Prin Legea nr. 296/2013, in vigoare din 17 noiembrie 2013, s-a instituit posibilitatea infiintari de tribunale specializate la nivel national. Concret, actul normativ stabileste ca se vor infiinta noi tribunale specializate care vor prelua cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care functioneaza.
In baza acestei reglementari, Ordinul Ministerului Justitiei nr. 3568/C/2013 privind stabilirea datei punerii in functiune a Tribunalului Specializat Bucuresti a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 727 din 26 noiembrie 2013. Documentul prevede ca, incepand cu 1 martie 2014, in Capitala va incepe sa functioneze "Tribunalul Specializat Bucuresti".
Potrivit referatului de aprobare a actului normativ, conducerea Tribunalul Bucuresti a sesizat de mai multe ori Ministerul Justitiei cu propunerea de infiintare a unui tribunal specializat care ar urma sa functioneze in domenii precum: societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul municipiului Bucuresti, si care sa contribuie la degrevarea judecatorilor de numarul mare de dosare si la cresterea specializarii actului de justitie. Curtea de Apel Bucuresti a considerat necesara si oportuna propunerea Tribunalului Bucuresti.
Totodata, in motivarea solicitarii, Tribunalul Bucuresti a mentionat pe de o parte, volumul mare de activitate inregistrat in domeniul insolventei, societati, registrul comertului si concurenta neloiala, in comparatie cu volumul de activitate al tribunalelor specializate cu o competenta similara, iar pe de alta parte, ponderea intregii cazuistici in aceste domenii din totalul activitatii acestei instante judecatoresti (21% in anul 2010 si 27% in anul 2011).
"Avand in vederea cresterea constanta a numarului de cauze inregistrat la nivelul Tribunalului Bucuresti si necesitatea diminuarii duratei de solutionare a cauzelor in domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si a economiei, in general, s-a decis ca, in municipiul Bucuresti, sa se infiinteze <Tribunalul Specializat Bucuresti>", se mai mentioneaza in referatul de aprobare.
Un astfel de tribunal va asigura atat degrevarea judecatorilor, cat si specializarea acestora, precum si o mai mare celeritate a judecarii cauzelor in domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si a economiei, in general.
"Una dintre prioritatile Ministerului Justitiei se refera la sprijinirea mediului de afaceri. O problema pe care companiile o pot avea legat de sistemul de justitie tine de termenele foarte mari in dosare care au ca obiect societati, registrul comertului, concurenta neloiala, insolventa, etc. In acelasi timp, aceste termene nu pot fi scurtate din cauza volumului foarte mare de munca existent la nivelul Tribunalului Bucuresti. Incercam si prin aceste modificari sa asiguram premisele desfasurarii unui act de justitie rapid si eficient", a explicat Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, in 11 septembrie 2013.
Comentarii articol (1)