Incepand cu luna ianuarie 2014, avocatii trebuie sa plateasca o contributie individuala obligatorie pentru fondul de pensii mai mare decat anul trecut, conform unei hotarari adoptate in decembrie de Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR). De asemenea, si contributiile minime si maxime la fondul de pensii al avocatilor sunt majorate din acest an. Primele sume majorate, reprezentand contributiile pentru ianuarie, trebuie achitatepana cel tarziu in 25 februarie.
Hotararea Consiliul UNBR nr. 857/2013, din data de 14 decembrie, stabileste ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014 inceteaza amanarea punerii in aplicare a masurilor prevazute Ia art. 3 din Hotararea Consiliului UNBR nr. 692 din 28 martie 2013, articol prin care sunt stabilite noi valori ale contributiei pe care trebuie s-o achite avocatii definitivi la fondul de pensii gestionat de Casa de Asigurari a Avocatilor (CAA).
Astfel, valoarea contributiilor stabilite prin Hotararea UNBR nr. 692/2013 devine obligatorie la noua luni de la introducere, cand se prevedea ca este valabila incepand cu aprilie 2013. Obligatia de plata marita a fost amanata de doua ori, prin Hotararea Congresului Avocatilor nr. 8/2013 privind aplicarea principiilor de asigurare a resurselor de finantare necesare pentru functionarea sistemului CAA din 29 martie 2013 si prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 766 din 29 iunie 2013, din cauza nefinalizarii Raportului privind situatia cheltuielilor sistemului CAA si identificarea surselor de finantare a masurii de indexare a pensiilor ce urma sa fie intocmit de catre Comisia desemnata in acest scop de Consiliul UNBR din sedinta din 15 decembrie 2012.
Totusi, valoarea unora dintre contributii a fost modificata prin noua hotarare a UNBR fata de cele stabilite in martie 2013.
Contributia individuala obligatorie este de 11%
Potrivit Hotararii UNBR nr. 857/2013, pentru asigurarea echilibrului financiar al sistemului al CAA si al fondului de pensii, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, contributia individuala obligatorie a tuturor avocatilor cu drept de exercitiu al profesiei Ia sistemul CAA va fi de 11%, fata de 10%, anul trecut, din venitul brut din profesie realizat de avocat, dar nu mai putin de suma reprezentand cota minima obligatorie si nici mai mult de suma reprezentand cota maxima de contributie obligatorie.
Venitul brut aferent contributiei platite se calculeaza ca fiind cuantumul contributiei efectiv platite inmultite cu raportul dintre 100 (o suta) si cota procentuala a contributiei obligatorii, conform Statutului CAA.
Venitul de referinta anual utilizat la stabilirea drepturilor la pensie in sistemul de pensii si asigurari sociale al avocatilor este de 2.392 lei, asa cum a fost stabilit prin Hotararea UNBR nr. 692/2013 si pe care Hotararii UNBR nr. 857/2013 nu-l modificat.
Venitul de referinta la stabilirea prestatiilor de asigurari sociale se stabileste anual ca medie a veniturilor individuale, determinate in raport de contributiile efectiv achitate la sistem, pana cel mai tarziu la 30 martie al anului urmator, si pe baza declaratiilor avocatilor cu privire la veniturile lunare realizate din onorarii, potrivit Statutului CAA. Venitul de referinta pe profesia de avocat, astfel stabilit, este valabil de la 31 martie al anului urmator.
Contributiile la pensie ale avocatilor se maresc cu 8,7%
De la inceputul lui 2014, cota individuala minima obligatorie si cota maxima de contributie, atat pentru avocatii stagiari, cat si pentru cei definitivi creste cu 8,7%, conform noului act normativ.
Astfel, suma reprezentand cota individuala minima obligatorie este, de la 1 ianuarie 2014, de:
De asemenea, cota maxima de contributie obligatorie va fi de 1.250 de lei, atat pentru avocatii stagiari, cat si pentru cei definitivi.
Noile cote urmeaza sa se plateasca de Ia 1 februarie 2014, incepand cu platile datorate pentru stingerea obligatiilor fata de sistemul CAA aferente lunii ianuarie 2014.
Contributia nu poate fi mai mica decat suma stabilita de Consiliul UNBR, astfel incat sa acopere nevoile curente de plata ale CAA, se subliniaza in Statului CAA.
In prezent, inclusiv pentru contributia la pensie care trebuie achitata pentru luna decembrie 2013, prin Hotararea UNBR nr. 722/2010 sunt obligatorii urmatoarele valori:
-
cota individuala minima obligatorie de:
-
cota maxima de contributie obligatorie de 1.150 lei, atat pentru avocatii stagiari, cat si pentru cei definitivi.
