Ambasadele şi consulatele României pot efectua înscrierea certificatelor de stare civilă (naştere, căsătorie sau deces) emise de autorităţile statului în care îşi desfăşoară activitatea.
Înscrierea acestor acte este necesară pentru recunoaşterea lor de către autorităţile române, în vederea producerii efectelor lor juridice.
Cererea de înscriere a nasterilor se depune la misiunea diplomatica cea mai apropiata (in functie de domiciliul petentului), de parintele cetatean roman sau, daca ambii parinti sunt cetateni romani, poate prezenta cererea unul singur. La eliberarea documentului se va prezenta acelasi parinte care a depus cererea, pentru a semna in registrele de stare civila.
Documente necesare:
* certificatul (extrasul) de naştere strain, cu părinţii, apostilat sau legalizat de autorităţile locale, în original şi copie;
* declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altei transcrieri în România (formularul se primeşte la misiunea diplomatică);
* copia paşapoartelor părinţilor copilului;
* copia certificatelor de căsătorie şi de naştere ale părinţilor copilului; daca tatal copilului este cetatean strain, se va prezenta extrasul sau de nastere cu parintii.
* copia a permisului de şedere în străinătate a cel puţin unuia din părinţi (când ambii sunt cetăţeni români);
* copia buletinului/cărţii de identitate din România;
* taxa consulară
Daca intocmirea certificatului nu s-a facut de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respectiva, inregistrarea nasterii se face in tara, la autoritatea administratiei publice locale (Serviciul de stare civila) de la domiciliul parintilor, dupa verificari, conform legislatiei aferente
Daca nasterea a fost inregistrata corect la autoritatile locale din tara respectiva, se aplica procedura transcrierii prevazuta pentru certificatele procurate din strainatate, dupa verificari, conform legislatiei aferente.