avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA LA INCASARE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA LA INCASARE

pentru o societate care nu aplica sistemul TVA la incasare (are cifra afaceri > 2250000 lei), cum se procedeaza cu colectarea si deductibilitatea la facturi?#-o
Cel mai recent răspuns: CIMPEANU MIRELA , utilizator 12:53, 5 Ianuarie 2013
achizitie
1.de la persoane care aplica sistemul - deduce in momentul platii
2.de la persoane care nu aplica sistemul - deduce in momentul facturarii.

la vanzare colecteaza tva in momentul emiterii facturii.

Procedură privind aplicarea sistemului de TVA la încasare

FACTURI EMISE:

Modalităţi de lucru:

1. pentru facturile emise în baza unui contract, trebuie să se respecte strict modalităţile de plată stipulate în contract: dacă în contract este precizat că plata se face în numerar atunci factura va fi declarată la TVA colectată la data emiterii, iar dacă în contract nu este prevăzut că plata se va face în numerar, atunci TVA colectată va fi declarată în luna/lunile în care se fac încasările în bancă , nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii.

ATENŢIE: depunerea de numerar în contul furnizorului este considerată plată prin bancă!
ATENTIE: daca clientul va face plata in numerar peste 60 de zile de la data emiterii facturii, veti fi in situatia in care se va recalcula TVA colectat la data emiterii si veti plati majorari de intarziere.
Recomandare: semnarea de acte aditionale la contractele aflate in derulare la 31.12.2012( pentru cele care nu au aceste prevederi clare), pentru o mai buna disciplina financiara care sa evite plata de penalitati!

2. pentru facturile emise fără contracte, dacă încasarea se face la data emiterii facturii, în numerar, TVA va fi colectată în aceeaşi lună, adică în luna emiterii facturii, iar dacă încasarea se face ulterior, se recomandă următoarele:
a) încasarea prin bancă
b) depunerea la bancă a numerarului în numele şi contul furnizorului
c) încasarea în numerar cel mai târziu la sfărşitul lunii în care s-a emis factura.

ATENTIE: Dacă facturile emise nu au fost încasate în 90 zile de la data emiterii, TVA aferentă devine colectată în a 90 a zi calendaristică de la data emiterii facturii.

NOTA: Pentru contribuabilii care nu aplica sistemul “TVA la incasare”, facturile emise vor avea TVA-ul colectat la data emiterii facturii(indifferent daca clientii sunt sau nu aplicanti ai sistemului “ TVA la incasare”)

FACTURI DE ACHIZIŢIE:

1. Contribuabilii care aplica TVA la incasare:
Pentru facturile de achiziţie TVA devine deductibilă la data plăţii.
2. Contribuabilii care NU aplica TVA la incasare:
*daca achizitioneaza de la contribuabili care nu aplica “TVA la incasare”, TVA este deductibil la data facturii
* daca achizitioneaza de la contribuabili care aplica “TVA la incasare”, TVA este deductibil la data platii facturii

În cazul compensării între persoane juridice se consideră că furnizorul a încasat iar benericiarul a plătit la data la care se sting total sau parţial datoriile, compensarea realizându-se OBLIGATORIU cu respectarea prevederilor OUG 77/1999 şi HG 685/1999, adică NUMAI cu utilizarea formularelor tipizate achiziţionate de la Imprimeria Naţională, emise de ambele părţi.
În cazul compensării cu o persoană fizică se semnează un proces verbal de compensare care trebuie să aibă câteva informaţii minime.
Recomandare : se recomandă achiziţionarea de către toate societăţile a minim un carnet de procese verbale de compensare tipizate, emise de către imprimeria Naţională.

OBLIGATORIU, persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare are urmatoarele obligaţii:

a) de a trece pe facturile emise “TVA la încasare”
b) de a verifica furnizorii în Registrul contribuabililor eligibili şi de a lista dovada care atestă acest lucru, in cazul in care pe facturi nu este specificata mentiunea “TVA la incasare”, în caz contrar TVA-ul facturilor devenind deductibil.

ATENTIE: Incepând cu data de 01.01.2013 pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei aferente achizițiilor de bunuri/servicii efectuate de către/de la un contribuabil eligibil, persoana trebuie să deţină :

a) o factură fiscală emisă în conformitate cu prevederile art. 155 din Codul Fiscal;
b) extrasul de cont bancar sau orice alt document asimilat acestuia (chitanţa in cazul platilor/încasărilor cu numerar), care sa ateste în clar pentru ce facturi au fost facute plăţile/încasările.
Nu se platesc penalitati"Legea 208/2012 pentru aprobarea OG 15/2012 pentru modificarea si completarea Lg. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in MO 772/15.11.2012
ART. 134.2
(6)
d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber-profesionisti si asocieri fara personalitate juridica. In cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile de exigibilitate prevazute la alin. (1) si alin. (2) lit. a);

Operatiunea de incasare in numerar este exceptata de la sistemul „TVA la incasare” pentru persoanele impozabile eligibile pentru aplicarea acestui sistem, exigibilitatea taxei se aplica normal la data incasarii in numerar."
multumesc d-le Peruschi si d-le Xerxes, o zi minunata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polemica tva la incasare nicu9999 nicu9999 Buna seara sau dimineata, am avut o polemica cu cineva refiritoare la tva la incasare: eu am o firma care de la 01.01.2013 va plati tva la incasare, - cand ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare ionut_conta ionut_conta Am urmatoarea nelamurire: Societatea mea - [b]TVA la incasare[/b] 1.Furnizor TVA la incasare - TVA se deduce la data plati 2.Furnizor NU aplica TVA la ... (vezi toată discuția)
Tva-ul la incasare si compensarile George Moraru George Moraru In toata nebunia asta cu TVA-ul la incasare mai arunc si eu o piatra: Compensarea cu ordine de compensare a datoriilor reciproce intre doua firme se mai ... (vezi toată discuția)