Potrivit datelor Directiei pentru Protectia Copilului (DPC), la sfarsitul lunii iunie numarul copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate se ridica la 81.891, in crestere fata de sfarsitul lui 2012 cand numarul acestora era de 79.901.
Dintre acestia, cei mai multi copii ramasi acasa, adica 48.612 copii, provin din familii in care un singur parinte este plecat la munca in strainatate. Numarul acestora a crescut comparativ cu anul trecut cu 3,6%.
In cazul copiilor cu un singur parinte plecat la munca in strainatate, mai mult de jumatate se afla in grija rudelor pana la gradul IV, in timp ce 1.415 de copii sunt fie in grija unui asistent maternal, fie in centre de plasament.
Reprezentantii DCP ne-au mai precizat ca numarul copiilor care provin din familii in care ambii parinti sunt plecati la munca in strainatate a scazut la 22.739 in iunie 2013, de la 22.993 la finele anului trecut.
In schimb, numarul copiilor care sunt din familii in care parintele unic sustinator este plecat la munca in strainatate a urcat la 10.540 de copii in iunie, comparativ cu 9.991 de copii la 31 decembrie 2012.
Conform unor noi reglementari care au intrat in vigoare la inceputul lunii octombrie, parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii minori acasa sunt obligati sa desemneze o persoana majora din familie, care sa se ocupe de intretinerea acestora pe toata perioada absentei lor. Daca acestia nu vor face acest lucru, atunci vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 lei.
Mai exact, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece in strainatate pentru a munci, are obligatia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara, mentioneaza documentul citat.
In notificarea inaintata catre cei de la asistenta sociala, parintii trebuie sa specifice in grija cui isi vor lasa copilul. Astfel, acestia vor trebui sa desemneze o persoana din familia extinsa (n.r. - rudele pana la gradul IV inclusiv, de exemplu unchi, matusi, veri, bunici), care sa aiba minimum 18 ani si care sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
Comentarii articol (1)