Legea prin care mai multe directii judetene sunt trecute din subordinea ministerelor in cea a consiliilor judetene, cunoscuta drept legea descentralizarii publice centrale, ar putea fi adoptata peste trei zile si apoi trimisa Presedintelului Romaniei pentru promulgare, conform unui comunicat de presa al Camerei Deputatilor. In cursul acestei zile, Guvernul Romaniei si-a asumat raspunderea pentru aceasta lege, iar in urmatoarele zile deputatii si senatorii care nu sunt de-acord cu ea pot depune o motiune de cenzura.
In sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, de marti, 19 noiembrie, Guvernul si-a angajat raspunderea asupra proiectului de Lege privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, potrivit comunicatului de presa al Camerei Deputatilor. Proiectul de lege a fost prezentat de prim-ministrul Victor Ponta.
Potrivit acestui act normativ, sanatatea, agricultura, mediul, invatamantul preuniversitar, cultura, tineretul si sportul, precum si turismul vor trece in subordinea autoritatilor locale.
Astfel, consiliile judetene vor putea autoriza pensiuni si sa clasifice toate structurile de primire (hoteluri, moteluri, pensiuni etc), precum si sa emita avize de specialitate pentru documentatii de urbanism privind zone si statiuni turistice.
De asemenea, consiliile judetene vor organiza reteaua scolara pentru invatamintul profesional si tehnic, iar consiliillor locale li se va trece in subordine palatele si cluburile copiilor si elevilor.
In plus, agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala vor fi reorganizate ca servicii publice de interes judetean in subordinea consiliilor judetene, iar agentiile judetene pentru protectia mediului vor fi reorganizate ca directii judetene in subordinea consiliilor judetene.
Conform noii legi, directiile judetene pentru sport si tineret trec in subordinea consiliilor Judetene, iar cluburile sportive in administrarea consiliilor locale, cu tot cu patrimoniul aferent.
Proiectul de lege a fost aprobat pe 14 noiembrie de Executiv si, ulterior, a fost trimis Legislativului.
Grupurile parlamentare ale PDL din cele doua Camere nu au participat la sedinta comuna consacrata descentralizarii, acuzand lipsa unei dezbateri reale a legii, se subliniaza in comunicatul de presa al Camerei Deputatilor.
Potrivit Constitutiei, in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, Opozitia parlamentara poate introduce o motiune de cenzura, se detaliaza in acest comunicat.
Daca aceasta motiune se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, Guvernul este demis. In caz contrar, proiectul este aprobat.
Daca in termen de trei zile nu se depune o motiune de cenzura, proiectul se considera adoptat, urmand a fi transmis spre promulgare presedintelui Romaniei, conform comunicatului de presa.
Comentarii articol (0)