Doar persoanele fizice cu varsta de peste 16 ani pot utiliza articole pirotehnice care prezinta un risc foarte scazut si un nivel de zgomot neglijabil. Alte conditii pe care trebuie sa le indepliniti pentru a folosi obiectele pirotehnice puteti consulta in materialul urmator.
Legislatia prin care se stabileste modul in care persoanele fizice pot detine si utiliza articole pirotehnice este reprezentata de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, care dupa mai multe completari si modificari a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 660 din 15 septembrie 2011, Hotararea Guvernului nr. 612/2010 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale articolelor pirotehnice si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata, precum si Hotararea Guvernului nr. 536/2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind detinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, manuirea si folosirea materiilor explozive utilizate in orice alte operatiuni specifice in activitatile detinatorilor, precum si autorizarea artificierilor si a pirotehnistilor.
Conform prevederilor legale, persoanele care au implinit varsta de 16 ani pot detine si utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc foarte scazut si un nivel de zgomot neglijabil, precum si care sunt destinate utilizarii in spatii restranse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in interiorul cladirilor cu destinatia de locuinta, precum si articole pirotehnice, altele decat cele de divertisment si de scena, care prezinta un risc scazut. Aceste conditii le indeplinesc urmatoarele articole pirotehnice:
-
focuri bengale
-
chibrituri bengale
-
betisoare bengale
-
jerbe
-
granule scanteietoare
-
chibrituri detonante
-
serpi
-
scantei
-
stelute
-
lumanari scanteietoare
-
bobite explozive
-
baterii si combinatii
-
bile pocnitoare
-
petarde
-
petarde duble
-
petarde luminoase
-
pocnitori cu confeti
-
pocnitori de Craciun
-
pocnitori pentru petreceri
-
pocnitori saltarete
-
morisca saltareata
-
mine
-
minirachete
-
rachete
-
candele romane
-
morisca zburatoare
-
sori rotitori.
In plus, persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.
De asemenea, este interzisa folosirea articolelor pirotehnice in urmatoarele situatii:
-
intre orele 24,00 si 6,00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;
-
la o distanta mai mica de 50 m de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 m fata de cele cu peste 4 niveluri;
-
la o distanta mai mica de 500 m de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;
-
la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;
-
in locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;
-
pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatii deschise cu aglomerari de persoane;
-
la o distanta mai mica de 500 m de paduri.
La achizitionarea articolelor pirotehnice trebuie sa aveti grija ca acestea sa aiba inscriptionate in limba romana denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care apar la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Mai mult, producatorul sau importatorul este obligat sa elibereze cumparatorului o declaratie de conformitate pentru fiecare produs care se prezinta, la solicitare, organelor de control.
Amenda poate ajunge pana la 7.000 de lei
Persoanele fizice care detin si utilizeaza alte tipuri de articole pirotehnice decat cele mentionate, precum pedarde, pocnitori si stelute, pot fi sanctionate cu amenda de la 5.000 lei la 7.500 lei, potrivit prevederilor legale.
In plus, orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an. Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru comercializarea altor articolele pirotehnice decat de tipul celor mentionate, catre persoanele cu varsta sub limita prevazuta de lege, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni.
De asemenea, producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul, folosirea sau orice alta operatiune cu materii explozive, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. In cazul in care aceasta infractiune se refera la o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau cand cantitatea de exploziv este insotita de materiale de initiere, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii si de catre politisti, se mentioneaza prevederile legale.
Totusi, impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii contravenientul poate face plangere in termen de 15 zile de la comunicare.
Comentarii articol (2)