Potrivit normelor legale in vigoare, stabilite prin Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pentru munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere se aplica prevederile Codului muncii. Aceleasi reguli sunt valabile si pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza.
Concret, acest lucru inseamna ca angajatii cu program normal de lucru (adica de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana) care lucreaza ore suplimentare au dreptul la unele compensatii.
Astfel, potrivit legislatiei muncii, munca peste program se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In plus, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul mentionat, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. AvocatNet.ro a tratat AICI modalitatea de remunerare in aceste cazuri.
Totusi, aceste reglementari nu se vor aplica si anul viitor. Aceasta deoarece OUG nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014 stabileste ca din anul 2014 munca suplimentara se compenseaza doar cu timp liber.
"In anul 2014, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator", se precizeaza in actul normativ mentionat.
Practic, bugetarii nu vor mai putea primi sporurile la salariu prevazute de Codul Muncii, ci doar cu ore libere corespunzatoare timpului lucrat suplimentar.
Va readucem aminte ca, tot in baza OUG nr. 103/2013, salariile brute ale bugetarilor vor fi mentinute in 2014 la acelasi nivel cu cele din luna decembrie 2013.
In plus, anul viitor, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Prin exceptie de la aceste prevederi, incepand cu luna ianuarie 2014 cuantumul brut al salariilor de baza, astfel cum au fost stabilite pentru luna decembrie 2013, se majoreaza cu pana la 10%, fara a depasi salariul de baza, pentru personalul didactic, atat din invatamantul preuniversitar de stat, cat si din invatamantul universitar de stat, care are o vechime in invatamant de pana la 6 ani.
Citeste AICI ce drepturi ai daca stai peste program.
Comentarii articol (6)