Atentie! Hotararea UNBR nr. 692/2013 a stabilea urmatoarele contributii, dar care n-au fost niciodata in vigoare, cu exceptia uneia care este neschimbata:
Totusi, ramane in vigoare prevederea din Hotararea Consiliului UNBR nr. 692/2013 prin care se indexeaza cu 4% pensiile cuvenite sau aflate in plata din sistemul CAA incepand cu 1 aprilie 2013. Astfel, pensiile cuvenite sau aflate in plata se majoreaza prin aplicarea de 4% la punctajul mediu anual al pensionarului, incepand cu data de 1 aprilie 2013.
De asemenea, incepand cu 1 aprilie 2013, valoarea punctului de pensie in sistemul de pensii si asigurari sociale al avocatilor este de 1.196 de lei, se subliniaza in Hotararea UNBR nr. 692/2013.
Valoarea unui punct de pensie reprezinta cel putin 50% din venitul de referinta lunar pe profesie si este prognozat anual de CAA, potrivit Statutului CAA.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani
Conform Statului CAA, sunt membrii ai CAA toti avocatii care figureaza in Tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei, avocatii pensionari si urmasii acestora cu drepturi proprii la pensie si ajutoare sociale, iar avocatul inscris in barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat sa contribuie la constituirea fondului CAA. Avocatii inscrisi in barou care nu figureaza in Tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei au dreptul la prestatiile de asigurari sociale corespunzator perioadei in care si-au exercitat profesia.
Stagiul minim de cotizare, atat pentru femei, cat si pentru barbati, este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si de 35 pentru barbati.
Varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 pentru barbati, potrivit Statutului CAA.
In plus, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare, dar nu mai putin de 58 de ani, dupa cum urmeaza:
Reducerea varstei prevazuta nu poate fi cumulata cu o alta reducere prevazuta de lege, de Statutul CAA sau de legile speciale.
Perioadele asimilate iau in calcul invatamantul universitar juridic si serviciul militar
In sistemul de asigurari al avocatilor se asimileaza stagiul de cotizare si perioadele necontributive, denumite si perioade asimilate, in care asiguratul:
-
a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar juridic, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
-
a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant universitar, beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere, potrivit Statutului CAA.
Se poate beneficia de perioade asimilate, daca in aceste perioade nu s-au realizat stagii de cotizare in conditiile Statutului CAA si ale Regulamentului CAA, sau in conditiile legii de pensii din sistemul public.
"Perioadele asimilate" se valorifica numai pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, retragere definitiva, invaliditate si urmas.
Contributia se regularizeaza anual
La achitarea contributiei lunare, avocatul este obligat sa depuna si o declaratie pe proprie raspundere, prin care sa se ateste veniturile realizate din onorarii in luna pentru care se plateste cota de contributiem, conform Statutului CAA.
Totusi, anual, contributia la fondul CAA se regularizeaza in functie de veniturile brute, realizate din onorarii. In acest sens, avocatii vor depune la filiala declaratie pe propria raspundere privind veniturile realizate din profesie pe anul anterior.
Pe baza declaratiilor avocatilor cu privire la veniturile lunare realizate din onorarii, Consiliul UNBR va stabili valoarea venitului brut pe profesie pe fiecare an.
In plus, avocatul care plateste cota maxima de contributie nu are obligatia de a declara valoarea veniturilor suplimentare cotei platite.
Avocatul care nu a platit contributia maxima este obligat sa depuna la filiala, in fiecare an, copia deciziei definitive de impunere in cel mult 15 zile de la data comunicarii acesteia de catre organul fiscal.
Depasirea termenului de plata a contributiilor la fondurile sistemului CAA atrage obligatia de plata a majorarilor de intarziere aplicate la suma datorata, calculate pentru fiecare zi de intarziere pana la data achitarii sumei datorate, inclusiv, in cuantumul prevazut de Statutul profesiei de avocat. Totusi, plata de majorari de intarziere nu confera drepturi de asigurari sociale suplimentare.
Neplata totala sau partiala a contributiilor lunare obligatorii de pensii si asigurari sociale, principale si accesorii, in cuantumul si la termenele prevazute Statutul CAA, timp de 3 luni de la scadenta acestora si pana la lichidarea integrala a datoriilor, atrage aplicarea masurii suspendarii calitatii de avocat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si ale Statutului profesiei de avocat.
Comentarii articol (5)