avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la incasare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la incasare

O societate presteaza servicii pentru care taie factura si incaseaza banii cu bin fiscal. Trebuie sa treaca pe factura TVA la incasare?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 16:56, 7 Ianuarie 2013
Da, trebuie mentionat pe factura.
Pt incasarile in numerar nu se trece pe factura mentiunea "tva la incasare", chiar daca soc este inregistrata in Reg platitorilor de tva la incasare.
Sursa Ghidul de pe anaf.

Entităţile care aplică sistemul “TVA la încasare” vor trebui să scrie pe facturile emise menţiunea „TVA la încasare”, cu câteva excepţii.
Sistemul “TVA la încasare” trebuie aplicat numai pentru operaţiunile pentru care locul livrării sau locul prestării se consideră a fi în România. Există totuşi o serie de operaţiuni pentru care aceste entităţi au obligaţia să aplice regulile generale de exigibilitate şi astfel nu vor mai înscrie această menţiune în conţinutul facturilor.
Astfel, este important de precizat că menţiunea “TVA la încasare” nu se scrie pe toate facturile emise de către cei care aplică sistemul “TVA la încasare”. Pot fi cazuri în care o entitate, chiar dacă aplică sistemul “TVA la încasare”, nu scrie pe conţinutul facturilor această menţiune.
Reţineţi faptul că în cazul facturilor emise a căror contravaloare o încasaţi, parțial sau total, cu numerar, TVA este exigibilă la data facturii şi nu la momentul încasării ei sau trecerii celor 90 de zile de la emitere. De aceea, odată cu introducerea acestui sistem, trebuie să stabilim foarte clar, de la început, cu clienţii noştri dacă factura va fi încasată în numerar sau prin instrumente bancare. Astfel, pe o factură care va fi încasată în numerar, furnizorul nu va mai trece menţiunea “TVA la încasare”, chiar dacă acesta este înregistrat în Registrul persoanelor care aplică sistemul “TVA la încasare”.
sa inteleg prin asta ca eu fiind magazin endetail si platesc 95% din facturi in numerar pot deduce tva la primirea facturii sau doar la plata integrala ca deja nu mai stiu,,,, asa o zapaceala
atamax a scris:

sa inteleg prin asta ca eu fiind magazin endetail si platesc 95% din facturi in numerar pot deduce tva la primirea facturii sau doar la plata integrala ca deja nu mai stiu,,,, asa o zapaceala


Tot in Ghid

În cazul încasării în numerar a contravalorii facturii, în sensul art. 1342 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal, furnizorul/ prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la încasare, exclude de la aplicarea sistemului TVA la încasare acele sume dintr-o factură care sunt încasate în numerar până în ziua emiterii facturii, inclusiv, de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice înregistrate în scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică.
Pentru eventualele diferenţe neachitate până la data emiterii facturii, furnizorul/prestatorul aplică sistemul TVA la încasare şi înscrie menţiunea prevăzută la art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal, cu excepţia situaţiei în care livrarea/prestarea se încadrează în altă categorie exceptată prevăzută la art. 1342 alin. (6) din Codul fiscal.
Exemplu:
Societatea A, care aplică sistemul TVA la încasare, livrează piese de schimb în valoare de 1000 lei către societatea B în data de 12 martie 2013. Factura în valoarea de 1000 lei plus 240 lei TVA, este emisă în data de 12 martie, dată până la care societatea A a încasat deja 500 lei în numerar de la societatea B.
Pe factura emisă, societatea A va menţiona separat valoarea care a fost încasată în numerar şi a TVA aferentă, respectiv 403 lei plus 97 lei TVA pentru care se aplică regimul normal de exigibilitate, şi separat diferenţa de 597 lei plus 143 lei TVA în dreptul căreia se înscrie menţiunea „TVA la încasare”.
Dacă în data de 20 aprilie 2013 societatea B va face o altă plată în numerar de 300 lei, la societatea A exigibilitatea TVA aferente acestei sume încasate în numerar, respectiv 58 lei, intervine la data de 20 aprilie 2013.
La societatea B exigibilitatea taxei aferente acestei plăţi intervine de asemenea în data de 20 aprilie 2013, respectiv B va deduce TVA în sumă de 58 lei in decontul lunii aprilie 2013.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata tva in cazul facturilor incasate cu numerar busu_nicoleta busu_nicoleta Ex: La emiterea unei facturi cu scadenta 45 zile care se incaseaza partial cu cash in 2 transe, cand platesc TVA? (vezi toată discuția)
Tva la incasare, colectarea tva pt fact incasate partial sau total cu numerar. Andreia-Nicoleta Andreia-Nicoleta Buna seara, Va rog daca poate cineva sa ma ajute cu o lamurire in legatura cu urmatoare exeptie: [i]Persoanele impozabile care au obligaţia aplicării ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare pe factura emisa ulterior emiterii bonului fiscal danielandrei danielandrei In cazul in care se emite un bon fiscal platit partial cash si partial cu card, dupa care la o data ulterioara se emite factura aferenta bonului fiscal, se mai ... (vezi toată discuția)