Pentru persoanele fizice cu venituri in arenda, modul in care se calculeaza si se platesc impozitul pe venit si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS) se schimba din 2014, ca urmare a unor modificari recente din Codul fiscal, care au intrat in vigoare la inceputul acestui an.
Tratamentul fiscal aplicabil, incepand cu 1 ianuarie 2014, veniturilor din arenda obtinute de persoanele fizice a fost completat recent prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013.
Incepand cu veniturile anului 2012, impozitul pe veniturile din arenda obtinute de persoanele fizice se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, degrevand astfel proprietarii de terenuri de obligatiile de evidenta, declarare si plata aferente acestor venituri, conform unui ghid intitulat "Sistemul de impunere a veniturilor din arenda obtinute de persoanele fizice", publicat recent de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Galati, Serviciul Servicii pentru Contribuabili.
Astfel, conform informatiilor prezentate, impozitul pe veniturile din arenda obtinute de persoanele fizice se calculeaza, in 2014, prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, arendasii, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
De asemenea, venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
CASS il calculeaza, il retin si il vireaza arendasii
Contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza, din acest an, CASS in cursul anului, arendasii avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective cu respectarea prevederilor art. 62 alin. (2^1) - (2^5) Cod Fiscal, se mai scrie in documentul de la DGRFP Galati.
Tratamentul fiscal aplicabil din punct de vedere al CASS pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor va fi aplicat, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, in conformitate cu prevederile Capitolului II-Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, din asocieri fara personalitate juridica, precum si din cedarea folosintei bunurilor, din cadrul Titlului IX^2 — "Contributii sociale obligatorii" al Codului fiscal si este modificat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 88/2013, privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru indeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 593 din 20 septembrie 2013.
Impozitul pe venit si CASS pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat de catre platitorii de venituri din arenda pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
In plus, CASS se calculeaza prin aplicarea cotei asupra bazei de calcul, care, lunar, reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila, determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, si care nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, dar nici mai mare decat valoarea de 5 ori a castigului salarial mediu brut, potrivit DGRFP Galati.
Mai multe detalii despre cum vor trebuie sa calculeze si sa plateasca impozitul pe venit si CASS persoanele fizice care obtin venituri din arenda puteti consulta in documentul atasat.
Urmariti tag-ul Biblioteca virtuala AvocatNet.ro, unde vom continua sa publicam, pentru descarcare, documente utile ce nu ar trebui sa lipseasca niciunui contribuabil care vrea sa fie la curent cu noutatile legislative. Descarcati de AICI si celelalte documente pe care le-am publicat pana acum in Biblioteca virtuala AvocatNet.ro.