Ţările care plănuiesc misiuni spre Lună în 2023: "Vor să revendice apa de acolo"
Exemplul NASA, care a trimis spre Lună, anul acesta, misiunea Artemis I va fi urmat de alte ţări, anul viitor. În 2023, Rusia, India şi Agenţia Spaţială Europeană vor lansa misiuni spre Lună, dar şi mai departe de satelitul natural al Pământului, scrie BBC.
India are programată misiunea "Chandrayaan 3" pentru luna iunie, în 2023. Un modul lunar va aseleniza şi va elibera un rover a cărui misiune este să exploreze suprafaţa solului. India a lansat prima sa misiune spre lună în 2008 - Chandrayaan 3 - când a trimis și o primă sondă pe suprafața lunară.
2023 ar putea marca în premieră şi o expediţie privată spre Lună. Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, alături de opt alţi pasageri se vor îmbarca într-o navetă Space X care îi va duce pe orbita Lunii.
De ce se reiau misiunile pe Lună
Scopul marilor puteri, precum SUA, Rusia sau China este să construiască baze permanente pe Lună, spune Jonathan McDowell, astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din SUA.
"Luna va fi folosită ca o rampă de lansare pentru alte locuri, precum Marte. Este un loc numai bun pentru a testa tehnologiile spaţiale", spune acesta.
Peste 12.000 de copii români au ambii părinți plecați în străinătate
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la finele lunii iunie 2022, de 12.706, cu 760 mai mulţi comparativ cu situaţia din martie, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).
De asemenea, numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a urcat la 75.769 la finele lunii iunie (mai mult cu 1.420 copii comparativ cu 30 martie 2022).
Dintre copiii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 11.870 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane.
Conform sursei citate, un număr de 53.743 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceştia 51.560 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. În acelaşi timp, 1.282 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.
Cod galben de ceaţă densă, burniţă şi polei în zone din opt judeţe, marţi dimineaţa
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi dimineaţa, o serie de atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, burniţă şi polei în zone din opt judeţe, valabile în orele următoare.
Potrivit meteorologilor, până la ora 10:00, în zona joasă a judeţului Bacău, respectiv în 80 de localităţi, în alte 66 de localităţi din zona joasă a judeţului Neamţ şi în 73 de localităţi din Vrancea, se va semnala local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, asociată cu burniţă. Aceasta va favoriza, în funcţie şi de condiţiile locale, formarea poleiului sau a gheţuşului.
Fenomene similare vor persista până la aceeaşi oră în judeţele Galaţi, Olt, Dolj, Giurgiu şi Teleorman.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
Comentarii articol (0)