"Acest sistem (n.r. TVA la incasare) de trecere la optiune si eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse pe trei proiecte de acte normative in acest an, dar din pacate s-a luat o decizie superior ierarhic mie de eliminare a acestor prevederi din actele normative respective. Ma straduiesc in continuare sa reusim sa rezolvam aceasta problema si sa devina optional si sa elimine termenul de 90 de zile, avand deja si un infrigement in acest sens de la Comisia Europeana si sper sa reusim sa facem acest lucru de la inceputul anului. Dar sunt anumite lucruri care, din pacate, indiferent cat am dori sa le facem si stim ca mediul de afaceri le cere, apar anumite blocaje si n-as dori sa comentez mai mult", a declarat astazi Dan Manolescu.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu a afirmat in mai multe randuri ca TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro va deveni optionala incepand cu 1 ianuarie 2014, intrucat incalca prevederile legislatiei europene, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement.
In plus, declaratiile de astazi ale lui Manolescu vin in contextul in care Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, a precizat recent ca sistemul de TVA la incasare ar putea fi eliminat, din cauza faptului ca a dezavantajat firmele mici si mijlocii.
Ideea privind transformarea sistemului TVA la incasare intr-unul optional nu este noua si a fost vehiculata inca din luna aprilie a acestui an. Ramona Jurubita, partener KPMG, a declarat la acea data ca MFP ia in considerare posibilitatea ca sistemul de TVA la incasare sa devina optional din 2014, citand o discutie neoficiala cu reprezentanti ai Finantelor.
Specialistul KPMG a explicat ca Finantele iau in calcul varianta ca, de la 1 ianuarie 2014, sistemul TVA la incasare sa nu mai fie obligatoriu pentru toate firmele cu cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei, ci sa devina optional, astfel incat fiecare contribuabil sa poata decide daca aplicarea acestui sistem de TVA este sau nu benefica.
Mai mult decat atat, citand aceeasi discutie neoficiala, Ramona Jurubita a aratat ca este posibil chiar ca si perioada de exigibilitate, stabilita in prezent la 90 de zile, sa fie majorata pana la 365 de zile.
Sistemul TVA la incasare a fost introdus in Codul fiscal la 1 ianuarie 2013, prin OG nr. 15/2012. Acest sistem presupune ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90 a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.