avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA GHID privind aplicarea sistemului TVA la incasare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

GHID privind aplicarea sistemului TVA la incasare

Avand in vedere caracterul de noutate a sistemului de TVA la incasare, care va intra in vigoare la 01 ianuarie 2013, Ministerul Finantelor Publice a elaborat <<Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la incasare>>.

Ghidul este un instrument util oferit contribuabililor intrucat este structurat astfel incat sa ofere, pe langa selectia si gruparea coerenta a prevederilor referitoare doar la TVA la incasare existente in Codul Fiscal si in Normele metodologice, si explicatii, comentarii, exemplificari, in situatia in care intelegerea textelor legale este mai dificila sau necesita coroborari intre diferite articole din C.F. si din Norme.
www.finantevalcea.ro

Documentul poate fi consultat de contribuabili prin accesarea acestei pagini:

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: ole , utilizator 11:42, 24 Ianuarie 2014
daca sunt cu perioada fiscala la trimestrul de la 1 ian mai e valabil perioada de raportare trimestrul ptr tva?
Daca in cursul anului 2012 ati depasit plafonul de 100000 de euro, de la 1 ianuarie 2013 aveti obligatia depunerii lunare a decontului de TVA. Pana pe 25 ianuarie 2013 inclusiv aveti obligatia depunerii unei declaratii de mentiuni in care sa se inscrie cifra de afaceri din anul precedent si o mentiune referitoare la faptul ca nu ati efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent.
multumesc
Daca aplic la sistemule de tva incasare ,emit factura iar plata mi se face dupa 60 zile cu numerar ce fac in acest caz,cand o declar in decontul de tva,in momentul in care mi se face plata cu numerar adica la 60 zile?
Prin legea nr. 208 din 13 noiembrie 2012 se reglementeaza in mod expres faptul ca nu sunt aplicabile regulile de exigibilitate de la art. 134^2 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal in situatia in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar, total sau partial contravaloarea acesteia.

Regulile generale de exigibilitate:
1. exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator [art. 134^2 alin. (1)];
2. exigibilitatea taxei intervine la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator [art. 134^2 alin. (2) lit. a)].

Prin art. 134^2 alin. (6) lit. d) se reglementeaza faptul ca persoana impozabila eligibila sa aplice sistemul nu trebuie sa aplice prevederile acestui sistem pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de la beneficiari:
- persoane juridice;
- persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA;
- persoane fizice autorizate;
- liber profesionisti;
- asocieri fara personalitate juridica.

[ link extern ]

In acest caz, Dvs. va sunt aplicabile regulile generale de exigibilitate, adica factura o declarati in luna in care o emiteti si nu la momentul incasarii cu numerar, adica dupa 60 de zile.

Alte discuții în legătură

Tva la incasare, colectarea tva pt fact incasate partial sau total cu numerar. Andreia-Nicoleta Andreia-Nicoleta Buna seara, Va rog daca poate cineva sa ma ajute cu o lamurire in legatura cu urmatoare exeptie: [i]Persoanele impozabile care au obligaţia aplicării ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov O societate presteaza servicii pentru care taie factura si incaseaza banii cu bin fiscal. Trebuie sa treaca pe factura TVA la incasare? (vezi toată discuția)
Tva la incasare CIMPEANU MIRELA CIMPEANU MIRELA pentru o societate care nu aplica sistemul TVA la incasare (are cifra afaceri > 2250000 lei), cum se procedeaza cu colectarea si deductibilitatea la facturi?#-o (vezi toată discuția)