Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) ii solicita premierului Victor Ponta sa deblocheze de urgenta repartizarea autorizatiilor CEMT pentru anul 2014, care sunt necesare pentru realizarea transporturilor internationale, se arata intr-o scrisoare deschisa adresata primului ministru.
In lipsa acestor tipuri de autorizatii, firmele de transport nu vor putea efectua transporturi incepand cu 01 ianuarie 2014 si implicit nu isi vor putea onora contractele de transport.
“Ordinul de aprobare si Normele metodologice privind repartizarea si utilizarea autorizatiilor CEMT pentru transportul rutier international de marfuri pentru anul 2014, absolut necesare in desfasurarea transporturilor rutiere extracomunitare, nu au fost inca publicate desi autorizatiile CEMT 2013 sunt valabile numai pana la data de 31.12.2013”, se arata in documentul citat.
Potrivit lui Radu Dinescu este prima data cand procedura acordarii autorizatiilor CEMT nu a fost demarata inainte de luna decembrie.
“Ne aflam intr-o situatie fara precedent din istoria Ministerului Transporturilor de dupa 1989, fiind primul an in care procedura alocarii CEMT nu a fost demarata inainte de luna decembrie. De exemplu, in 2012 cererile pentru acordarea de autorizatii CEMT pentru anul 2013 s-au depus in intervalul 19.11.2012 – 23.11.2012 (ora 16:00), in anul 2011 cererile pentru anul 2012 s-au depus in intervalul 24.11.2011 – 02.12.2011 (ora 14:00), in anul 2010 cererile pentru anul 2011 s-au depus in intervalul 22.11.2010 – 29.11.2010 (ora 16:00)”, a atentionat acesta.
In plus, secretarul general al UNTRR a subliniat ca transporturile extracomunitare reprezinta unul dintre cele mai disputate segmente de transport, unde transportatorii romani au reusit sa fie mai performanti in fata concurentei transportatorilor din UE si a celor din afara UE, volumul acestor operatiuni inregistrand o crestere de 400% fata de 2007.
Printre solicitarile transportatorilor se numara:
- semnarea imediata a ordinului de ministru si demararea imediata a procedurii de atribuire, personalizare si distribuire a autorizatiilor anuale multilaterale CEMT pentru anul 2014;
- eliberarea catre operatorii de transport a unei prime transe din autorizatiile CEMT in perioada 16-20.12.2013, pentru a permite operatorilor de transport sa efectueze transporturi incepand cu 1 ianuarie 2014 pe relatii precum Italia - de unde transportatorii romani pot face operatiuni de transport catre alte tari non-UE exclusiv cu autorizatii CEMT;
- asigurarea transparentei algoritmului de repartizare a autorizatiilor CEMT pentru a evita discrepantele existente la ultima alocare;
- excluderea de la alocarea CEMT pentru 2014 a firmelor care au utilizat in 2013 CEMT duplicat si au adus prejudicii firmelor carora le-au fost repartizate in mod legal aceste autorizatii;
- excluderea de la alocarea CEMT pentru 2014 a firmelor care nu au efectuat nicio raportare privind utilizarea CEMT pana in prezent.
Ce este autorizatia CEMT?
Potrivit normelor metodologice privind repartizarea si utilizarea autorizatiilor CEMT pentru transportul rutier international de marfuri pentru anul 2013 aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor nr. 1678/2012, publicate pe site-ul Autoritatii rutiere romane (ARR), autorizatiile CEMT se acorda de Forumul International al Transporturilor (FIT) ministerelor de transport ale statelor membre FIT, pentru facilitarea transporturilor internationale rutiere de marfa si utilizarii, mai eficiente, a autovehiculelor.
Autorizatiile CEMT sunt utilizate pentru realizarea transporturilor rutiere internationale de marfuri pe teritoriul statelor CEMT, de catre operatorii de transport rutieri autorizati pentru efectuarea acestei categorii de transport, in conformitate cu legislatia nationala specifica.
"Caracterul multilateral al unei autorizatii CEMT este dat de posibilitatea utilizarii ei pentru efectuarea transporturilor intre statele membre CEMT, altele decat statul de inmatriculare al operatorului de transport rutier respectiv – transporturi terta tara', se arata in documentul citat.
Autorizatia CEMT poate fi:
- anuala, valabila un an calendaristic;
- "pe termen scurt", valabila 30 zile.