avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concurenta neloiala sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concurenta neloiala sau nu?

Buna seara, am si eu o intrebare:ce se intelege prin concurenta neloiala sau in ce situatii, conditii putem vorbi despre concurenta neloiala si ce acte normative o reglementeaza?
Si voi expune urmatoarea situatie pentru a afla daca este concurenta neloiala sau nu.
O persoana este angajata cu contract individual de munca in cadrul a a doua societati. La prima lucreaza opt ore pe zi, timp de cinci zile pe saptamana, fiind principala sursa de venit si la a doua doar doua ore pe zi, cinci zile pe saptamana.Mentionez faptul ca in contractul incheiat cu prima societate nu este prevazuta o clauza de confidentialitate, cred ca se numeste, iar a a doua societate nu are acelasi obiect de activitate ca prima si in niciun caz nu se poate vorbi despre transmitere de informatii sau furt de clientela. Prima societate a aflat despre acest al doilea contract si a concediat persoana respectiva pe motiv de concurenta neloiala.
Au dreptate sau este o concediere abuziva si se poate apela la instanta de judecata pentru a contesta decizia de concediere?
M-ar interesa si jurisprudenta, daca se poate.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:04, 2 Ianuarie 2012
Una dintre cele doua societati trebuia sa insereze in c.i.m. o clauza de neconcurenta ... prin clauza de neconcurenţă salariatul trebuia să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.

De ce fapte de concurenta neloiala este acuzat acel salariat ? ...
Revin si supun atentiei urmatoarea situatie:o persoana lucreaza pentru doua societati, avand contract individual de munca inregistrat la itm la ambele societati.La una munceste 8 ore pe zi si la cealalta doar 2 ore pe zi. Precizez ca in nici unul dintre cele doua contracte nu era prevazuta o clauza de neconcurenta, si oricum cele doua societati nu aveau acelasi obiect de activitate. Prima societate recurge la o concediere colectiva si printre persoanele concediate se numera si aceasta persoana pe motiv de concurenta neloiala. Persoana in cauza apelazeaza la justitie, contestand decizia de concediere, si spre surprinderea mea, tribunalul considera ca a fost concurenta neloiala. Acum sa vedem ce se v-a decide la recurs.
Dar as vrea sa aflu, daca stie cineva, ce inseamna concurenta neloiala, in ce situatii se poate vorbi despre concurenta neloiala si daca situatia de fata se incadreaza la concurenta neloiala(eu stiam ca dreptul la munca nu este ingradit, in sensul ca oricine poate sa aiba doua contracte de munca si ca nu se poate vorbi despre concurenta neloiala daca nu exista o clauza in acest sens in contractul individual de munca), daca decizia tribunalului este legala.
De asemenea, ma intereseaza daca exista jurisprudenta in domeniu.
Astept raspuns si va multumesc anticipat.
Un 2012 mai bun decat anul care trece.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
loryiy, utilizator
Puteti sa reveniti de foarte multe ori .... nu vad de ce nu dati detalii despre faptele de concurenta neloiala de care este acuzat acel angajat .... daca instanta s-a pronuntata supra cestui lucru , nu aveti decat sa promovati calea de atac impotriva hotararii pronuntate ....

Faptele de concurenta neloiala nu trebuie sa fie incluse in c.i.m., ele pot fi specificate si in acte normative .....
nu am ce detalii sa va mai dau. efectiv motivul concedierii a fost faptul ca mai avea un alt contract de munca cu o alta societate si prima societate a considerat ca este vorba despre concurenta neloiala. eu consider ca nu poate fi vorba despre asa ceva in acest caz. sa ai un alt contract nu inseamna sa faci concurenta neloiala.si am mai spus ca nici nu era prevazuta o asemenea clauza de neconcurenta in contract si nici in alt act normativ.si nici macar nu era vorba despre vreo functie importanta, acel salaritat era un simplu inginer la o societate care furnizeaza energie electrica.
mi se pare o concediere abuziva si o mare confuzie a avea un alt cim nu inseamna a face concurenta neloiala.
va multymesc pt timpul acordat.
1. Dar ce ziceti de Legea nr.11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale ...:-/ .... prin urma5e, exista act normativ care sa reglementeze asa ceva .....

2. Instanta de ce a considerat ca este vorba despre concurenta neloiala?

3. Sunt multe detalii pe care dvs nu le specificati ...

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala omumaro omumaro Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume: Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala adinkaa adinkaa in prezent sunt angajat al unei banci ca si evaluator. in contractul de munca nu este specificat clar ca in afara orelor de program nu pot realiza evaluari ... (vezi toată discuția)
Clauza confidentialitate miguelanhel miguelanhel am lucrat la o societate pe o functie de conducere pe o perioada de 8 luni iar ulterior am primit o oferta de munca mult mai buna din punct de vedere financiar ... (vezi toată discuția)