In momentul de fata, potrivit Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, activitatea instantelor si parchetelor este finantata de la bugetul de stat, dupa cum urmeaza:
- Bugetul curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor este gestionat de Ministerul Justitiei, ministrul justitiei avand calitatea de ordonator principal de credite.
- Bugetul pentru parchetele de pe langa curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii este gestionat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Acelasi act normativ stabilea ca, din 1 ianuarie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie va prelua si bugetul curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor, degrevand in acest fel Ministerul Justitiei de atributia de ordonator principal de credite.
Totusi, aceasta preluare nu se va mai realiza la inceputul anului viitor, intrucat dispozitiile au fost modificate printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Este vorba despre OUG nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013 si intrata deja in vigoare la data publicarii.
"Termenul prevazut la art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara (...) se proroga pana la data de 1 ianuarie 2015", se precizeaza in documentul citat.
Practic, atributiile Ministerului Justitiei referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor vor fi preluate de Inalta Curte de Casatie si Justitie din 1 ianuarie 2015, si nu din 2014, asa cum era prevazut pana acum.