Buna seara,
Va rog daca poate cineva sa ma ajute cu o lamurire in legatura cu urmatoare exeptie:
Persoanele impozabile care au obligaţia
aplicării sistemului TVA la încasare nu aplică sistemul pentru următoarele operaţiuni
care intră sub incidenţa regulilor generale privind exigibilitatea TVA:d) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este
încasată, parţial sau total, cu numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru
aplicarea sistemului TVA la încasare de la beneficiari persoane juridice, persoane
fizice înregistrate în scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi
asocieri fără personalitate juridică. În cazul în care, ulterior emiterii facturii, se
încasează în numerar o parte sau contravaloarea integrală a acesteia, pentru taxa
aferentă acestor sume nu se aplică regulile de exigibilitate prevăzute la alin. (1) şi (2).
Firma la care eu lucrez face mica distributie in judet si judetele vecine si incaseaza aproape 90% din facturi cu numerar. Incasare facturilor se face in numerar (chitanta) la data emiterii sau la termen in functie de client.
Problema este ca cei de la Anaf sustin ca prin numerar se intelege doar contravaloarea facturile incasate pe loc, astfel ca ar trebui sa colectez tva -la vanzare pt facturile incasate cu numerar(chitanta) la data emiterii; si tva -la incasare pt facturile la termen incasate tot cu numerar (chitanta) sau prin virament bancar.
Va rog daca poate cineva sa ma ajute cu un raspuns.
Va multumesc!
Dpv al tva la incasare exista 2 categorii de societati: cele care aplica si cele care nu aplica sistemul, si 2 categorii de operatiuni: cele pt care se aplica sistemul si cele pt care nu se aplica sistemul.
In cazul unei societati care aplica sistemul, pt operatiunea de incasare in numerar se procedeaza asa cum mentionati si dvoastra ("cum spun cei de la anaf"): pt incasarile numerar pina la data emiterii facturii nu se aplica sistemul (fiind o operatiune exclusa de la aplicarea sistemului), pt incasarile in numerar dupa data emiterii facturii se aplica sistemul.
Din Ghid
În cazul încasării în numerar a contravalorii facturii, în sensul art. 1342 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal, furnizorul/ prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la încasare, exclude de la aplicarea sistemului TVA la încasare acele sume dintr-o factură care sunt încasate în numerar până în ziua emiterii facturii, inclusiv, de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice înregistrate în scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică.
Pentru eventualele diferenţe neachitate până la data emiterii facturii, furnizorul/prestatorul aplică sistemul TVA la încasare şi înscrie menţiunea prevăzută la art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal, cu excepţia situaţiei în care livrarea/prestarea se încadrează în altă categorie exceptată prevăzută la art. 1342 alin. (6) din Codul fiscal.
Exemplu:
Societatea A, care aplică sistemul TVA la încasare, livrează piese de schimb în valoare de 1000 lei către societatea B în data de 12 martie 2013. Factura în valoarea de 1000 lei plus 240 lei TVA, este emisă în data de 12 martie, dată până la care societatea A a încasat deja 500 lei în numerar de la societatea B.
Pe factura emisă, societatea A va menţiona separat valoarea care a fost încasată în numerar şi a TVA aferentă, respectiv 403 lei plus 97 lei TVA pentru care se aplică regimul normal de exigibilitate, şi separat diferenţa de 597 lei plus 143 lei TVA în dreptul căreia se înscrie menţiunea „TVA la încasare”.
Dacă în data de 20 aprilie 2013 societatea B va face o altă plată în numerar de 300 lei, la societatea A exigibilitatea TVA aferente acestei sume încasate în numerar, respectiv 58 lei, intervine la data de 20 aprilie 2013.
La societatea B exigibilitatea taxei aferente acestei plăţi intervine de asemenea în data de 20 aprilie 2013, respectiv B va deduce TVA în sumă de 58 lei in decontul lunii aprilie 2013.
Situatia este una favorabila pt societatea dvoastra (amina colectarea tva pina la momentul incasarii, chiar daca incasati numerar, dar nu mai tirziu de 90 zile de la data emiterii facturii), nu vad de ce considerati a fi o problema.