Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume:
Am infiintat un PFA cu activitate principala "9511 repararea calculatoarelor si a echipamentelor periferice" si sunt in continuare angajat la o firma IT ca Tehnician service.
Vreau sa stiu daca se pune problema de concurenta neloiala atata timp cat in cele 8 ore de program imi fac treaba iar de PFA ma ocup dupa program sau in weekend fara sa ma bag peste clientii cu contract ai firmei la care profesez.
Multumesc.
In baza principiilor libertatii comertului si a libertatii exercitarii concurentei, orice comerciant este in drept sa atraga spre el clientelele concurentilor sai. Astfel, actul de concurenta, chiar daca produce prejudicii unor agenti economici, nu este ilicit prin el insusi, ci numai daca mijloacele, actele sau faptele intrebuintate pentru atragerea clientelei sunt neloiale. Legea nr. 11/ 1991 privind combaterea concurentei neloiale arata ca se constituie concurenta neloiala orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea industriala si de comercializare a produselor, de executie a lucrarilor, precum si de efectuare a prestarilor de servicii.
In speta, nu exista suspiciuni de fapte care sa constituie concurenta neloiala ...
Multumesc, cu alte cuvinte, eu ca si PFA daca imi fac reclama ca ma ocup de service IT si in acelasi timp nu fac reclama negativa angajatorului actual nu pot fi acuzat de concurenta neloiala.
A doua nedumerire, daca in contractul de angajare este trecuta o clauza legata de concurenta neloiala, se mai aplica daca am PFA sau doar daca sunt angajat?
Daca in CIM este stipulata clauza de neconcurenta atunci sunteti obligat s-o respectati.
Codul muncii
Art. 21. [clauza de neconcurenţă]
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Multumesc de informatii si pentru promptitudine.
Intrucat in cei 7 ani de cand profesez nu am primit indemnizaţii de neconcurenţă pot sta linistit ca in CIM nu este nici o astfel de clauza si astfel nu pot fi acuzat de concurenta neloiala.
Multumesc.