Incepand cu 1 februarie 2014, prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se va face pe baza unui nou formular, de catre medicii care au, potrivit legii, dreptul de a prescrie in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Aceasta dupa ce in Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul Ministerului Sanatatii 1509/2014, care modifica formatul retetelor electornice.
Concret, din februarie, documentul va curpinde o noua sectiune, "Justificare medicala prescriere Denumire comerciala", in care se vor mentiona succint situatiile pentru care medicamentul a fost prescris pe Denumire comerciala in conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru.
Practic, medicii care elibereaza reteta vor trebui sa justifice medicamentele prescrise.
In plus, reteta va contine, in josul paginii, urmatoarea mentiune: "Foloseste-ti drepturile ! Alege sa fii corect informat! La intocmirea retetei, solicita medicului precizari privind preturile medicamentelor recomandate".
Acelasi mesaj va fi inscris si in componenta eliberare a retetei, care se completeaza de catre farmacist.
Vezi in fisierul atasat cum vor arata formularele de reteta electronica din 1 februarie.
Ce este reteta electornica?
Medicii au inceput sa prescrie pacientilor medicamente prin retete electronice inca din 1 iulie 2012.
Reteta electronica on-line este formularul de prescriptie medicala in format electronic, completat de medic/farmacist folosind o aplicatie informatica dedicata, conectata la Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prescriptia fiind validata si inregistrata in forma electronica in sistem inainte de a fi tiparita.
Prin comparatie, prescriptia medicala electronica off-line este completata de medic folosind o aplicatie informatica dedicata care nu este conectata la Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica al CNAS si este tiparita fara a fi validata si inregistrata in sistem. Totodata, poate fi considerata off-line si prescriptia completata manual pe hartie, respectand, insa, acelasi formular generat de aplicatia electronica.
Cum se obtine reteta electronica
Chiar daca modul in care medicamentele sunt prescrise s-a modificat, procedura de obtinere a unei retete a ramas neschimbata: pacientul merge la medicul de familie, care il consulta si ii prescrie medicamentele necesare pentru tratarea afectiunii.
Nici in cazul retetelor compensate, lucrurile nu se modifica. Pentru a beneficia de retete in regim compensat, pacientul trebuie sa fie asigurat sau sa primeasca o decizie de tratament intr-un Program National de Sanatate (PNS), sa aiba un CNP si un act de identitate valabil.
Concret, pentru intra in posesia unei retete compensate, asiguratul trebuie sa se prezinte la medic. Acesta verifica calitatea de asigurat a pacientului, dar si alte documente medicale care sunt in favoarea prescriptiei - decizie de tratament de la comisie PNS-Boli Cronice, scrisoare medicala de la medicul specialist, alte retete anterioare sau bilete de externare.
Singura diferenta este ca medicul nu va mai scrie medicamentele in formularul clasic de prescriptie medicala, ci va completa reteta folosind o aplicatie informatica.
Comentarii articol (2)