Citeste mai jos cateva sfaturi care sa te ajute sa-l faci pe micutul tau sa rosteasca Am reusit! in loc de Renunt, nu pot face asta!:
1. Altfel de incurajari
Este normal sa-l incurajezi pe puiul tau prin vorbe precum Foarte bine! sau Ai facut o treaba buna, bravo!. Vrei sa-i transmiti faptul ca poate face orice isi propune. Insa, toata aceasta lauda constanta poate avea un efect advers: ii inhiba increderea in sine si motivarea si il transforma intr-un dependent de atentie care are o nevoie permanenta de afirmare din partea celorlalti.
Intr-o cercetare pe tema motivatiei, Dr. Carol S. Dweck, profesor de psihologie la Stanford, a descoperit cum copiii ale caror actiuni sau abilitati sunt comentate tot timpul (Ce pictura frumoasa ai facut! sau Esti atat de bun la asta!) au tendinta sa fie daramati psihic de fiecare data cand lucrurile nu merg bine. In schimb, copiii care sunt laudati nu pentru rezultat, ci pentru efortul pe care l-au depus pentru a ajunge la el (Bravo! Cred ca ai muncit din greu pentru realiza asta!) sunt mult mai predispusi sa reuseasca, intrucat ei ajung sa asocieze succesul cu munca din greu si perseverenta.
Evident, nu trebuie sa te opresti din a-l lauda pe copilul tau, insa poti incerca o alta abordare. Astfel, in loc sa-i spui Esti un adevarat artist! de fiecare data cand iti arata un desen facut de el, incearca Foarte bine! Vad ca ai lucrat foarte mult ca sa obtii un desen asa frumos!.
2. Indeplinirea obiectivelor din aproape in aproape
Daca iti doresti ca cel mic sa nu renunte din a incerca sa indeplineasca o sarcina (cum ar fi sa invete sa patineze sau chiar sa-si faca ordine in camera) ajuta-l cu un plan de bataie. “Atunci cand ii arati copilului tau cum sa rezolve ceva pas cu pas, sarcina devine mult mai putin intimidanta pentru el” spune Jim Taylor, autorul cartii “Your children are listening: nine messages they need to hear from you”.
Daca, de pilda, cel mic se incurca in rezolvarea unui puzzle mai complicat, ai putea sa-i spui Hai sa gasim toate colturile, apoi Acum hai sa adunam marginile si in final Daca vom sorta toate piesele in functie de culoare, putem incepe sa umplem imaginea din interior. Copilul va vedea, in acest fel, cum orice poate fi rezolvat cu rabdare si atentie, pas cu pas.
3. Redefinirea esecurilor
Teama de esec reprezinta motivul principal pentru care cel mic alege de multe ori sa renunte din prima, fara ca macar sa incerce inainte. Astfel, este necesar ca tu sa-i explici cum nereusitele fac parte din procesul de invatare si sunt absolut normale. Indiferent daca are dificultati in a scrie o compunere pentru scoala sau in a invata sa schieze, invata-l sa nu renunte niciodata sa incerce sa reuseasca, oricat de greu ar parea la inceput. Inspira-i ideea ca singurul esec este acela de a nu incerca deloc in primul rand.
Cartile reprezinta, de asemenea, o buna sursa de povesti inspirationale despre cum daca la inceput nu reusesti, incearca, incearca si mai incearca o data pana cand obtii ceea ce-ti doresti. Literatura pentru copii este plina de personaje care trec prin multe obstacole pe drumul spre finalul fericit, asa ca tu si micutul tau aveti de unde invata impreuna despre ambitie si perseverenta.
4. Cultivarea pasiunilor
Mai mult de o treime dintre prescolari dezvolta in aceasta etapa un interes pentru ceva anume, fie ca este vorba despre printese, pirati, animale, dinozauri si asa mai departe. Aceste pasiuni, desi adorabile la prima vedere, incep la un moment dat sa para obsesive, lucru care te poate tenta sa incerci sa le diminuezi sau sa-i indrepti atentia micutului tau spre alte domenii. De fapt, este recomandat sa nu faci acest lucru, intrucat pasiunile nutrite de pitic au un rol foarte important, si anume acela de a-i dezvolta curiozitatea de a invata cat mai multe.
Il poti ajuta, in schimb, sa-si largeasca aria pasiunilor prin expunerea la cat mai multe si variate experiente. Puteti incepe prin a vizita muzee, biblioteci, Gradina Zoologica sau locuri istorice. Atunci cand se arata interesat de ceva anume, cultiva-i pasiunea si incurajeaza-l sa descopere cat mai multe lucruri.
5. Daca s-a putut atunci, se poate si acum
Frumusetea perseverentei sta in faptul ca principiul de a nu renunta este usor transferabil. Astfel, increderea pe care copilul tau o capata in timpul liber, prin reusite pe care le obtine jucand tenis, de exemplu, il va ajuta pe pitic si la scoala sau alte activitati. Data viitoare cand simti ca vrea sa renunte, aminteste-i de reusitele pe care le-a avut pana acum si vei vedea cum va capata incredere in el si va fi determinat sa continue sa incerce.
6. Un bun model de urmat
Este bine stiut faptul ca ceea ce faci are mai multa insemnatate decat ceea ce spui. Astfel, atunci cand la randul tau intampini greutati in rezolvarea unei sarcini sau in incercarea de a invata un lucru nou, nu te da batuta, ci continua sa lupti pana obtii ceea ce iti doresti. Vorbeste-i copilului tau despre experientele tale si explica-i cum procedezi atunci cand dai peste obtacole si, mai ales, spune-i despre satisfactia pe care o simti de fiecare data cand ajungi la rezultatul vizat.
Si in final, iata cateva citate pe care i le poti impartasi micutului tau pentru a-l incuraja sa nu renunte niciodata:
- “Nu este vorba ca nu sunt destept. Doar ca imi place sa stau asupra unor probleme mai mult timp” – Albert Einstein
- “Atunci cand ajungi la capatul sforii tale, leaga un nod si tine-te bine de el” – Franklin D. Roosevelt
- “Orice obiectiv pare imposibil de atins pana in momentul in care este indeplinit” – Nelson Mandela
- “Infrangerea este pur si simplu un semn pentru a merge mai departe” – Helen Keller
- “Este un lucru amuzant. Cu cat incerc mai mult, cu atat devin mai norocos” - Arnold Palmer
- “Nu am dat gres. Pur si simplu am descoperit 10.000 de modalitati care nu functioneaza” – Thomas Edison
Descarca acum e-book-ul gratuit Joaca-te Smart, fara Smartphone si bucura-te alaturi de cei dragi de fiecare dintre cele 50 de jocuri ale copilariei!
Comentarii articol (2)