Impozitul pe constructii, cele care in prezent sunt exceptate de la plata impozitului pe cladiri, va fi de 1,5% din valoarea acestora, conform unei ordonante de urgenta pentru modificarea si completarea Codului fiscal, care a fost publicata vineri in Monitorul Oficial, urmand sa se aplice de la 1 ianuarie 2014. Primele informatii despre introducerea acestui impozit au fost anuntate pe 4 noiembrie de catre Guvern si Ministerul Finantelor Publice (MFP), in urma negocierilor purtate cu Fondul Monetar International (FMI).
Un impozit pe constructii va fi platit de anul viitor de toate persoanele juridice, cele romanesti si societatile straine care lucreaza in Romania prin intermediul unui sediu permanent si cele cu sediu social in Romania, conform Ordonantei de urgenta nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2013 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri-financiar fiscale, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din data de 15 noiembrie 2013.
Proiectul acestei OUG a fost facut public de MFP pe data de 14 noiembrie, dar primele informatii despre noul impozit au aparut inca din 4 noiembrie, intr-o conferinta de presa sustinuta de premierul Victor Ponta si de Daniel Chitoiu, ministrul MFP, dupa ce s-au incheiat cele mai recente negocieri cu reprezentantii FMI.
Potrivit noului act normativ, la aplicarea acestui impozit, in cazul operatiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar in cadrul operatiunilor de leasing operational, calitatea de contribuabil o are locatorul.
Constructiile pentru care se va plati noul impozit sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.2139/2004, cu modificarile ulterioare, potrivit proiectului de act normativ. Aceasta HG a fost publicata in 30 noiembrie 2004, intrand in vigoare in 1 ianuarie 2005.
Astfel, impozitul de 1,5% va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare – descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.
Cum se calculeaza noul impozit si la ce date se plateste
Potrivit noului act normativ, impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 29634, din care se scade:
-
valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor Titlului IX de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
-
valoarea constructiilor si a lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale;
-
valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2139/2004, cu modificarile ulterioare.
In plus, daca in cursul anului curent se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii soldului debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 29634, impozitul pe constructii speciale nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.
Conform OUG 102/2013, cheltuiala cu impozitul pe constructii este una deductibila la stabilirea profitului impozabil pe profit.
De asemenea, regulile fiscale stabilesc ca deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, se justifica cu documentatia corespunzatoare care atesta comunicarea acestei valori catre proprietar.
Persoanele juridice vor fi obligate sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul, iar plata va fi efectuata in doua rate egale, pana la data de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv, potrivit noului act normativ.
Persoanele juridice care inceteaza sa existe in cursul anului au obligatia de a declara si plati impozitul pana la data incheierii perioadei din an in care persoana juridica a existat, iar persoanele juridice nou-infiintate datoreaza impozitul pe constructii incepand cu anul fiscal urmator. De asemenea, contribuabilii nou infiintati datoreaza impozitul pe constructii incepand cu anul fiscal urmator.
Conform noii OUG, modelul si continutul declaratiei privind impozitul pe constructii se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, respectiv pana pe data de 30 ianuarie 2014.
In fisierul atasat sunt prezentate toate tipurile de constructii speciale pentru care se va plati impozitul de 1,5% de la 1 ianuarie 2014, cele mentionate in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2139/2004.