"Ca urmare a verificarii indeplinirii obligatiei de plata a taxelor si contributiilor datorate bugetului Baroului Bucuresti, UNBR si Filialei Bucuresti a CAA, si avand in vedere neprezentarea avocatilor convocati la sedintele Consiliului in vederea lamuririi situatiei profesionale, Consiliul Baroului Bucuresti, intrunit in sedinta din data de 21.10.2014, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (2) lit. m) din Legea nr. 51/1995, a decis suspendarea pentru neplata a 51 de avocati care nu s-au conformat obligatiei prevazuta de art. 44 alin (1) din Legea nr. 51/1995, republicata", se precizeaza intr-un anunt publicat astazi pe pagina de internet a Baroului Bucuresti.
Procedura de convocare si verificare continua, informeaza institutia.
Conform Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, avocatul este obligat sa tina evidentele cerute de lege si de statut cu privire la cauzele in care s-a angajat si sa achite cu regularitate si la timp taxele si contributiile stabilite pentru formarea bugetului baroului si a fondurilor Casei de Asigurari a Avocatilor din Romania si ale filialelor.
"Bugetul U.N.B.R. este format din contributiile barourilor, stabilite conform legii si statutului profesiei", se arata in actul normativ citat, care stabileste, de asemenea, ca toate contributiile avocatilor la realizarea bugetului sunt stabilite de consiliul baroului.
Asadar, contributiile datorate de membrii Baroului sunt:
- contributia la bugetul UNBR;
- contributia la bugetul Baroului;
- contributia la Casa de Asigurari a Avocatilor;
In plus, membrii baroului datoreaza si contributia la Fondul de solidaritate al avocatilor, care este de 5 lei.
Plata acestor contributii se face conform prevederilor din Statutul profesiei de avocat si din Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor, iar data limita de plata este 25 a lunii urmatoare.
In ceea ce priveste cuantumul contributiilor datorate, acesta este stabilit de consiliul fiecarui barou.
Valoarea contributiilor la Casa de Asigurari a Avocatilor a fost stabilita prin Hotararea UNBR nr. 857/2014.
Conform acestui document, de la inceputul lui 2014, cota individuala minima obligatorie si cota maxima de contributie, atat pentru avocatii stagiari, cat si pentru cei definitivi a crescut cu 8,7%.
Astfel, suma reprezentand cota individuala minima obligatorie este, de la 1 ianuarie 2014, de:
- 80 lei pentru avocatii stagiari,
- 250 lei pentru avocatii definitivi.
De asemenea, cota maxima de contributie obligatorie este de 1.250 de lei, atat pentru avocatii stagiari, cat si pentru cei definitivi.
Noile cote se platesc de Ia 1 februarie 2014, incepand cu platile datorate pentru stingerea obligatiilor fata de sistemul CAA aferente lunii ianuarie 2014.
Cititi aici mai multe despre cat platesc avocatii la pensii in 2014.