulsionata de privatizarea Petrom (cu OMV), a societatilor de distributie Distrigaz Sud (cu Gaz de France) si Distrigaz Nord precum si Electrica Bant si Electrica Dobrogea (investitie de 135 milioane euro).
?Evolutia se mentine la fel si în primele sapte luni ale anului. Capitalul social subscris de societatile straine, în perioada ianuarie- iulie, a crescut cu 69,5 la suta fata de perioada similara din 2004?, a declarat, miercuri, consilierul ARIS, Iustina Lutan.
Fluxurile de investitii straine înspre tarile din sud-estul Europei au fost de circa 35 miliarde dolari în 2004, în crestere, pentru al patrulea an consecutiv, iar potrivit Raportului Mondial al Investitiilor pentru 2005, acesta tendinta prezinta în continuare un trend crescator. Dintre cele 19 tari care sunt cuprinse în zona de sud-est a Europei, Adzerbadjan, Bulgaria, Kazahstan, România si Federatia Rusa au primit circa 81 la suta din totalul ISD(investitii straine directe), iar România si Bulgaria au atras 70 la suta din totalul ISD.
?Se observa o reorientare a investitiilor, dinspre tarile dezvoltate înspre cele în curs de dezvoltare,..iar tarile din sud-estul Europei , în special Ucraina, vor atrage un numar si mai mare de investitori care doresc sa sporeasca eficienta si sa reduca costurile proiectelor lor orientate spre export?, a precizat oficialul ONU, citând Raportul Mondial al Investitiilor.
xxx
Directorul Oficiului pentru Migrarea Fortei de Munca a intrat în greva foamei
Bucuresti, 6 oct /Rompres/ - Directorul Oficiului pentru Migrarea Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, a intrat în greva foamei, începând de joi dimineata, potrivit unui comunicat al OMFM remis Rompres.
'Pe aceasta cale doresc sa informez opinia publica româna ca, începând cu data de 6 octombrie 2005, orele 8.00, în semn de protest am declarat greva foamei', se arata într-un comunicat semnat de directorul OMFM, Aurel Teodorescu.
'Consider ca este util sa adopt aceasta forma în primul rând pentru a protesta si a atrage atentia opiniei publice asupra modului defectuos, complice, în care autoritatile române si spaniole actioneaza' si în legatura cu fapte 'ce contravin reglementarilor legale în materie de migratie în scop de munca, si fata de care nu s-au întreprins masuri corespunzatoare pentru a fi clarificate si puse în limitele legii', se arata în comunicat.
Protestul vizeaza si firma de transport Atlasib despre care se afirma ca 'vehiculeaza si le utilizeaza bani pentru a camufla activitatile ilegale în care sunt implicati'.
'Am considerat ca sacrificiul acelui om din Vaslui, care în urma cu o saptamâna a declarat greva foamei pentru modul în care angajatorii spanioli si-au batut joc de el, trebuie continuat, nu pentru un interes personal, ci pentru a atrage atentia asupra aspectelor generale grave, nelegale ce se petrec în raport cu migratia fortei de munca românesti în strainatate. Prin efortul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, domnul din Vaslui a fost determinat sa înceteze protestul sau si sa obtina în conditiile legii drepturile care i se cuvin', se arata în comunicat.
'Protestul meu se va desfasura la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca si îmi voi continua activitatea conform atributiilor ce îmi revin, atâta timp cât starea de sanatate îmi va permite', precizeaza Aurel Teodorescu.
Comentarii articol (0)